Rybářský rozcestník

Slávky po námořnicku

S projektem Zrozeno v EU a ve spolupráci s kuchařem Petrem Cvanem ochutnáváme tradiční pokrmy z různých koutů Evropy. Ze severu na jih, ze západu na východ. Tentokráte tu máme recept z Belgie. Připravte si pro Čechy netradiční slávky a pěkně po námořnicku. Původní název receptu: Moule a la Mariniere

2 náročnost
20 minut
Moule a la Mariniere – Slávky po námořnicku
  • Rozpis na 4 porce:
  • 2 kg slávek
  • 4 ks stroužky česneku
  • 1 ks červená cibule
  • 1 dcl bílého vína
  • 1 lžíce másla
  • 1 svazek plocholisté petržele
  • rozmarýn
  • tymián
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Do velkého hrnce nalejeme olej a česnek nasekaný nadrobno, ten zpěníme na oleji, přidáme červenou cibuli, čerstvý rozmarýn a tymián, chvíli restujeme
    2. Přidáme bílé víno, vhodíme slávky a přiklopíme pokličkou, dusíme maximálně 5 min, než se slávky otevřou – ty, které se neotevřou, vyhodíme!
    3. Přidáme větší množství nahrubo nasekané petrželky, zamícháme a můžeme podávat.

    Doporučení

    Všechny evropské recepty projektu Zrozeno v EU můžete vidět na TV Mňam od 2. – 9. března 2020 v hlavním vysílacím čase.

    Více informací na: www.zrozeno.eu

    Recept k článku: Vaříme s projektem Zrozeno v EU

    Poznámka

    O projektu „Zrozeno v EU“ – Projekt Zrozeno v EU je informačním a edukačním projektem Agrární komory ČR. Cílem projektu je informovat širokou veřejnost o kvalitě produkce potravin ve státech Evropské unie. Projekt Zrozeno v EU zahrnuje 5 hlavních kategorií potravin: maso a masné výrobky, mléko a mléčné výroby, ovoce a zelenina, oleje a neposlední řadě vína. Komunikační aktivity jsou zaměřeny na české a slovenské spotřebitele. Projekt Zrozeno v EU podpořila finančně ze 70 % Evropská unie.

    Nejčtenější články

    Jak se náš „lážo plážo fishing“ proměnil v hororový zážitek

    Aby jste věděli, lážo plážo fishing, tak říkáme pohodovému chytání ryb, v klidu, bez nervů, pěkně v zázemí našeho provizorního kempu u vody. Klídek, pohoda, žádný stres, jen klidné bivakování u vody s pruty, studenými nápoji, dobrým jídlem s cílem si klasickou rybařinu opravdu hodně užít. Ovšem ne vždy to vyjde podle představ. O tom, jak se náš lážo plážo fishing proměnil v hororový zážitek, tak o tom je tento pravdivý příběh z letošní zahájené dravců.

    Feederování s žebrovými krmítky

    Když se řekne feederové krmítko, každý rybář si většinou v hlavě zobrazí drátěné krmítko hranaté či oválné, popřípadě method feeder krmítko. Ovšem existuje velký výběr dalších variant krmítek určených pro lov s feederovými pruty. Mezi mé nejoblíbenější patří tzv. žebrová krmítka.

    Jakou zvolit barvu zakrmovací směsi, tmavou či světlou? A je to vůbec důležité?

    Tak například na kapra prý platí zelené odstíny zakrmovacích směsí. Stejně tak na amura. Zato při cíleném lovu cejnů je dobré zkusit použít světlé odstíny zakrmovacích směsí. To naopak plotice prý dávají přednost tmavým směsím. Je to tak, nejen chuť a vůni, ale také barvu zakrmovací směsi musí řešit rybář, aby chytil právě ten druh ryby, co si na něj myslí.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím