Rybářský rozcestník

Rybářský koláč

Bramborové těsto rozprostřené do zapékací misky, obložené kousky na cibulce orestované ryby, nastrouhaným sýrem a vejci smíchanými se sýrem, nakonec obložené hranolky brambor, koláč zapečený v troubě dozlatova.

2 náročnost
75 minut
  • 600 g brambor
  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g zbytky upečené ryby, rybí filety, filé...
  • 200 g tvrdého sýra
  • 50 g másla
  • 4 ks velká vejce
  • 1 ks středně velké cibule
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 sáček prášek do pečiva
  • voda
  • pepř
  • sůl
    1. Očištěnou pečenou rybu rozkrájíme na menší kousky, můžeme použít i syrové filety jak ze sladkovodních, tak mořských ryb, případně i konzervovaného tuňáka ve vlastní šťávě, ale bez nálevu
    2. V pánvi na rozehřátém oleji zpěníme oloupanou, na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme rybu a orestujeme ji, nezapomeneme ji osolit (pečenou solit nemusíme, pokud je již slaná)
    3. Brambory uvaříme ve slupce, ještě horké oloupeme a 2/3 jich nastrouháme
    4. Z polohrubé mouky, másla, 1 vejce, soli, prášku do pečiva a teplých nastrouhaných brambor zpracujeme těsto, které vyválíme tak, abychom jím mohli vyložit olejem vymazanou zapékací mísu
    5. Na těsto nasypeme polovinu na jemno nastrouhaného sýra, poklademe kousky ryby, zalijeme smetanou rozmíchanou se zbylými vejci a opět strouhaným sýrem, pak koláč poklademe zbylými bramborami nakrájenými na hranolky, potřeme olejem, osolíme, okořeníme pepřem
    6. Vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme 35-40 minut, koláč rozkrájený na jednotlivé porce podáváme teplý!

    Nejčtenější články

    Lov sumců pomocí tyčové bójky tzv. činky

    Lov sumců patří mezi vrcholné rybářské disciplíny, nejen proto, že sumec je velká a chytrá ryba, ale také proto, že bez kvalitního náčiní cíleně nastražit na sumce je hloupost. I u nás se nacházejí kusy velké přes 2 metry a tak vytáhnout takového macka, ještě když se brání, to vyžaduje opravdu dobrou výbavu. Ale pojďme si popovídat o tyčové bójce, šikovné to pomůcce na chytání větších dravců, tedy nejen sumců, ale například i velkých štik.

    Lov sumců na položenou na pelety a boilies

    Když lov sumců na pelety, pak asi nejúčinnější jsou tzv. „halibutky“ tedy pelety, které, kromě jiného, obsahují maso sardinek. A kdyby náhodou někdo nevěděl, co jsou pelety, pak pelety jsou lisované válečky, které se od boilies kuliček liší právě jejich způsobem výroby a také tvarem. A nutno podotknout, pokud lovné místo několik dní zakrmíte, můžete se dočkat i na pelety pěkných úlovků a to nejen sumců, ale i kaprů, případně i dalších ryb. Ovšem díky masivnímu zakrmování kaprů boilies koulemi dnes můžeme úspěšně chytat sumce na položenou také na oblíbené boilies.

    Matjesy ze sladkovodních ryb – postup přípravy ve fotografii

    Matjesy můžeme vyrobit i ze sladkovodních ryb. Vhodné jsou masitější ryby, které mají dostatek masa ve hřbetu, osvědčil se například karas nebo kapr velký do 50 cm.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím