Rybářský rozcestník

Zavařená tresčí játra v oleji

Při rybaření v Norsku a lovu tresek můžeme zavařit z vykuchaných tresek jejich játra. Vhodná je treska obecná, treska polak, či treska tmavá. Játra musí být důkladně očištěná od bílých vazů, sraženin krve. Játra napadená parazity nezpracováváme, ty vyhodíme. Postup je velmi jednoduchý, jen to chce vzít sebou zavařovací sklenice. Nám se osvědčily 0,3 l od zavařeného vepřového masa, které jsme si dovezli do Norska z domu.

2 náročnost
100 minut
zavařená
  • 1 kg tresčích jater
  • sůl
  • vhodné zavařovací sklenice s víčky
  • Dále na jednu zavařovací sklenici (0,3 l):
  • 3 ks kuličky nového koření
  • 3 ks kuličky černého pepře
  • 1 ks bobkový list
  • Příprava

    1. Důkladně očištěná játra nařežeme na menší kusy, naskládáme do sklenic, každou vrstvu jemně prosolíme, přidáme koření, zatáhneme víčky.
    2. Na dno hrnce dáme utěrku, naskládáme naplněné skleničky, zalijeme vodu, aby byli sklenky do poloviny ponořené. Zavařujeme 90 minut při 90 °C. Játra si pustí olej a musí být v oleji ponořená.
    3. Sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout, zároveň zjistíme, jestli víčka těsní, nesmí téct ze sklenic olej. Takto zavařená játra vydrží v lednici až jeden rok.

    Doporučení

    Mít zavařená játra třeba ve spíži se nedoporučuje, může žluknout olej. Takto upravená játra jsou mnohem chutnější než klasické konzervy co známe z obchodu.

    Tresčí játra si můžeme dopřát jen tak, s chlebem, pórkem či cibulí nebo z nich můžeme připravit například chutnou pomazánku. Recept zde:

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Vaše power banka u vody nestíhá? Pořiďte si bateriový generátor

    Kdo k vodě vozí notebook, tablet či nadupaný chytrý telefon, brzy pozná, jak rychle se tato zařízení dokáží vybít. Power banky nám sice dovolí jednou nebo dvakrát naše miláčky nabít, ale co potom, pokud jsme na delší výpravě? A to nemluvím o dobíjení elektromotorů, sonarů, zavážecích loděk, nebo například přenosné chladničky na potraviny.

    Dipované nástrahy obalené v ochucené soli

    Na zatraktivnění boilies nebo pelet lze, kromě dipů, použít i další atraktor, jako běžnou kuchyňskou sůl. Tu ovšem nejprve dochutíme dalšími složkami tak, aby se nástraha stala pro ryby prostě neodolatelnou.

    Chytání ryb před a po bouřce. A co za bouřky?

    Asi každý rybář již zažil ty chvíle, kdy mu nad hlavou začaly létat blesky, hřmělo, zvedl se vítr a voda se změnila v běsnící živel. Co v těchto chvílích dělat? Já osobně bych v tento moment byl raději schovaný v autě, nebo dobře zakurtovaném brolíčku. Rozhodně ale není radno hrát si na piráty a přečkat bouřku v loďce. Ani pod stromem není ideální místo, kam se za bouřky schovat.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím