Rybářský rozcestník

Skotská krabí polévka

Tradiční skotská polévka zahuštěná rýžovou kaší a krabím masem uvařeným v mléce.

2 náročnost
95 minut
  • 1 ks středně velkého kraba nebo 175 g mraženého či konzervovaného krabího masa
  • 90 g dlouhozrnné rýže
  • 6 dl nízkotučného mléka
  • 6 dl rybího vývaru
  • 3-4 lžíce kysané smetany
  • 1 lžíce jemně nasekané petrželky
  • 1 lžíce pasty z ančoviček
  • 2 lžičky limetové nebo citrónové šťávy
  • pažitka na ozdobení
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Obereme z kraba všechno hnědé a bílé maso a dáme ho stranou, maso z klepet pokrájíme a dáme úplně bokem
    2. Do pánve nalijeme mléko, dáme rýži a pomalu přivedeme k varu, přikryté pokličkou na mírném plameni 20 minut povaříme
    3. K rýži do mléka přidáme bílé a hnědé maso, osolíme, opepříme a dále vaříme na mírném ohni dalších 5 minut
    4. Necháme mírně vychladnout, pak vše protlačíme přes cedník nebo rozmixujeme v mixéru dohladka
    5. Polévku přelijeme do čisté pánve, přilijeme rybí vývar a přidáme uschované maso z klepet, pomalu přivedeme k varu, přitom polévku dochutíme pastou z ančoviček a limetkovou nebo citrónovou šťávou, osolíme a okořeníme černým pepřem
    6. Na mírném plameni povaříme další 2-3 minuty, přidáme nasekanou petrželku a kysanou smetanu
    7. Horkou polévku servírujeme zdobenou pokrájenou pažitkou.

    Doporučení

    Tento recept lze i obměnit, místo lžíce petrželky můžete dát 1 lžičku tymiánu. Kysanou smetanu lze vynechat.

    Poznámka

    Recept na rybí vývar nejdete zde: Rybí vývar.

    Nejčtenější články

    NONSTOP – lov ryb po půlnoci. Proč s ním všichni dělají takovou vědu?

    Dříve jsem byl velkým propagátorem lovu ryb pře půlnoc, nyní již mám pochyby, jak moc jde o výhodu moci chytat ryby celou noc. Po několika letech, co na revírech v NONSTOP režimu chytám, jsem totiž zjistil, že těch ryb, chycených v noci, zase až tak moc není.

    Cíleně pro rybí maso chodí k vodě jen něco málo přes 4 % registrovaných rybářů

    Z naší ankety s otázkou: „Proč vlastně rybařím?“, jasně vyplývá, že k vodě pro rybí maso chodí jen malé procento rybářů. Většina nás rybářů má totiž jiný důvod, proč vlastně k vodě na ryby chodí. Možná budete překvapeni, jak více jak 8 000 rybářů, v naší anketě, tedy hlasovalo.

    Žebrové krmítko naplněné pečivem

    V žebrovém krmítku skvěle drží jak větší kusy rohlíku, tak i kousky chleba. Lze pečivem naplnit a plně nahradit klasickou zakrmovací směs. I když jde o nouzové řešení, pokud nám například dojde zakrmovací směs, občas se vyplatí pečivo nasadit i místo krmné směsi jako hlavní zakrmovací složku krmení.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím