Rybářský rozcestník

Ryba na ruský způsob

Recept z ruské kuchyně. Můžeme použít jak sladkovodní, tak mořské ryby, v našem receptu jsme použili mořskou tresku.

2 náročnost
30 minut
Ryba na ruský způsob
  • 1 kg tresky nebo jiné mořské nebo i sladkovodní ryby
  • 150 g čerstvých nebo sušených hřibů (lze nahradit žampiony)
  • 150 g sladkokyselých okurek
  • 150 g pórku
  • 2 dl bílého vína
  • hladká mouka
  • máslo
  • kmín
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Usušené porce ryby osolíme, opepříme, posypeme kmínem
    2. Pekáč vymažeme rozpuštěným máslem a poklademe na kolečka nakrájenými sladkokyselý okurkami, plátky hub a kolečky pórku, na které narovnáme porce ryby
    3. Podlijeme vínem a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C tak 15 minut
    4. Hotové porce ryby dáme stranou na teplé místo a šťávu s okurkami, pórkem a houbami přelijeme do hrnce
    5. Na kamnech směs v hrnci zaprášíme hladkou moukou, dochutíme pepřem, solí a zjemníme lžičkou másla, chvíli prohřejeme
    6. Porce ryby na talíři přelijeme směsí a podáváme například s bramborovou kaší a osmaženou cibulkou.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Chce se vám na rybách na velkou? Řešíte Nerudovské, kde a kam s tím? :)

    Někdo by řekl, že to není žádný problém, prostě si dřepnu a je to. Ale kdo občas nechá svoji stopu v přírodě, moc dobře ví, že bez přípravy to není žádná sranda si pohodlně ulevit. Když vynechám komáry, hovada a další havěť, co má ráda bílé zadky, ani keře, rákos či traviny nám nedělají dobře, když si čupneme na nevhodné místo. To nemluvím o situacích, kdy rybaříme na místech, kde je prostě na nás ze všech stran vidět. Kde pak spočinout a v klidu si udělat to svoje?

    Háček v prstě, či jiné části těla, jak ho dostat ven?

    Není větší nepříjemnosti u vody při chytání ryb, než když si rybář zarazí háček hluboko do prstu, či dokonce do jiné části těla. Pak je každá rada drahá, co v tu chvíli dělat. Zabalit nádobíčko a vyrazit ihned na pohotovost, nebo se pokusit háček si sám vytáhnout hned u vody? Ano, někdy si můžeme pomoci sami.

    Rybaření v Norsku – základní výbava

    Norsko umí být jak přívětivé, tak nehostinné. Často během jednoho dne zažijete teplé slunné počasí, které se během chvíle změní ve větrnou smršť s teplotou, která dokáže během několika málo hodin klesnout až o 25 °C. I v létě se zde můžete dočkat například sněhových bouřek, krupobití… Jak se tedy vybavit na rybářskou výpravu do Norska? V tomto článku vám poradíme, co rozhodně nezapomenout doma.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím