600 g brambor
300 g polohrubé mouky
200 g zbytky upečené ryby, rybí filety, filé...
200 g tvrdého sýra
50 g másla
4 ks velká vejce
1 ks středně velké cibule
1 kelímek zakysané smetany
1 sáček prášek do pečiva
voda
pepř
sůl
- Očištěnou pečenou rybu rozkrájíme na menší kousky, můžeme použít i syrové filety jak ze sladkovodních, tak mořských ryb, případně i konzervovaného tuňáka ve vlastní šťávě, ale bez nálevu
- V pánvi na rozehřátém oleji zpěníme oloupanou, na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme rybu a orestujeme ji, nezapomeneme ji osolit (pečenou solit nemusíme, pokud je již slaná)
- Brambory uvaříme ve slupce, ještě horké oloupeme a 2/3 jich nastrouháme
- Z polohrubé mouky, másla, 1 vejce, soli, prášku do pečiva a teplých nastrouhaných brambor zpracujeme těsto, které vyválíme tak, abychom jím mohli vyložit olejem vymazanou zapékací mísu
- Na těsto nasypeme polovinu na jemno nastrouhaného sýra, poklademe kousky ryby, zalijeme smetanou rozmíchanou se zbylými vejci a opět strouhaným sýrem, pak koláč poklademe zbylými bramborami nakrájenými na hranolky, potřeme olejem, osolíme, okořeníme pepřem
- Vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme 35-40 minut, koláč rozkrájený na jednotlivé porce podáváme teplý!