Rybářský rozcestník

Blowback rig s fluorocarbonem – kombinovaný návazec pro daleké hody

Blowback rig s fluorocarbonem je návazec vhodný především na stojaté, díky použití fluorocarbonu, čisté až průzračné vody. Nastražit lze jak plovoucí, tak i potápivé boilies. Nemotá se ani při opravdu razantních a dalekých náhozech. Ovšem má více výhod.

pva-paska-boilies-prives2žížalaNakládanáKolážeidampva-paska-boilies-prives1

Hlavní předností návazce Blowback rig je jeho veliká účinnost při záběrech i velmi opatrných kaprů, kteří často nástrahu opakovaně nasají a pak i vyplivnou. Díky použití kroužku v úrovní hrotu háčku, který pěkně klouže po ramínku háčku, se kapr sice dokáže zbavit nástrahy, vyplivnout ji, přesto mu ale háček zůstane zapíchnutý v tlamě, díky jeho přetočení, což umožnuje právě jeho způsob navázání. Ovšem musíme používat na tento návazec extra ostré háčky!

A v čem je tento návazec kombinovaný? Uvazuje se totiž ze dvou částí, z návazcové šňůry kterou použijeme na přívěs háčku a dále z fluorocarbonu, který využijeme na návazec jako takový.

Co budeme potřebovat na Blowback rig návazec:

  • na návazec 40 cm fluorocarbonu o nosnosti a průměru 0,25 lb – 0,43mm
  • na přívěs tenká návazcová šňůra o nosnosti nejlépe 15 lb
  • háček velikosti 4 nebo 6, například Continental Mugga nebo Centurion 2000 ATS či Continental Snag Hook ATS…
  • kulatý nebo oválný tvar kroužku tip Rig Ring
  • vlasové rovnátko
  • převlek proti zamotání
  • obratlík s kroužkem

Postup navázání návazce Blowback rig s fluorocarbonem:

Nejprve odstřihneme tak 10-15 cm pletené šňůrky na přívěs, pomocí klasického smyčkového uzlu uděláme očko pro zarážku. Postup vázání vlasového přívěsu je totožný s navazováním klasického háčku s lopatkou. K návazci s očkem přiložíme háček tak, aby očko směřovalo k obloučku háčku. Delším koncem šňůry uděláme 5-6 ovinů směrem k obloučku háčku a konec šňůrky provlíkneme očkem na šňůrce. Očko dotáhneme, případně ještě celý uzel nasliníme. Vzniklý uzel dotáhneme k očku háčku. V této fázi na háček navlečeme kroužek a kroužkem provlečeme šňůrku, kroužek zajistíme jednoduchým uzlíkem zhruba na úrovni hrotu háčku. Odstřihneme přebytečnou šňůru u očka háčku. Nyní na háček navážeme fluorocarbon klasickým bezuzlovým navázáním. Volný konec fluorocarbonu směrem k obloučku háčku odstřihneme a na háček navlečeme vlasové rovnátko. Na konec fluorocarbonu navlečeme převlek proti zamotání a navážeme obratlík s kroužkem, přetáhneme převlek proti zamotání a máme hotovo.

Navázání Blowback rig návazec z jednoho kusu návazcové šňůry:

Místo fluorocarbonu lze použít klasickou návazcovou šňůru, ovšem fluorocarbon má několik výhod, proto se vyplatí použít právě tento materiál. Pokud použijeme jen návazcovou šňůru, pak je celé uvázání tohoto návazce ještě jednodušší. Vyplatí se montáž navázat přímo i s nástrahou. Ustřihneme 30-40 cm návazcové šňůry, na jednom konci uvážeme jednoduchou smyčku pro zarážku, na přívěs pak navlečeme nástrahu zajistíme zarážkou. Kroužek připevníme přibližně 5-10 mm nad nástrahu za pomoci jednoduchého uzlíku. V této fázi navlečeme kroužek na háček, nastavíme kroužek do ohybu háčku asi v úrovní špičky háčku, dále pokračujeme klasickým bezuzlovým vázáním.

TIP: Místo vlasového rovnátka můžeme použít smršťovací bužírku.

Videa k tématu najdete v naší škola vázání uzlů a montáží zde:

Text i foto: Jiří Langer

Nejčtenější články

Jak zpracovat sumce

Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

Rozdrcená kukuřice pomocí drtičky na boilies

Pomocí drtičky na boilies lze rozdrtit jak vařenou, tak nakládanou kukuřici. Spolu se slupkami jde o úžasnou surovinu do zakrmovacích směsí. Kalí vodu a vytváří výraznou chuťovou stopu na lovném místě. Podrcené části kukuřice stačí zamíchat do vnadící směsi, ta zásadně sníží vlhkost kukuřičné kaše a tak touto směsí jde chytat jak například s feederovými krmítky, tak směsí můžeme plnit punčochy či sáčky z PVA materiálu.