Rybářský rozcestník

Pstruh v aspiku

Oblíbený pokrm ze začátku minulého století, vykuchaný pstruh v celku uvařený, naložený do aspiku obložený zeleninou, servírovaný s majonézovou omáčkou. Recept ze Šumavy.

2 náročnost
60 minut
+ doba tuhnutí aspiku  
  • Rozpis na 2 porce:
  • 1 ks pstruha v celku, vykuchaného
  • 6-8 ks kuliček černého pepře
  • 4-6 ks kuličky nového koření
  • 1 ks kořenové petržele
  • 1 ks bobkový list
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks cibule
  • 1/3 ks celeru
  • 170 g okurky
  • 35 g želatiny
  • 2 lžičky cukru krupice
  • 2 lžičky octa
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky kmínu
  • voda
  • Na majonézovou omáčku:
  • 2 lžíce majonézy
  • 1,5 dl smetany 33 %
  • 1/4 lžičky bílého pepře
  • Příprava

    1. Očištěnou mrkev s celerem opláchneme, nakrájíme na kousky, oloupanou cibuli rozkrojíme na polovinu, zeleninu dáme do hrnce, přilijeme 1,8-2 litru vody, přidáme sůl, celý pepř, kmín a vaříme 10 minut
    2. Ke kuchyňskému zpracování připraveného pstruha vložíme po 10 minutách do vroucí vody se zeleninou, vaříme na mírném zdroji tepla, přibližně 10-15 minut, uvařeného pstruha opatrně vyjmeme, necháme okapat a dáme do formy, kterou budeme vylévat želatinou
    3. V hrnci namočíme želatinu tak v 8 dl vody, máčíme cca 5 minut, poté do želatiny přidáme 1-2 lžičky octa, 1-2 lžičky cukru, 0,5 lžičky soli, bobkový list, celý černý pepř a nové koření, želatinu za stálého míchání přivedeme k varu, pak ihned odstavíme ze zdroje tepla (chuť želatiny by měla být mírně sladkokyselá), přecezenou ji necháme vychladnout a během chladnutí pomocí potravinářského štětce větší vrstvou želatiny natřeme pstruha nejdříve z jedné strany, necháme zatuhnout asi 5 minut, pak pstruha otočíme a želatinou potřeme druhou stranu
    4. Omyté a osušené čerstvé okurky nakládačky nejlépe bez semínek nakrájíme na tenké nudličky, spolu s mrkví, cibulí nakrájenou na plátky a celerem z vývaru obložíme pstruha, pak ho přelijeme zbývajícím rosolem a necháme zatuhnout několik hodin
    5. Před podáváním si vyšleháme smetanu, je-li hustá, zapracujeme do ní majonézu a ochutíme bílým pepřem
    6. Pstruha v aspiku vyklopíme, naporcujeme, každou porci polijeme několika lžícemi majonézové omáčky a podáváme.

    Doporučení

    Zeleninu můžeme ozdobně vykrájet, pak bude v aspiku dělat velkou ozdobu.

    Nejčtenější články

    NONSTOP revíry 2021 – revíry, na kterých lze chytat 24 hodin

    Oblíbenost nonstop revíru u rybářů každým rokem stoupá a není divu. Každý zkušený rybář ví, že právě v nočních hodinách může přijít opravdový trofejní úlovek. Ovšem revíry, kde se může chytat 24 hodin má každý kraj jen několik. Tady je jejich seznam.

    Jak správně namotat vlasec či pletenku na naviják

    I když jde o článek pro začínající rybáře, ze zkušenosti vím, že i mnoho rybářů, co chytají již mnoho let, neumí správně namotat vlasec či pletenku na cívku navijáku. Existuje totiž pár důležitých kroků, jak správně na to a neměl by se ani jeden z nich podcenit či dokonce vynechat.

    Nové method feeder formičky

    Na rybářském trhu se objevily nové method feeder formičky na plnění method feeder krmítek. V čem jsou nové? Tyto formičky ve tvaru „skořápky“ se jednoduše používají, jejich naplnění je rychlé a vyprázdnění ještě rychlejší především díky otevírání v podélné ose formičky.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím