Rybářský rozcestník

Maďarská papriková rybí polévka

Pikantní polévka z odřezků ryb, paprik, cibule a koření, servírovaná zahuštěná jíškou. Na polévku můžeme použít jak odřezky z ryb mořských, tak ze sladkovodních.

2 náročnost
55 minut
MaďarskáMaďarskáMaďarská
  • 500-700 g odřezků z ryb
  • 1,5 l vody
  • 4 ks kuličky nové koření
  • 4 ks kuličky celého pepře
  • 1 ks červená masitá paprika
  • 1 ks zelená masitá paprika
  • 1 ks cibule
  • 1 ks bobkový list
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sladká červená mletá paprika
  • pálivá mletá červená paprika
  • drcený kmín
  • sádlo
  • sůl
  • Příprava

    1. Rybí odřezky zalijeme vodou, osolíme, přidáme divoké koření (bobkový list, nové koření, celý pepř), vaříme na mírném plameni 30 minut, během vaření naběračkou sbíráme pěnu.
    2. Vývar slijeme, z odřezků (hlavy, ocasy, břicha) obereme maso bez kostí a kůží, odložíme stranou.
    3. Nakrájenou cibuli zpěníme na sádle, posypeme sladkou paprikou, přidáme mouku, uděláme jíšku, kterou zalijeme vývarem, povaříme 10 minut.
    4. Do polévky přidáme na proužky nakrájenou červenou a zelenou papriku, ochutíme, pálivou paprikou, solí a drceným kmínem. Paprika po 3-4 minutách změkne a polévka je hotová.
    5. Do talířů rozdělíme rybí maso a zalijeme vývarem, podáváme s chlebem.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Termíny vytírání ryb

    Znalost měsíců, kdy se tře ten či onen druh ryb, se rozhodně hodí každému rybáři. Právě v době vytírání nemají ryby náladu na nic jiného, než právě na své milostné hrátky. Většinou nepřijímají potravu a tak chytnou rybu, která je právě ve tření, je téměř nemožné. Proto nemá smysl cíleně lovit ten druh, který se zrovna vytírá. Je pravda, že u ryb hájených jejich ochrana probíhá právě v době vytírání, což je logické a tak stejně v tu dobu máme zakázáno hájený druhy ryb chytat. Ovšem pozor. Například počasí některé roky může dobu vytírání opozdit, nebo naopak, při teplém jaru, urychlit. Ale jinak je tato tabulka poměrně přesná!

    NONSTOP revíry 2022

    Na nonstop revíry vydává Ministerstvo zemědělství výjimky. Ano, je to tak, Český rybářský svaz nerozhoduje o revírech, na kterých se daný rok může chytat 24 hodin. To je v pravomoci MZe ČR. V tomto článku najdete aktuální tabulku NONSTOP revírů, kde rybáři mohou v letních měsících chytat ryby i po půlnoci.

    Rybí konzervy z uzených ryb – zavařování vyuzených ryb

    Rád ryby udím i pro známé rybáře, kteří nemají udírnu a chtějí vyzkoušet a ochutnat uzeného sumce, nebo další rybáři, co si přivezli makrely z Norska a chtějí překvapit rodinu rybí lahůdkou. Vyuzená makrela z Norska je úplně něco jinačího než co nám nabízí český trh. Za prvé jde o to, že jde o ryby, co jsme sami chytili a za druhé makrely co nám nabízí obchody, se dělají na plynu a jen na konci se přihodí buková štěpka, takže nic moc, do klasického uzení na dřevě to má hodně daleko. A co tedy s přebytky vyuzených ryb, když jsou kamarádi a rodina přejedená? Vyrobte si z nich konzervy a zavařte je!

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím