Rybářský rozcestník

Slávky po námořnicku

S projektem Zrozeno v EU a ve spolupráci s kuchařem Petrem Cvanem ochutnáváme tradiční pokrmy z různých koutů Evropy. Ze severu na jih, ze západu na východ. Tentokráte tu máme recept z Belgie. Připravte si pro Čechy netradiční slávky a pěkně po námořnicku. Původní název receptu: Moule a la Mariniere

2 náročnost
20 minut
Moule a la Mariniere – Slávky po námořnicku
  • Rozpis na 4 porce:
  • 2 kg slávek
  • 4 ks stroužky česneku
  • 1 ks červená cibule
  • 1 dcl bílého vína
  • 1 lžíce másla
  • 1 svazek plocholisté petržele
  • rozmarýn
  • tymián
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Do velkého hrnce nalejeme olej a česnek nasekaný nadrobno, ten zpěníme na oleji, přidáme červenou cibuli, čerstvý rozmarýn a tymián, chvíli restujeme
    2. Přidáme bílé víno, vhodíme slávky a přiklopíme pokličkou, dusíme maximálně 5 min, než se slávky otevřou – ty, které se neotevřou, vyhodíme!
    3. Přidáme větší množství nahrubo nasekané petrželky, zamícháme a můžeme podávat.

    Doporučení

    Všechny evropské recepty projektu Zrozeno v EU můžete vidět na TV Mňam od 2. – 9. března 2020 v hlavním vysílacím čase.

    Více informací na: www.zrozeno.eu

    Recept k článku: Vaříme s projektem Zrozeno v EU

    Poznámka

    O projektu „Zrozeno v EU“ – Projekt Zrozeno v EU je informačním a edukačním projektem Agrární komory ČR. Cílem projektu je informovat širokou veřejnost o kvalitě produkce potravin ve státech Evropské unie. Projekt Zrozeno v EU zahrnuje 5 hlavních kategorií potravin: maso a masné výrobky, mléko a mléčné výroby, ovoce a zelenina, oleje a neposlední řadě vína. Komunikační aktivity jsou zaměřeny na české a slovenské spotřebitele. Projekt Zrozeno v EU podpořila finančně ze 70 % Evropská unie.

    Nejčtenější články

    Rozdíly mezi cejnem velkým a cejnkem malým

    Zkušený rybář snadno pozná cejna velkého od cejnka malého. Ovšem rybář začátečník, hlavně u mladých jedinců, přeci jen může mít problém tyto příbuzné, z čeledi kaprovitých, rozeznat.

    Chytání kaprů, ale i dalších kaprovitých ryb, s návazci s feederovou gumou

    Feederová guma je speciální pomůcka určená především pro feederové montáže i když gumu s oblibou používají také plavačkáři, ovšem ti využívají tzv. amortizerovou gumu. Feederová guma se navazuje jako mezičlánek mezi kmenový návazec a koncovou montáž. A proč? Feederová guma dokáže dokonale absorbovat útoky ryb při jejich zdolávání a proto je to skvělá pomůcka při lovu s návazci uvázanými z jemných vlasců či monofilů.

    Jak správně udělat rybu na grilu

    Ryby jsou skvělé pro pečení na drátěném stojanu. Jejich delikátní maso nevyžaduje dlouhé grilování a pečené při správné teplotě se v ústech krásně rozpadají. Podívejte se, jak dobře připravit rybu na grilu. Pro grilování se nejlépe hodí losos, pstruh, halibut, candát, makrela a okouna. Ryby na grilování musí být čerstvé, nikdy nepečené a zmrazené. Vyčistěte ryby od vnitřností a šupin, opláchněte je a důkladně osušte papírovou utěrkou.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím