V mouce obalené okořeněné filety z mořské, nebo i sladkovodní ryby, zprudka opečené na oleji, servírované přelité zeleninovou směsí podušenou ve výpeku po smažení, zalitou vínem.
1. Porce rybího masa osušíme, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce
2. Připravené filety pak opečeme zprudka na rozpáleném oleji, dozlatova, z obou stran
3. Opečené filety rybího masa dáme stranou na teplé místo
4. Na oleji po opékání zpěníme nakrájenou cibuli z česnekem, přidáme nakrájená spařená a oloupaná rajčata, zalijeme vínem, ochutíme červenou paprikou, solí a pepřem, dusíme pod pokličkou doměkka
5. Když je směs měkká, sejmeme pokličku a část tekutiny necháme odpařit, aby směs pěkně zhoustla
6. Porce ryby narovnáme na talíře a přelijeme podušenou směsí.
Podáváme s brambory nebo rýží. Na tento recept můžeme použít jak sladkovodní, tak mořské ryby, ze sladkovodních se osvědčil sumec nebo kapr, z mořských pak klasické kostky rybího filé nebo filety tresky.
Text i foto: D. Marounek