Rybářský rozcestník

Zavařená tresčí játra v oleji

Při rybaření v Norsku a lovu tresek můžeme zavařit z vykuchaných tresek jejich játra. Vhodná je treska obecná, treska polak, či treska tmavá. Játra musí být důkladně očištěná od bílých vazů, sraženin krve. Játra napadená parazity nezpracováváme, ty vyhodíme. Postup je velmi jednoduchý, jen to chce vzít sebou zavařovací sklenice. Nám se osvědčily 0,3 l od zavařeného vepřového masa, které jsme si dovezli do Norska z domu.

2 náročnost
100 minut
zavařená
  • 1 kg tresčích jater
  • sůl
  • vhodné zavařovací sklenice s víčky
  • Dále na jednu zavařovací sklenici (0,3 l):
  • 3 ks kuličky nového koření
  • 3 ks kuličky černého pepře
  • 1 ks bobkový list
  • Příprava

    1. Důkladně očištěná játra nařežeme na menší kusy, naskládáme do sklenic, každou vrstvu jemně prosolíme, přidáme koření, zatáhneme víčky.
    2. Na dno hrnce dáme utěrku, naskládáme naplněné skleničky, zalijeme vodu, aby byli sklenky do poloviny ponořené. Zavařujeme 90 minut při 90 °C. Játra si pustí olej a musí být v oleji ponořená.
    3. Sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout, zároveň zjistíme, jestli víčka těsní, nesmí téct ze sklenic olej. Takto zavařená játra vydrží v lednici až jeden rok.

    Doporučení

    Mít zavařená játra třeba ve spíži se nedoporučuje, může žluknout olej. Takto upravená játra jsou mnohem chutnější než klasické konzervy co známe z obchodu.

    Tresčí játra si můžeme dopřát jen tak, s chlebem, pórkem či cibulí nebo z nich můžeme připravit například chutnou pomazánku. Recept zde:

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    NONSTOP – lov ryb po půlnoci. Proč s ním všichni dělají takovou vědu?

    Dříve jsem byl velkým propagátorem lovu ryb pře půlnoc, nyní již mám pochyby, jak moc jde o výhodu moci chytat ryby celou noc. Po několika letech, co na revírech v NONSTOP režimu chytám, jsem totiž zjistil, že těch ryb, chycených v noci, zase až tak moc není.

    Cíleně pro rybí maso chodí k vodě jen něco málo přes 4 % registrovaných rybářů

    Z naší ankety s otázkou: „Proč vlastně rybařím?“, jasně vyplývá, že k vodě pro rybí maso chodí jen malé procento rybářů. Většina nás rybářů má totiž jiný důvod, proč vlastně k vodě na ryby chodí. Možná budete překvapeni, jak více jak 8 000 rybářů, v naší anketě, tedy hlasovalo.

    Žebrové krmítko naplněné pečivem

    V žebrovém krmítku skvěle drží jak větší kusy rohlíku, tak i kousky chleba. Lze pečivem naplnit a plně nahradit klasickou zakrmovací směs. I když jde o nouzové řešení, pokud nám například dojde zakrmovací směs, občas se vyplatí pečivo nasadit i místo krmné směsi jako hlavní zakrmovací složku krmení.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím