2 náročnost
50 minut
+ doba odležení a dob marinování v lednici
1 ks kapr o váze kolem 2-3 kg
2-3 ks citrony
50 ml citronové šťávy
snítky bylinek: šalvěj, tymián, estragon, rozmarýn...
směs grilovacího koření na ryby
olej
sůl
Příprava
- Očištěného, vykuchaného kapra zbavíme hlavy ocasu a ploutviček. Podélně na hřbetě nařízneme a kosti přestřihneme nůžkami na kuře, vzniknou nám 2 poloviny, kde nám zůstala páteř, můžeme rovněž páteř vystřihnout nůžkami, porce ryby sedí potom celou plochou na lávovém kamenu.
- Jednotlivé půlky kapra nařežeme na 3 kusy, vznikne nám 6 porcí.
- Porce kapra osolíme, pokapeme citronovou šťávou, osolíme, citronová šťáva zpevní maso a vytěsní vodu, po 1 hodině porce ryby osušíme.
- Pokapeme olejem, posypeme, grilovacím kořením, proložíme snítky bylinek a necháme 8 hodin v misce, v lednici, rozležet.
- Druhý den rozpálíme ohniště, až se lávový kámen rozehřeje, potřeme olejem. Naskládáme ryby nejprve kůží dolů, ale použijeme malý kuchařský fígl, porce ryby klademe na tenká kolečka citronu, aby se nám nepřichytila kůže ke grilovacímu kameni.
- Grilujeme z jedné strany zhruba 15 minut. Potom porce kapra otočíme a grilujeme druhou stranu stejný čas, během grilování občas potřeme šťávou, olejem z misky kde byl kapr přes noc naložený.
Poznámka
Text i foto: D. Marounek