Rybářský rozcestník

Fašírovaná roláda ze štiky

Pomleté maso štiky spolu s cibulí, promíchané se žemlí, dochucené kořením, směs povařená ve vývaru, zamotaná do hadrového ubrousku, servírovaná nakrájená na plátky.

1 náročnost
120 minut
  • 1250 g štiky
  • 80 g cibule
  • 50 g tuku nebo másla
  • 1 l vývaru z 200 g kořenové zeleniny
  • 2 ks žemle
  • 1 ks vejce
  • bobkový list
  • nové koření
  • mléko na namáčení
  • mletý pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Rybu očistíme a odřízneme maso
    2. Ze zeleniny a zbytků ryby a hlavy uděláme vývar
    3. Nakrájenou cibuli zpěníme na tuku
    4. Maso, vymačkanou žemli a cibuli semeleme, do hmoty přidáme vejce, okořeníme a vypracujeme těsto s přidáním trochy vody
    5. Vývar z kořenové zeleniny procedíme a osolíme
    6. Navlhčíme hadrový ubrousek, potřeme jej máslem, položíme na něj rybí hmotu, uděláme váleček a ubrousek svineme a vložíme do vařícího vývaru
    7. Zvolna vaříme asi 1 až 1,5 hodiny
    8. Roládu vyjmeme, sejmeme ubrousek a částečně vychladlé maso nakrájíme na plátky 1,5 cm silné a podáváme.

    Doporučení

    Podáváme např. s křenovou, rajčatovou nebo řeckou omáčkou.

    Nejčtenější články

    Termíny vytírání ryb

    Znalost měsíců, kdy se tře ten či onen druh ryb, se rozhodně hodí každému rybáři. Právě v době vytírání nemají ryby náladu na nic jiného, než právě na své milostné hrátky. Většinou nepřijímají potravu a tak chytnou rybu, která je právě ve tření, je téměř nemožné. Proto nemá smysl cíleně lovit ten druh, který se zrovna vytírá. Je pravda, že u ryb hájených jejich ochrana probíhá právě v době vytírání, což je logické a tak stejně v tu dobu máme zakázáno hájený druhy ryb chytat. Ovšem pozor. Například počasí některé roky může dobu vytírání opozdit, nebo naopak, při teplém jaru, urychlit. Ale jinak je tato tabulka poměrně přesná!

    Drop Shot – základy

    Celkově při vedení nástrahy vodou je právě u techniky vláčení zkušenost a um rybáře tou alfou a omegou úspěchu. Ale to vlastně platí pro všechny rybolovné techniky. Některé ovšem vyžadují více znalostí rybáře, než jiné. Bohužel chytat jemnou, případně střední přívlačí s montáží ukončenou olovem a umělou nástrahou upevněnou 40 až 50 cm ode dna vyžaduje ruce i hlavu již protřelého rybáře. Proto doporučuji nejprve pár kilometrů a hodin strávit klasickou vláčkou a až po té, se začít zabývat technikou Drop Shot, která je vhodná spíše pro zkušenější vláčkaře.

    Základy lovu ryb pod ledem, tedy tzv. na dírkách

    I přes stálé legislativní komplikace se v Česku najdou revíry, kde si lze legálně zachytat ve vyvrtaných dírách v ledu. Je to rybolovná technika, kterou každým rokem podlehne stále více rybářů, kteří se nechtějí smířit s tím, že jim mráz a ledová krusta brání využívat jiné, běžné techniky lovu ryb. Prostě někdo to doma u televize a krbu nevydrží ani v zimě! 🙂

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím