Rybářský rozcestník

Třeboňská štědrovečerní polévka

Rybí polévka z kapřích hlav, mlíčí a kořenové zeleniny, servírovaná na jemno rozmixovaná.

2 náročnost
50 minut
Třeboňská štědrovečerní polévka
  • 600 g kapřích hlav
  • 500 g kapřího mlíčí
  • 150 g nastrouhané kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 100 g másla
  • 30 g cibule
  • 5 ks zrnek celého pepře
  • 1,5 l vody
  • kousek celého zázvoru
  • sůl
  • osmažená houska nakrájená na drobné kostičky
  • Příprava

    1. Očištěnou kořenovou zeleninu nastrouháme nahrubo nebo nakrájíme na drobné kostičky a nasucho osmahneme
    2. Přidáme celou očištěnou cibuli, žáber zbavené kapří hlavy, sůl, koření, dolijeme vodou a vaříme 30 minut
    3. Měkké maso a zeleninu procedíme, obsah doplníme na 1,5 litru, zavaříme mlíčí a vaříme dalších 15 minut
    4. Pak polévku rozmixujeme, zjemníme čerstvým máslem
    5. Podáváme s osmahnutou houskou nakrájenou na kostičky a opečenou na zbytku másla.

    Nejčtenější články

    Rybářské bajky, mýty, pověry a přísloví

    No, co rybář, to nějaká pověra. Někdo jim věří, jiný ne. Ale občas si říkám, že na každém šprochu je pravdy trochu! 🙂 A tak jsem je začal sbírat.

    Chov a skladování žížal

    Dnes se dají koupit žížalky, či i jiné živé rybí nástrahy, ve specializovaných obchodech, ale leze to dost do peněz. Pak máme další možnosti, jak my rybáři přijít k žížalám. Buď si je pracně nakopeme venku na zahradě, což může být dost zdlouhavé a za sucha či mrazu marný boj, nebo můžeme žížalám vytvořit ideální podmínky a vypěstovat si je doma ve sklepě, nebo na zahradě.

    Výroba závaží z kamene

    Někdo se snaží celou montáž co nejvíce zneviditelnit ve vodě. Jiný zase používá klipsy na odhození zátěže při záseku, kdy je opravdu vhodné a také lacinější nechat ve vodě kus kamene, než zátěž olověnou. O šetrnosti k přírodě nemluvě! Ostatní chtějí třeba jen ušetřit. Vyrobte si tedy, za dlouhých zimních večerů, šetrné závaží z kousku drátu a kamene, v létě se jistě, tyto náhražky olova, budou hodit.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím