Rybářský rozcestník

Zavařená tresčí játra v oleji

Při rybaření v Norsku a lovu tresek můžeme zavařit z vykuchaných tresek jejich játra. Vhodná je treska obecná, treska polak, či treska tmavá. Játra musí být důkladně očištěná od bílých vazů, sraženin krve. Játra napadená parazity nezpracováváme, ty vyhodíme. Postup je velmi jednoduchý, jen to chce vzít sebou zavařovací sklenice. Nám se osvědčily 0,3 l od zavařeného vepřového masa, které jsme si dovezli do Norska z domu.

2 náročnost
100 minut
zavařená
  • 1 kg tresčích jater
  • sůl
  • vhodné zavařovací sklenice s víčky
  • Dále na jednu zavařovací sklenici (0,3 l):
  • 3 ks kuličky nového koření
  • 3 ks kuličky černého pepře
  • 1 ks bobkový list
  • Příprava

    1. Důkladně očištěná játra nařežeme na menší kusy, naskládáme do sklenic, každou vrstvu jemně prosolíme, přidáme koření, zatáhneme víčky.
    2. Na dno hrnce dáme utěrku, naskládáme naplněné skleničky, zalijeme vodu, aby byli sklenky do poloviny ponořené. Zavařujeme 90 minut při 90 °C. Játra si pustí olej a musí být v oleji ponořená.
    3. Sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout, zároveň zjistíme, jestli víčka těsní, nesmí téct ze sklenic olej. Takto zavařená játra vydrží v lednici až jeden rok.

    Doporučení

    Mít zavařená játra třeba ve spíži se nedoporučuje, může žluknout olej. Takto upravená játra jsou mnohem chutnější než klasické konzervy co známe z obchodu.

    Tresčí játra si můžeme dopřát jen tak, s chlebem, pórkem či cibulí nebo z nich můžeme připravit například chutnou pomazánku. Recept zde:

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Haltýř z pračky

    Tam, kde je povolený haltýř, tedy bedna na živé rybky, která se pokládá na dno toku, lze ho vyrobit jednoduše ze staré pračky, do které se prádlo dávalo vrchem.

    Volba zrnitosti krmení při lovu s method feeder krmítky

    Při chytání s method feeder krmítkem je volba zrnitosti krmení velmi důležitá. Kdy chytat se směsí extra jemnou, středně zrnitou, či směsí hrubou? Existuje jednoduchá poučka.

    Ryby v českých vodách. Na které si políčit?

    České vody jsou plné pozoruhodných živočichů. Pokud vás láká rybaření, měli byste se dopředu seznámit, s kým budete mít tu čest. Pokud si naše sladkovodní ryby matně vybavujete z hodin přírodopisu, pojďte si s námi paměť osvěžit.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím