Rybářský rozcestník

Matjesový salát s nakládanými houbami

Svačinový rybí salát vhodný také jako pochutina k pivu například spolu s čerstvým pečivem. Vyzkoušený recept, salát opravdu chutná skvěle.

1 náročnost
30 minut
(příprava dva dny!)  
matjesovýmatjesovýmatjesový
  • 500 g den dopředu uvařených brambor
  • 250 g nakládaných hub (ryzce, hříbky, směs)
  • 250 g řezů z matjesů v oleji
  • 2 ks sladkokyselé okurky
  • 2 ks červené cibule
  • nálev z okurek
  • olej z matjesů
  • mletý pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Den předem uvařené brambory nakrájíme na kostičky, smícháme je s nakrájenou cibulí a okurkou.
    2. Přidáme nakrájené matjesy a propláchnuté, naložené houby.
    3. Podle chuti dále přilijeme nálev z okurek a olej z matjesů, okořeníme mletým pepřem, podle chuti můžeme i přisolit, ale pozor, matjesy jsou slané dost.
    4. Salát necháme v lednici nejméně 1 hodinu vychladit a rozležet.

    Doporučení

    Podáváme s pečivem a nejlépe dobře vychlazeným pivem.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    NONSTOP revíry 2023

    V tomto článku najdete aktuální tabulku NONSTOP revírů, kde rybáři mohou v letních měsících chytat ryby i po půlnoci, tedy 24 hodin, ale pozor, za určitých podmínek a hlavně co územní svaz, to často různé termíny zahájení, nebo naopak ukončení výjimky pro lov v režimu non-stop!

    Úskalí chytání kaprů pomocí člunu a sklopné tyčové bójky

    Chytat kapry na větší vzdálenosti pomocí člunu a tyčové bójky je jen pro zkušené a dost otrlé rybáře. Nejde o to zavést bójku, ale také se k ní dostat s prutem a rybou na konci prutu a to i za škaredého počasí, ze větru, při velkých vlnách. Velký kapr totiž dokáže tahat jako kůň a zapomeňte na to, že by jste pěkného cvalíka dokázali dostat ke břehu pomocí klasického namotávání vlasce či šňůry ze břehu. A pokud ano, rybu by jste tak unavili, že by měla malou šanci na přežití. Jde o pokročilou kaprařinu, která nejen že není levná, ale také vyžaduje rybáře s velkým srdcem.

    Rybářský veletrh FOR FISHING se vrací do své původní kondice

    Svátek všech rybářů, veletrh FOR FISHING, se po roce vrací do letňanského areálu PVA EXPO PRAHA. V polovině února se na výstavní ploše přes 10 000 m2 představí více než 120 firem z Čech i zahraničí, chybět nebudou ani významné osobnosti z oblasti rybaření se zajímavými přednáškami nebo návštěvnická soutěž.