Rybářský rozcestník

Ryba v majonéze

Uvařená ryba zalitá majonézou, podávaná se zeleninou. Recept vhodný jak na zpracování ryb mořských, tak sladkovodních.

3 náročnost
55 minut
  • 1,25 kg ryby
  • 150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 50 g cibule
  • 20 g octa
  • 1,5 l vody
  • 1 sklenice majonézy
  • zelená petrželka a sterilovaný hrášek bez nálevu
  • barevná zelenina na ozdobu
  • bobkový list
  • nové koření
  • sůl
  • Příprava

    1. Zeleninu opereme, očistíme a uvaříme s kořením, scedíme, přidáme ocet a vývar nalijeme do nádoby
    2. Rybu očistíme, vykucháme, osolíme a vložíme do vývaru
    3. Do ryby vložíme 2 mrkve, rybu položíme na vložku a připevníme ji lýkem
    4. Rybu s vložkou vložíme do vaničky do horkého vývaru a uvaříme ji zvolna na mírném ohni
    5. Sejmeme ji z plotny, necháme vychladnout ve vývaru, vyjmeme i s vložkou, necháme okapat a přendáme na oválnou mísu
    6. Hotovou majonézu okyselíme octem, přisladíme a podle potřeby zředíme vývarem
    7. Touto majonézou obložíme rybu, trochu majonézy zředíme a nalijeme na rybu tak, aby splývala
    8. Rybu ozdobíme vařenou nakrájenou zeleninou, do očních důlků vložíme zrnka nového koření a do tlamičky dáme snítku petrželky
    9. Dno mísy vyložíme okapaným sterilovaným zeleným hráškem, kolečky rajčat a lístky hlávkového salátu.

    Poznámka

    Vložka je gastronomický plát nebo rošt a slouží nám k tomu, aby se nám ryba při manipulaci nerozpadla.

    Nejčtenější články

    Výměnný obchod s kosem

    Už jsem zažil u vody kdejaká zvláštní setkání, ale tento zážitek s „taťkou“ kosem si tedy opravdu nemohu nechat pro sebe. 🙂 Stalo se to poměrně nedávno na mé jednodenní rybářské výpravě na Rozkoši…

    Chytání amurů na listy salátu, či jinou zeleninu

    Amur je ryba někdy tuze vybíravá, jindy nám přijde naopak na nástrahu, kterou jsme vnadili na úplně jinou rybu. Asi nejčastěji se amuři chytají na kukuřici, kousky ovoce, či střídku chleba. Často však zaznamenáme úspěch při cíleném lovu amurů, pokud jim zkusíme nabídnout něco od zeleniny, například tužší listy hlávkového salátu, kedlubny, syrové či spařené zelné listy apod.

    Rady pro začínající vláčkaře – nástrahy vhodné pro vláčení

    Ano, vláčení je fenomén, ale je to především dřina. Někdy ani 300 náhozů nestačí k tomu, aby člověk spatřil nějakou tu šupinu. Vláčkař musí být nejen tělesně zdatný, ale také musí překypovat výrou v sebe sama. Někdy totiž ani několik hodin prohazování vodou nestačí k tomu, aby byl lov úspěšný a pak jen psychicky zdatný rybář dokáže další den vzít vláčecí prut opět do ruky a nahodit. Kromě výše uvedeného i znalost vody, či konkrétního místa, kde rybář chytá a také slušná výbava vede k úspěchu. Ovšem pro úspěšný lov vláčením je především nutná ta pravá nástraha, právě ta často rozhoduje o tom, zda rybář ten den zasekne rybu, nebo ne.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím