Rybářský rozcestník

Slávky dušené s rajčaty

Slávky dušené s rajčaty podle španělského způsobu. Podáváme jako teplý předkrm nebo jako lahůdku.

2 náročnost
45 minut
Slávky dušené s rajčaty
  • Pro 6 osob:
  • 60 ks slávek
  • 60 g cibule
  • 60 g másla
  • 50 g petržele
  • 40 g strouhané housky
  • 20 g moučného másla
  • 1/8 l bílého vína
  • 1 ks čerstvého rajčete (2 dkg rajského protlaku)
  • trochu másla na pokapání
  • citrónová šťáva
  • zelená petržel
  • mletý pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. V širší nádobě rozpustíme máslo, dáme do něho nadrobno nakrájenou cibuli, na kostečky nakrájenou kořenovou petržel, víno, trochu soli, mletého pepře a krátce vše podusíme
    2. Pak přidáme očištěné, pevně uzavřené slávky a zakryté poklicí dusíme na ohni tak dlouho, až se otevřou
    3. Potom maso (tělíčka) slávek vyjmeme z lastur a očistíme
    4. Šťávu i se zeleninou z podušených slávek a vodu z lastur nalijeme do menšího kastrolu, přidáme oloupané a nakrájené rajče (rajský protlak), zakapeme citrónovou šťávou, podusíme a procedíme
    5. Do procezené šťávy vložíme očištěné maso ze slávek a silně prohřejeme
    6. Prohřáté maso slávek rozdělíme do dvanácti lastur, přelijeme moučným máslem zahuštěnou šťávou, posypeme strouhanou houskou a pokapeme máslem
    7. Na plech nasypeme sůl, rozhrneme ji, do ní posadíme připravené slávky, vložíme do horké trouby a povrch slávek několik minut opékáme
    8. Hotové slávky upravíme na mísu a posypeme jemně rozsekanou zelenou petrželí.

    Doporučení

    Příloha: Bílé pečivo nebo topinky.

    Nejčtenější články

    Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky? – Výsledky ankety!

    Nedávno jsme ukončili hlasování v naší anketě s otázkou: „Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky?“ Hlasovalo celkem 3574 čtenářů a poměrně jasně se vyjádřili proti případnému zákazu lovu na živé nástražní rybky na svazových, ale i soukromých vodách v Česku.

    Kam v létě za rybařením – tipy na výlety s celou rodinou

    Léto je ideální dobou pro to, trávit většinu času s rodinou nebo partou přátel poblíž vody. Rybářům se pak už jen nabízí možnost spojit příjemné s užitečným, vzít své nejbližší za dobrodružstvím a ukázat jim v čem tkví kouzlo rybaření. Která místa v Čechách jsou pro rodiny či větší partu lidí ty nejlepší?

    Kde vzít masné červy, když je rybář zapomene doma

    Masní červi rozhodně patří mezi nejoblíbenější nástrahu především plavačkářů, ale i rybářů chytající například s feederovými pruty. Právě na menší ryby jde o dokonalou nástrahu. Ovšem co si počít, když je zapomeneme doma?