Rybářský rozcestník

Haltorma – stará rybářská pomazánka

Haltorma je stará rybářská pomazánka, kterou můžeme připravit jak z ryb vařených, dušených, tak také smažených. A pokud právě nemáte v lednici či mrazáku žádné rybí maso, můžete použít na tento recept zmražené kostky rybího filé.

1 náročnost
10 minut
haltorma2haltorma4haltorma5
  • 500 g tepelně zpracovaného rybího masa bez kosti a kůží
  • 200 g zakysané smetany
  • 1 ks oloupané jablko
  • strouhaný křen podle chuti
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Rybí maso rozmačkáme vidličkou nebo umeleme.
    2. Přidáme nastrouhané jablko, zakysanou smetanu, podle chuti strouhaný křen, osolíme, opepříme, promícháme.
    3. Mažeme na pečivo.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Houbička na mytí nádobí se hodí i na rybách!

    Asi každý již držel v ruce houbičku na nádobí, i když se třeba vyhýbá kuchyni, jak jen může. Přesto se vyplatí si ji brát na ryby a to nejen na mytí nádobí. Můžeme ji použít třeba jako nosič vůní a chutí, nebo na ni lze dokonce chytat. Ovšem také se hodí jako pomocník při vyvážení krmení a nástrahy například s dálkově ovládanou lodičkou.

    Použití PVA šňůrky (nitě) v praxi

    PVA materiál (polyvinylalkohol) je pro rybáře velmi prospěšný. Vyrábějí se z něj totiž sáčky, punčochy, ale také pásky či šňůrky, které rybáři využívají na několik způsobů. Pomocí PVA sáčků či punčoch můžeme například dopravit na lovné místo přímo k háčku zakrmovací směs, pomocí šňůrek pak lze zafixovat nástrahy nebo dokonce části koncových sestav tak, aby se během nahazování nezamotaly, což rybáři zajistí jistotu, že má nastraženo přesně podle jeho představ a záběr může být velmi reálný. Dnes se ale zaměříme právě na PVA šňůrky a možnosti, jak je u vody využít.

    Pozvánka na dětské závody do Příbrami

    Místní organizace Příbram pořádá dětské náborové rybářské závody, které se konají 6. 10. 2024 na rybníku Horní Obora….