Rybářský rozcestník

Marinovaný sumec

Maso menších sumců je chutné také naložené v marinádě spolu se zeleninou, servírované za studena.

2 náročnost
45 minut
+ doba marinování  
marinovanýmarinovanýmarinovanýmarinovaný
  • 500 g podkovy ze sumce
  • hladká mouka
  • olej
  • sůl
  • Marináda:
  • 0,7 l vody
  • 3 dl vinného octa
  • 100 g mrkve
  • 100 g petržele
  • 1 lžíce oleje
  • 10 ks kuliček celého pepře
  • 10 ks kuliček nového koření
  • 2 ks kolečka citronu
  • 1 ks větší cibule
  • 1 ks bobkový list
  • podle chuti cukr
  • sůl
  • Příprava

    1. Podkovy ze sumce osolíme, obalíme v hladké mouce, na oleji opečeme do měkka z obou stran.
    2. Opečené porce ryby rozložíme na ubrousek a necháme odsát přebytečný tuk a vychladnout.
    3. Z uvedených surovin uvaříme marinádu, kterou necháme vychladnout a po vychladnutí podle chuti dochutíme solí a cukrem.
    4. Porce ryby naskládáme do skleněné misky, proložíme zeleninou, cibulí, zalijeme studeným lákem a uložíme do lednice. Marinujeme minimálně 12 hodin.
    5. Marinovaného sumce na talíři přelijeme nálevem se zeleninou, podáváme s čerstvým pečivem.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Největší dětské rybářské závody na rybníce Konopiště

    Pořádáme již třetí ročník dětských závodů pro širokou veřejnost( není třeba rybářského lístku). Loňská účast byla 108 dětí. Každý malý závodník má v ceně startovného (100 kč) zajištěné jídlo a pití a drobný prezent. Do 50tého místa garantujeme věcné a hodnotné ceny.

    DIGITAL Smart Cradle – absolutní vítěz GRAND PRIX For Fishing 2023

    I letos měl rybářský veletrh For Fishing 2023 bohatý doprovodný program. Kromě jiného se také vystavovatelé mohli přihlásit s nějakým zajímavým výrobkem do soutěže GRAND PRIX For Fishing 2023. Jde o prestižní záležitost a tak není divu, že se letos soutěže zúčastnily i takové rybářské celebrity, jako Karel Nikl nebo Lukáč Krása. Ovšem hlavní cena letos skončila na Slovensku!

    Ryby v české kuchyni – 1. díl

    Ryby se v Čechách konzumují po staletí. Dříve hlavně sladkovodní, nyní si oblibu získaly i ryby mořské. Asi nejvýznamnější rybou u nás byl odedávna kapr. Kapr se začal konzumovat již ve středověku a to díky rozmachu rybnikářství, kdy rybníky patřily k běžné součásti feudálních panství, ale i klášterů. Do výstavby rybníků se pak zapojily později i města.