Rybářský rozcestník

Marinované makrely na orientální způsob

Filety z makrely nakrájené na proužky, orestované na pánvi, ve výpeku po makrelách pak orestované a krátce podušené kousky zeleniny ve víně ochucené solí a cukrem. Makrely pak naložené v zeleninové marinádě, marinované 24 hodin.

2 náročnost
45 minut
+ doba marinování 24 hodin  
MarinovanéMarinovanéMarinovanémarinovné
  • 750 g makrel
  • 50 g nakrájených zelených fazolek
  • 4 ks kuličky celého pepře
  • 4 ks kuličky nového koření
  • 2 ks hřebíčky
  • 2 ks stroužky česneku
  • 1 ks červená paprika
  • 1 ks červená cibule
  • 1 ks mrkev
  • 1 ks bobkový list
  • 1 ks kousek celé skořice
  • 1/2 ks citrónu
  • 1/4 ks celeru
  • 2 dl bílého vína
  • 1 lžička cukru
  • olej
  • sůl
  • Příprava

    1. Z makrel odstraníme hlavy, ocasy podélně rozřízneme. Odstraníme páteř, kosti, nakrájíme na 2 cm proužky.
    2. Kousky makrely opečeme zprudka na oleji z obou stran, opečené kousky odložíme stranou.
    3. Do oleje po opékání přidáme nakrájenou zeleninu, a všechno koření, podlijeme vínem, dusíme do měkka. Ochutíme solí, cukrem, směs necháme vychladnout.
    4. Kousky makrely naskládáme do porcelánové nebo skleněné nádoby, zalijeme směsí, kousky ryb musí být ponořené, marinujeme v lednici 24 hodin.

    Doporučení

    Podle tohoto receptu marinované makrely podáváme nejlépe s arabským chlebem.

    Poznámka

    Text i foto: Dalibor Marounek

    Nejčtenější články

    FOR FISHING 2021

    12. rybářský veletrh se letos koná v podzimních dnech a to od 21.10 do 24.10. 2021. Jde o největší rybářský veletrh v ČR. Co tam najdete v heslech: Prezentace nových trendů, představení novinek pro rok 2021, prezentace jednotlivých rybolovných technik, vytvoření rybářského prostředí pro všechny, co propadli krásám rybolovu, vytvoření obchodního prostředí pro vystavovatele v ekonomicky nejsilnějším regionu ČR, doprovodný program, přednášky, soutěže, propagace péče o životní prostředí a čistotu vod…

    Novomlýnská nádrž vydala dosud největšího kapra v historii Evropského šampionátu v lovu kaprů!

    Na Novomlýnské nádrži se pořádá již pátý ročník Evropského šampionátu v lovu kaprů „Stairs2Hell“. Jejím pořadatelem je společnost European Carp Fishing Association, která se organizací závodů zabývá již řadu let, ve spolupráci s Moravským rybářským svazem a Povodím Moravy. V čele této společnosti stojí manažerka projektu Tereza Asterová, na závodech dále spolupracují ambasador projektu, známý rybář Jakub Vágner a zkušení organizátoři, rybáři a ředitelé závodů, Petr Šurek a Vít Černý. Tento závod má tradici již od roku 2017 a letos se ho účastní 100 tříčlenných týmů z celé Evropy. Vítěz získá 500 000 Kč a věcné ceny v hodnotě přes 200 000 Kč. Jednou z hlavních myšlenek závodu je podpora mladých rybářů při jejich cestě k úžasnému koníčku, proto pořadatel poskytuje dar rybářského vybavení v hodnotě 200 000 Kč na chod dětských rybářských kroužků v rámci Moravského rybářského svazu. Tímto je tento závod naprosto unikátní v rámci celosvětového měřítka.

    Korbáčiky patří mezi TOP nástrahy do ledové vody

    Pokud si dokážete korbáčiky odepřít a nesníst je všechny, rozhodně je vyzkoušejte jako nástrahu na háček do studené vody. Hodí se na ně chytat od podzimu do jara, kdy na ně lze přemluvit více druhů ryb. Především na sýry můžeme chytat tlouště, parmy, podoustve, ostroretky, ale i kapry. V zimě na dírkách také pstruhy, především pak duháče.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím