Rybářský rozcestník

Pečený marinovaný kapr

Přes noc v medovo-česnekové marinádě marinované podkovy kapra, druhý den upečené v troubě. Skvělé jsou například podávané s domácími, v troubě upečenými, hranolky.

2 náročnost
40 minut
+ doba marinování kapra  
Pečený marinovaný kapr
  • 1 ks kapra
  • Na marinádu:
  • 5 dcl tekutého medu
  • 5 ks stroužků česneku
  • olivový olej
  • špetka kmínu
  • špatka pepře
  • špatk soli
  • šťáva z 1 čerstvého citronu
  • Příprava

    1. Z uvedených ingrediencí připravíme marinádu, do které přes noc namočíme nakrájené plátky (podkovy) kapra
    2. Druhý den rozehřejeme troubu na 250 °C a takto, na plný výkon, v ní pečeme kapra prvních 5 minut, pak teplotu stáhneme na 180 °C a kapra pečeme ještě po dobu cca 10 minut, přibližně v polovině času pečení kapra jednou otočíme, aby se propekl z obou stran
    3. Teplé porce kapra nejlépe ihned podáváme například spolu s domácími hranolky pečenými v již takto rozpálené troubě pouze s pár kapkami slunečnicového oleje.

    Poznámka

    Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Šárka Ledová

    Nejčtenější články

    Chytáme štiky – vhodné rybolovné techniky

    Jak asi každý rybář ví, štika je v českých vodách hned po sumci druhá největší ryba dorůstající délky hodně přes 1 metr. Vážit pak může až ke 35 kg. Ovšem průměrná lovná délka v Česku je jen někde kolem 40 až 70 cm, o váze ryb sotva několika kilogramů. Je to predátor a zdravotní policie v jednom. Ráda totiž loví zraněné a nemocné ryby, nepohrdne ale ani mrtvou rybkou, drobnými hlodavci či mláďaty ptáků. A jak tedy na štiky? Využít můžeme hned několik metod. Chytáme je na plavanou, položenou, nebo také vláčením. Ovšem jde to i na mušku s muškařským náčiním!

    Vyvěšená – chytání štik pod špičkou prutu

    Tato metoda lovu štik je vhodná všude tam, kde hned u břehu je dost velká hloubka. Pomocí delšího prutu, většího splávku (kačenky) a živé nástražné rybky plavající pod splávkem, se právě štiky vyhledávající kořist u břehu dají často přemluvit k útoku.

    Rybí pásma, aneb je dobré vědět, co nám plave pod nohama

    Vodní toky jsou poměrně dost charakteristické v mnoha aspektech. Pokud je zkoumáme, sledujeme u nich různé, například to, zda protékají přirozenou krajinou, nebo regulovaným korytem, také hodnotíme jejich šíři, či členitost … Další důležitou roli hraje hloubka toku, síla proudu, typ dna, od toho všeho se právě odvíjí okysličení vody, teplota vody apod. A podobné je to i u vod stojatých. Ty mají také své charakteristické rysy. A právě charakteristika toku nebo nádrže má vliv na druhy živočichů a také ryb, které v daném pásmu žijí.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím