Rybářský rozcestník

Rybářský koláč

Bramborové těsto rozprostřené do zapékací misky, obložené kousky na cibulce orestované ryby, nastrouhaným sýrem a vejci smíchanými se sýrem, nakonec obložené hranolky brambor, koláč zapečený v troubě dozlatova.

2 náročnost
75 minut
  • 600 g brambor
  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g zbytky upečené ryby, rybí filety, filé...
  • 200 g tvrdého sýra
  • 50 g másla
  • 4 ks velká vejce
  • 1 ks středně velké cibule
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 sáček prášek do pečiva
  • voda
  • pepř
  • sůl
    1. Očištěnou pečenou rybu rozkrájíme na menší kousky, můžeme použít i syrové filety jak ze sladkovodních, tak mořských ryb, případně i konzervovaného tuňáka ve vlastní šťávě, ale bez nálevu
    2. V pánvi na rozehřátém oleji zpěníme oloupanou, na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme rybu a orestujeme ji, nezapomeneme ji osolit (pečenou solit nemusíme, pokud je již slaná)
    3. Brambory uvaříme ve slupce, ještě horké oloupeme a 2/3 jich nastrouháme
    4. Z polohrubé mouky, másla, 1 vejce, soli, prášku do pečiva a teplých nastrouhaných brambor zpracujeme těsto, které vyválíme tak, abychom jím mohli vyložit olejem vymazanou zapékací mísu
    5. Na těsto nasypeme polovinu na jemno nastrouhaného sýra, poklademe kousky ryby, zalijeme smetanou rozmíchanou se zbylými vejci a opět strouhaným sýrem, pak koláč poklademe zbylými bramborami nakrájenými na hranolky, potřeme olejem, osolíme, okořeníme pepřem
    6. Vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme 35-40 minut, koláč rozkrájený na jednotlivé porce podáváme teplý!

    Nejčtenější články

    Jarní chytání kaprů, aneb lov ve studené jarní vodě

    Časně z jara je lov ryb o něco náročnější, než v prohřátých letních měsících. Je to logické, protože po roztátí ledu je voda, díky jarnímu tání sněhu na horách, pořád ledová. A proto jen díky znalosti chování ryb na přelomu zimy a jara lze ulovit nějakého pěkného kapříka, ale i jinou kaprovitou rybu. O všem při určité nástraze se vám na prutu může náhodou objevit i pěkný úhoř nebo okoun …

    Chytání kaprů ve vodním sloupci

    Cílený lov kaprů i v dalších vrstvách vody, nejen u dna a na hladině, je vlastně poměrně mladé odvětví kaprařiny, ale hlavně v letních měsících, takto chytat kapry, stojí za to vyzkoušet. Když jsem před 35 lety začínal s rybařinou, nikdy mě nenapadlo, že někdy na kapry půjdu s umělými plovoucími muškami a dalšími nástrahami, které by jste spíše čekali u rybářů chytajících s muškařským náčiním. A chytat je na dipovanou umělou hmotu? Tak to by rybářům z minulého století asi propadla spodní čelist. 🙂

    Chytat dravce na živou či mrtvou rybičku nebo jen na umělé nástrahy? Je lov na živou nástrahu přežitek?

    V daleké minulosti to měli sportovní rybáři jednoduché, většinou chytali dravce na přirozenou nástrahu a to buď živou, nebo mrtvou, jinou volbu neměli. Časem se začali pro lov některých dravých ryb využívat i nástrahy umělé, což umožnil rozkvět sportovního rybolovu ruku v ruce s technickým vývojem, ten totiž dovolil výrobcům vláčecích nástrah nahradit dřevo umělými hmotami a dalšími materiály, z kterých se dnes vyrábí dokonalé napodobeniny rybek, ale i jiných vodních živočichů. Nejmodernější „měkké“ umělé nástrahy, které vznikly v USA, se velice rychle rozšířili jak do Evropy, tak i do Skandinávie. V severských zemích se tak s nastraženou živou rybkou již dnes téměř nesetkáte. V některých státech je pak chytání na živou nástrahu zakázané úplně!

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím