Rybářský rozcestník

Pstruh v aspiku

Oblíbený pokrm ze začátku minulého století, vykuchaný pstruh v celku uvařený, naložený do aspiku obložený zeleninou, servírovaný s majonézovou omáčkou. Recept ze Šumavy.

2 náročnost
60 minut
+ doba tuhnutí aspiku  
  • Rozpis na 2 porce:
  • 1 ks pstruha v celku, vykuchaného
  • 6-8 ks kuliček černého pepře
  • 4-6 ks kuličky nového koření
  • 1 ks kořenové petržele
  • 1 ks bobkový list
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks cibule
  • 1/3 ks celeru
  • 170 g okurky
  • 35 g želatiny
  • 2 lžičky cukru krupice
  • 2 lžičky octa
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky kmínu
  • voda
  • Na majonézovou omáčku:
  • 2 lžíce majonézy
  • 1,5 dl smetany 33 %
  • 1/4 lžičky bílého pepře
  • Příprava

    1. Očištěnou mrkev s celerem opláchneme, nakrájíme na kousky, oloupanou cibuli rozkrojíme na polovinu, zeleninu dáme do hrnce, přilijeme 1,8-2 litru vody, přidáme sůl, celý pepř, kmín a vaříme 10 minut
    2. Ke kuchyňskému zpracování připraveného pstruha vložíme po 10 minutách do vroucí vody se zeleninou, vaříme na mírném zdroji tepla, přibližně 10-15 minut, uvařeného pstruha opatrně vyjmeme, necháme okapat a dáme do formy, kterou budeme vylévat želatinou
    3. V hrnci namočíme želatinu tak v 8 dl vody, máčíme cca 5 minut, poté do želatiny přidáme 1-2 lžičky octa, 1-2 lžičky cukru, 0,5 lžičky soli, bobkový list, celý černý pepř a nové koření, želatinu za stálého míchání přivedeme k varu, pak ihned odstavíme ze zdroje tepla (chuť želatiny by měla být mírně sladkokyselá), přecezenou ji necháme vychladnout a během chladnutí pomocí potravinářského štětce větší vrstvou želatiny natřeme pstruha nejdříve z jedné strany, necháme zatuhnout asi 5 minut, pak pstruha otočíme a želatinou potřeme druhou stranu
    4. Omyté a osušené čerstvé okurky nakládačky nejlépe bez semínek nakrájíme na tenké nudličky, spolu s mrkví, cibulí nakrájenou na plátky a celerem z vývaru obložíme pstruha, pak ho přelijeme zbývajícím rosolem a necháme zatuhnout několik hodin
    5. Před podáváním si vyšleháme smetanu, je-li hustá, zapracujeme do ní majonézu a ochutíme bílým pepřem
    6. Pstruha v aspiku vyklopíme, naporcujeme, každou porci polijeme několika lžícemi majonézové omáčky a podáváme.

    Doporučení

    Zeleninu můžeme ozdobně vykrájet, pak bude v aspiku dělat velkou ozdobu.

    Nejčtenější články

    Největší dětské rybářské závody na rybníce Konopiště

    Pořádáme již třetí ročník dětských závodů pro širokou veřejnost( není třeba rybářského lístku). Loňská účast byla 108 dětí. Každý malý závodník má v ceně startovného (100 kč) zajištěné jídlo a pití a drobný prezent. Do 50tého místa garantujeme věcné a hodnotné ceny.

    DIGITAL Smart Cradle – absolutní vítěz GRAND PRIX For Fishing 2023

    I letos měl rybářský veletrh For Fishing 2023 bohatý doprovodný program. Kromě jiného se také vystavovatelé mohli přihlásit s nějakým zajímavým výrobkem do soutěže GRAND PRIX For Fishing 2023. Jde o prestižní záležitost a tak není divu, že se letos soutěže zúčastnily i takové rybářské celebrity, jako Karel Nikl nebo Lukáč Krása. Ovšem hlavní cena letos skončila na Slovensku!

    Ryby v české kuchyni – 1. díl

    Ryby se v Čechách konzumují po staletí. Dříve hlavně sladkovodní, nyní si oblibu získaly i ryby mořské. Asi nejvýznamnější rybou u nás byl odedávna kapr. Kapr se začal konzumovat již ve středověku a to díky rozmachu rybnikářství, kdy rybníky patřily k běžné součásti feudálních panství, ale i klášterů. Do výstavby rybníků se pak zapojily později i města.