Rybářský rozcestník

Zavařená tresčí játra v oleji

Při rybaření v Norsku a lovu tresek můžeme zavařit z vykuchaných tresek jejich játra. Vhodná je treska obecná, treska polak, či treska tmavá. Játra musí být důkladně očištěná od bílých vazů, sraženin krve. Játra napadená parazity nezpracováváme, ty vyhodíme. Postup je velmi jednoduchý, jen to chce vzít sebou zavařovací sklenice. Nám se osvědčily 0,3 l od zavařeného vepřového masa, které jsme si dovezli do Norska z domu.

2 náročnost
100 minut
zavařená
  • 1 kg tresčích jater
  • sůl
  • vhodné zavařovací sklenice s víčky
  • Dále na jednu zavařovací sklenici (0,3 l):
  • 3 ks kuličky nového koření
  • 3 ks kuličky černého pepře
  • 1 ks bobkový list
  • Příprava

    1. Důkladně očištěná játra nařežeme na menší kusy, naskládáme do sklenic, každou vrstvu jemně prosolíme, přidáme koření, zatáhneme víčky.
    2. Na dno hrnce dáme utěrku, naskládáme naplněné skleničky, zalijeme vodu, aby byli sklenky do poloviny ponořené. Zavařujeme 90 minut při 90 °C. Játra si pustí olej a musí být v oleji ponořená.
    3. Sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout, zároveň zjistíme, jestli víčka těsní, nesmí téct ze sklenic olej. Takto zavařená játra vydrží v lednici až jeden rok.

    Doporučení

    Mít zavařená játra třeba ve spíži se nedoporučuje, může žluknout olej. Takto upravená játra jsou mnohem chutnější než klasické konzervy co známe z obchodu.

    Tresčí játra si můžeme dopřát jen tak, s chlebem, pórkem či cibulí nebo z nich můžeme připravit například chutnou pomazánku. Recept zde:

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Hybridní techniky lovu ryb

    Občas rybář prostě musí vytáhnout ze šuplíku nějakou techniku lovu, co zrovna nepatří k těm obvyklým, aby buď přelstil nějakou tu chytrou rybu, nebo v tu chvíli, kdy to vyžaduje momentální situace na revíru a lovném místě například díky špatnému počasí. A někteří z nás prostě kombinování různých technik milují. I já patřím mezi tyto neortodoxní rybáře, co se nebojí propojovat různé techniky lovu i když na první pohled mohou vypadat pro někoho tak trochu bizarně.

    Zmrazené nástražní rybky

    Při chytání například candátů, je skvělou nástrahou menší živá, nebo i mrtvá rybka. Ovšem tu nemáme vždy po ruce, naopak někdy zase nevíme, co s přebytečnou nástrahou. Pak malé rybky můžeme prošít návazcem s háčkem a zamrazit!

    Zatraktivnění návnady pomocí červů nebo žížal

    Pokud do krmné směsi přidáte něco živého, například masové červy nebo nasekané žížaly, dokáže vaše návnada nejen lépe přilákat bílou rybu, ale také ji déle udrží v lovném místě, což je druhý důvod, proč zakrmovat.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím