Rybářský rozcestník

Marinované makrely na orientální způsob

Filety z makrely nakrájené na proužky, orestované na pánvi, ve výpeku po makrelách pak orestované a krátce podušené kousky zeleniny ve víně ochucené solí a cukrem. Makrely pak naložené v zeleninové marinádě, marinované 24 hodin.

2 náročnost
45 minut
+ doba marinování 24 hodin  
MarinovanéMarinovanéMarinovanémarinovné
  • 750 g makrel
  • 50 g nakrájených zelených fazolek
  • 4 ks kuličky celého pepře
  • 4 ks kuličky nového koření
  • 2 ks hřebíčky
  • 2 ks stroužky česneku
  • 1 ks červená paprika
  • 1 ks červená cibule
  • 1 ks mrkev
  • 1 ks bobkový list
  • 1 ks kousek celé skořice
  • 1/2 ks citrónu
  • 1/4 ks celeru
  • 2 dl bílého vína
  • 1 lžička cukru
  • olej
  • sůl
  • Příprava

    1. Z makrel odstraníme hlavy, ocasy podélně rozřízneme. Odstraníme páteř, kosti, nakrájíme na 2 cm proužky.
    2. Kousky makrely opečeme zprudka na oleji z obou stran, opečené kousky odložíme stranou.
    3. Do oleje po opékání přidáme nakrájenou zeleninu, a všechno koření, podlijeme vínem, dusíme do měkka. Ochutíme solí, cukrem, směs necháme vychladnout.
    4. Kousky makrely naskládáme do porcelánové nebo skleněné nádoby, zalijeme směsí, kousky ryb musí být ponořené, marinujeme v lednici 24 hodin.

    Doporučení

    Podle tohoto receptu marinované makrely podáváme nejlépe s arabským chlebem.

    Poznámka

    Text i foto: Dalibor Marounek

    Nejčtenější články

    Jak jednoduše opláchnout nafukovací člun

    Kdo vozí k vodě nafukovací čluny, moc dobře ví, jak moc po vytažení z vody jsou špinavé, zvláště, pokud je rybář u vody déle a zažije nějakou tu bouřku. Hlavně na řekách se na spodní straně člunu usazuje kde co. A pokud zaprší, či parkujeme s člunem pod stromy, ani vnitřek člunu nebývá neposkvrněný. Kdo by pak chtěl vozit tuto hrubou špínu domů? 🙂

    Co vše lze nastražit na přívěs háčku

    Kromě klasického boilies, případně pelet lze na přívěs háčku nastražit kde co. Od červů, žížal, ale i jiné živé havěti také různě upravené pečivo, listy, květy či snítky trav nebo rákosu, ale také ovoce. A to nemluvím o sýrech a různých dalších dobrotách, co si rybář odtrhne u huby, aby zvýšil svoji šanci chytit nějakou tu pěknou rybu.

    Bonduelle Gold Chilli – kukuřice nejen do chladné podzimní vody

    Zkušeným rybářům asi nemusím vysvětlovat, že právě nakládaná kukuřice Bonduelle nejlépe přemlouvá kaprovité ryby k záběru a to jak bílou rybu, tak i kapry a amury. Ale už jste vyzkoušeli chytat ryby na Bonduelle Gold Chilli, tedy ostrou variantu této nakládané kukuřice?