500 g rybích odřezků
200 g jiker
1 ks cibule
1 ks mrkev
1/2 ks celeru
1 lžíce octa
1 dl smetany nebo mléka
hladká mouka
bobkový list
nové koření
mletý pepř
petrželka
celý pepř
olej
osmažená houska k podávání
Příprava
- Rybí odřezky dáme vařit společně s celerem a mrkví, přidáme divoké koření, osolíme, vaříme na mírném plameni 30 minut, během vaření, sbíráme pěnu.
- Jikry uvaříme zvlášť v osolené vodě, do vody přidáme lžíci octa.
- Uvařený vývar slijeme a přes sítko do vývaru propasírujeme uvařený celer a rybí maso, kůstky nám zůstanou v sítku, mrkev nakrájíme na kostičky a odložíme stranou.
- Na oleji zpěníme cibuli, necháme zesklovatět, zaprášíme moukou a uděláme světlou cibulovou jíšku, kterou naředíme rybím vývarem, jíšku necháme povařit a přilijeme zbytek vývaru.
- Do vývaru přidáme propláchnuté jikry, kostičky mrkve, smetanu a vaříme 10 minut.
- Na závěr polévku dochutíme pepřem, solí a citronovou šťávou nebo octem.
- Na talíři přidáme do polévky krutony z opečené housky a posypeme petrželkou.
Poznámka
Text i foto: D. M.