Rybářský rozcestník

Kapr po polsku s šedou omáčkou

Recepty z ryb.

1 náročnost
90 minut
  • 1250 g kapra
  • 100 g zeleniny
  • sůl
  • Omáčka:
  • 50 g másla
  • 50 g perníku
  • 30 g hladké mouky
  • 30 g cukru na karamel
  • 30 g rozinek
  • 30 g mandlí
  • 1/8 l červeného vína
  • citrónová šťáva (kůra)
  • vývar z ryby
  • rybí krev
  • sůl
  • Příprava

    1. Živou rybu zabijeme a chytáme krev do misky, přidáme trochu octa, potom rybu očistíme a vykucháme
    2. Zeleninu opereme a uvaříme v l litru vody
    3. Procezenou dáme stranou a do vývaru ze zeleniny vložíme rybu a poživatelné vnitřnosti a vaříme je zvolna asi 20 minut, rybu vyjmeme, vývar procedíme a odvaříme asi na 3/4 litru
    4. Rozpustíme máslo, vsypeme do něho mouku a za stálého míchání usmažíme do žluta (jíška)
    5. Jíšku zředíme vínem a vývarem z ryby, přidáme rozmíchanou krev, omáčku povaříme, přidáme rozdrobený perník, rozvaříme a omáčku procedíme
    6. Podle chuti osolíme, okyselíme, přidáme citrónovou kůru nebo šťávu, přisladíme a obarvíme karamelem do červena
    7. Hrozinky a mandle nakrájíme na lupínky a vložíme spolu s rybou do hotové omáčky a prohřejeme.

    Doporučení

    Podáváme např. s těstovinami, haluškami nebo s bramborem.

    Nejčtenější články

    Jarní kolo Ve vodě nežijí jen vodníci

    Jarní kolo náborové akce „Ve vodě nežijí jen vodníci“ proběhne od 15. 4. do 27. 6. 2024. Zájemci se mohou hlásit od dne zveřejnění a zasílat přihlášky na sekretariát SÚS….

    Jarní dospělé a Dětské závody ČRS MO Kladruby – Propozice 20. a 21. 4. 2024

    Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!

    Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

    Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….