Rybářský rozcestník

V červeném víně vařený kapr servírovaný s majonézovou omáčkou

Porce kapra povařené ve vývaru ze zeleniny ochuceného červeným vínem, servírované důkladně okapané přelité omáčkou připravenou smícháním majonézy, kyselé okurky, nasekané petrželky, citronové šťávy, pepře, soli a ušlehané smetany.

2 náročnost
30 minut
  • 800-1000 g kapra
  • 100 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, kousek celeru)
  • 150 ml červeného vína
  • bílý pepř
  • voda
  • sůl
  • Na omáčku:
  • 100 g majonézy
  • 100 ml smetany
  • 1 ks větší (nakládaná) sladkokyselé okurka
  • 1/2 ks citrónu
  • petrželka
  • pepř
  • cukr
  • sůl
  • Příprava

    1. Očištěnou zeleninu nakrájíme na kolečka včetně cibule
    2. Do hrnce nasypeme zeleninu, zalijeme ji červeným vínem, přilijeme trochu vody, hrnec postavíme na zdroj tepla, tekutinu přivedeme k varu, chvíli vše povaříme
    3. K zelenině do vývaru vložíme porce kapra, vaříme 10 minut (maso musí být úplně ponořené, pokud bude málo tekutiny, dolijeme obsah hrnce vodou)
    4. Uvařené porce kapra opatrně vyjmeme z hrnce, důkladně okapané rozdělíme na talíře, maso osolíme a okořeníme bílým pepřem, přelijeme majonézovou omáčkou a ihned podáváme.

    Příprava majonézové omáčky:

    1. Majonézu osolíme, okořeníme pepřem, ochutíme citronovou šťávou, zamícháme, nakonec dle chuti přisladíme
    2. Přidáme nadrobno nasekanou zelenou petrželku a kyselou okurku, nakonec do omáčky zamícháme ušlehanou smetanu.

    Doporučení

    Do majonézové omáčky můžeme místo okurky a petrželky zamíchat trochu nastrouhaného křenu.

    Nejčtenější články

    Lov sumců pomocí tyčové bójky tzv. činky

    Lov sumců patří mezi vrcholné rybářské disciplíny, nejen proto, že sumec je velká a chytrá ryba, ale také proto, že bez kvalitního náčiní cíleně nastražit na sumce je hloupost. I u nás se nacházejí kusy velké přes 2 metry a tak vytáhnout takového macka, ještě když se brání, to vyžaduje opravdu dobrou výbavu. Ale pojďme si popovídat o tyčové bójce, šikovné to pomůcce na chytání větších dravců, tedy nejen sumců, ale například i velkých štik.

    Matjesy ze sladkovodních ryb – postup přípravy ve fotografii

    Matjesy můžeme vyrobit i ze sladkovodních ryb. Vhodné jsou masitější ryby, které mají dostatek masa ve hřbetu, osvědčil se například karas nebo kapr velký do 50 cm.

    Rybářská technika chytání – lov přívlačí (vláčka)

    Přívlač je rybolovná technika, kdy se snaží rybář přelstít rybu pomocí umělé, nebo přirozené nástrahy (mrtvé rybky) tak, že ji vede cukavými pohyby, snažíce se co nejvíce napodobit zraněnou rybu, případně jiné vodní živočichy, které mají v oblibě dravé ryby. Cíl je jasný, vyprovokovat dravce k útoku a pak po zaseknutí ho vytáhnout z vody.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím