Rybářský rozcestník

Filety z tresky grilované v troubě s chlebovou krustou

Větší filety z tresky potřené pikantní rajčatovou pastou, hojně posypané ochucenou chlebovou strouhankou, upečené v troubě pod grilem doměkka.

2 náročnost
30 minut
  • 2 ks (2 x 600 g) filety z tresky i s kůží
  • fenyklová semínka
  • olivový olej
  • pepř
  • sůl
  • Na rajčatovou pastu:
  • 1/2 skleničky nakládaných sušených rajčat
  • 2 ks stroužky česneku
  • 1/2 ks chilli papričky i s jadérky
  • 1 hrst čerstvých listů bazalky
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 40 g parmazánu
  • citronová kůra i šťáva z 1/2 ks citrónu
  • Na chlebovou strouhanku:
  • 200 g chleba
  • 1/2 konzervy ančoviček i s olejem
  • 2-3 ks stroužky česneku
  • olivový olej
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Filety pokapeme olivovým olejem, okořeníme pepřem, osolíme a posypeme fenyklovými semínky, vložíme do pekáče kůží dolů, vložíme do trouby pod gril a grilujeme 10 minut (pekáč umístíme do spodní části trouby, aby byla spirála grilu co nejdále)
    2. Připravíme si rajčatovou pastu; půl skleničky nakládaných rajčat i s nálevem dáme do nádoby mixéru, přihodíme půlku chilli papričky, stroužky česneku, hrst listů bazalky, kousky parmazánu, nastrouhanou kůru a šťávu z 1/2 ks citrónu, vše ještě zakápneme lžící balzamikového octa, mixujeme na kaši
    3. Rybu vytáhneme z trouby a potřeme připravenou pastou
    4. Maso hojně potřené pastou ještě zasypeme chlebovou strouhankou a pekáč vložíme opět do trouby, kde filety z tresky ugrilujeme doměkka, což bude trvat zhruba dalších 15-20 minut.

    Příprava ochucené chlebové strouhanky:
    1. Chleba natrháme a vložíme do nádoby mixéru
    2. Přidáme ančovičky i s olejem, česnek, vše osolíme a okořeníme pepřem a mírně zakápneme olivovým olejem
    3. Rozmixujeme na strouhanku.

    Nejčtenější články

    Vlasec nebo pletenka, aneb co vlastně namotat na cívku navijáku?

    Dříve, než zajdeme do obchodu a koupíme si nějaký vlasec nebo pletenou šňůru, měli by jsem si dobře rozmyslet, jaké ryby a s jakým vybavením půjdeme chytat a také jakou metodou. Je rozdíl, zda vyrazíme na kapry a nástrahu budeme chtít nastražit dalekým náhozem, či zda budeme nástrahu zavážet lodí v hodně zatravněném prostředí, nebo jestli například budeme chytat drobnější ryby přímo pod nohama. Také na jemnou plavanou jistě zvolíme jiný vlasec, než na položenou, nebo když půjdeme lovit dravce. Uvědomte si, že vlasec nebo pletenka je jediná věc, která dělí rybáře od montáže a potažmo chycené ryby. Drahý prut a naviják jen usnadní a zpříjemní rybáři život a samotný lov, ale stejně pak rybu od rybáře po záběru nakonec spojuje jen ten dobrý, nebo špatný vlasec!

    Výměnný obchod s kosem

    Už jsem zažil u vody kdejaká zvláštní setkání, ale tento zážitek s „taťkou“ kosem si tedy opravdu nemohu nechat pro sebe. 🙂 Stalo se to poměrně nedávno na mé jednodenní rybářské výpravě na Rozkoši…

    Držák s hlásičem záběru přidělaný přímo na prutu

    Už jsem u vody viděl desítky různých vychytaných držáků na sumcový prut s různě přidělanými držáky na signalizátor záběru, ale tenhle způsob mě opravdu dostal.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím