Rybářský rozcestník

Pstruh v aspiku

Oblíbený pokrm ze začátku minulého století, vykuchaný pstruh v celku uvařený, naložený do aspiku obložený zeleninou, servírovaný s majonézovou omáčkou. Recept ze Šumavy.

2 náročnost
60 minut
+ doba tuhnutí aspiku  
Pstruh v aspiku
  • Rozpis na 2 porce:
  • 1 ks pstruha v celku, vykuchaného
  • 6-8 ks kuliček černého pepře
  • 4-6 ks kuličky nového koření
  • 1 ks kořenové petržele
  • 1 ks bobkový list
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks cibule
  • 1/3 ks celeru
  • 170 g okurky
  • 35 g želatiny
  • 2 lžičky cukru krupice
  • 2 lžičky octa
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky kmínu
  • voda
  • Na majonézovou omáčku:
  • 2 lžíce majonézy
  • 1,5 dl smetany 33 %
  • 1/4 lžičky bílého pepře
  • Příprava

    1. Očištěnou mrkev s celerem opláchneme, nakrájíme na kousky, oloupanou cibuli rozkrojíme na polovinu, zeleninu dáme do hrnce, přilijeme 1,8-2 litru vody, přidáme sůl, celý pepř, kmín a vaříme 10 minut
    2. Ke kuchyňskému zpracování připraveného pstruha vložíme po 10 minutách do vroucí vody se zeleninou, vaříme na mírném zdroji tepla, přibližně 10-15 minut, uvařeného pstruha opatrně vyjmeme, necháme okapat a dáme do formy, kterou budeme vylévat želatinou
    3. V hrnci namočíme želatinu tak v 8 dl vody, máčíme cca 5 minut, poté do želatiny přidáme 1-2 lžičky octa, 1-2 lžičky cukru, 0,5 lžičky soli, bobkový list, celý černý pepř a nové koření, želatinu za stálého míchání přivedeme k varu, pak ihned odstavíme ze zdroje tepla (chuť želatiny by měla být mírně sladkokyselá), přecezenou ji necháme vychladnout a během chladnutí pomocí potravinářského štětce větší vrstvou želatiny natřeme pstruha nejdříve z jedné strany, necháme zatuhnout asi 5 minut, pak pstruha otočíme a želatinou potřeme druhou stranu
    4. Omyté a osušené čerstvé okurky nakládačky nejlépe bez semínek nakrájíme na tenké nudličky, spolu s mrkví, cibulí nakrájenou na plátky a celerem z vývaru obložíme pstruha, pak ho přelijeme zbývajícím rosolem a necháme zatuhnout několik hodin
    5. Před podáváním si vyšleháme smetanu, je-li hustá, zapracujeme do ní majonézu a ochutíme bílým pepřem
    6. Pstruha v aspiku vyklopíme, naporcujeme, každou porci polijeme několika lžícemi majonézové omáčky a podáváme.

    Doporučení

    Zeleninu můžeme ozdobně vykrájet, pak bude v aspiku dělat velkou ozdobu.

    Nejčtenější články

    Základní návazce a koncové sestavy pro boilie a pelety

    D-Rig, S-rig, plovoucí návazec s Pop Up bolie nebo peletkou, návazce pro lov ve vodním sloupci …. no, pro začínající, ale i mírně pokročilé rybáře těch názvů je až moc! 🙂 Moderní kaprařina má opravdu rozmanité názvosloví různých důmyslných sestav koncových návazců. Jejich použití bývá závislé nejen na typu revíru, ale také na dalších okolnostech, například na hloubce vodního sloupce v místě lovného místa, zda je dno bahnité nebo naopak písečné, mírně zarostlé nebo naopak s hojným rostlinstvem na dně… Ani v tomto článku nedokážeme ukázat všechny možnosti, jak uvázat a nabídnout nástrahu rybám. Najdete zde ale takový základní výběr návazců, které se v dnešní době nejvíce používají při lovu kaprovitých ryb na boilies a pelety.

    Sedmnáctiletý student pokořil český rekord. Chytil kapra vážícího 32 kilogramů

    Fantastik, takové jméno dostal kapr vážící 32 kg. Unikátní kousek ulovil nedávno teprve 17letý Stanislav Blažka. Pokořil tak rekord mezi kapraři. V českých svazových vodách se podle dostupných informací těžší rybu doposud chytit nepodařilo.

    RCCC 2018 – Labe Čelákovice – extrémní kaprařský závod jednotlivců

    Ve středu 3.10. začíná největší závod kaprařů jednotlivců v ČR v patronaci ČRS SÚS a města Čelákovice. Jedná se o akci zcela jedinečnou, v klasickém způsobu lovu, tedy ze břehu, bez pomoci druhého. Lovci budou soutěžit čtyři dny, než bude znám vítěz akce. Soutěžících je 48 a jsou rozděleni ve čtyřech sektorech. Délka úseku 6,5 km a jedná se o úsek Labe-Čelákovice. Buduje se kapr a amur s váhou nad 5 kg na součet třech TOP vah úlovků.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím