Rybářský rozcestník

Halászlé

Maďarská rybí polévka, která má řadu obměn. Někde se vaří z více druhů ryb, nesmí chybět štika, kapr úhoř, jinde se do polévky přidávají rajčata a jako zavářka krupicové noky. Tento recept je na halászlé pouze z kapřího masa.

2 náročnost
70 minut
Halászlé
  • 1-1,5 kg vykuchaného kapra + hlava, ocas a páteř
  • 2 ks červené papriky
  • 2 ks cibule
  • 0,3 l zakysané smetany
  • červená mletá paprika
  • celý pepř i mletý pepř
  • hladká mouka
  • máslo
  • ocet
  • sůl
  • Příprava

    1. Z kapra vyřežeme menší kousky masa bez kostí, obalíme v hladké mouce, opečeme na másle a dáme stranou
    2. Zbytek ryby, hlavu, páteř, ocas nakrájíme a dáme vařit, přidáme celou cibuli, 2 lžíce octa, sůl a 6 zrnek celého pepře, když je maso měkké, vývar scedíme, z uvařeného masa odstraníme drobné kůstky a dáme stranou
    3. Cibuli nakrájíme na kostičky, papriku na proužky a na másle osmahneme, zalijeme scezeným rybím vývarem, přidáme červenou mletou papriku, mletý pepř a vaříme 5-10 minut, než zelenina změkne, pak zmírníme oheň a polévku zalijeme zakysanou smetanou
    4. Nakonec do polévky vložíme obrané rybí maso z vývaru
    5. Polévku nalijeme do talířů, přidáme opečené kousky masa a podáváme.

    Poznámka

    Recept i s fotkou nám poslal Dalibor Maroune

    Nejčtenější články

    Rybářské bajky, mýty, pověry a přísloví

    No, co rybář, to nějaká pověra. Někdo jim věří, jiný ne. Ale občas si říkám, že na každém šprochu je pravdy trochu! 🙂 A tak jsem je začal sbírat.

    Chov a skladování žížal

    Dnes se dají koupit žížalky, či i jiné živé rybí nástrahy, ve specializovaných obchodech, ale leze to dost do peněz. Pak máme další možnosti, jak my rybáři přijít k žížalám. Buď si je pracně nakopeme venku na zahradě, což může být dost zdlouhavé a za sucha či mrazu marný boj, nebo můžeme žížalám vytvořit ideální podmínky a vypěstovat si je doma ve sklepě, nebo na zahradě.

    Výroba závaží z kamene

    Někdo se snaží celou montáž co nejvíce zneviditelnit ve vodě. Jiný zase používá klipsy na odhození zátěže při záseku, kdy je opravdu vhodné a také lacinější nechat ve vodě kus kamene, než zátěž olověnou. O šetrnosti k přírodě nemluvě! Ostatní chtějí třeba jen ušetřit. Vyrobte si tedy, za dlouhých zimních večerů, šetrné závaží z kousku drátu a kamene, v létě se jistě, tyto náhražky olova, budou hodit.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím