Známá francouzská rybí polévka, která má mnoho obměn a variant. Obsahuje více druhů ryb, také mořské plody, zeleninu a bylinky.
2 náročnost
200 minut
Bujabéza (Bouillabaisse)
200 g tresky
200 g lososa
200 g řapíkatého celeru
150 g mušlí (slávky)
150 g oloupaných krevet
500 g oloupaných rajčat
5 dl kuřecího vývaru
5 dl rajčatové šťávy
3 dl bílého vína
2 ks utřené stroužky česneku
2 ks větší cibule
2 ks brambory
1 lžíce worchestrové omáčky
1 lžička nasekané petrželky
1 lžička nasekané bazalky
olivový olej
špetka šafránu
tymián
pepř
sůl
Příprava
V hrnci rozpálíme olej, osmahneme na něm lehce cibuli, nakrájený řapíkatý celer, přidáme nakrájená oloupaná rajčata, utřený česnek, worchestr a zalijeme kuřecím vývarem, pak doplníme polévkový základ o nasekané bylinky a na mírném plameni vše povaříme 1 hodinu
Asi po hodině do vývaru vložíme nakrájené brambory, přilijeme bílé víno, rajčatovou šťávu, osolíme, opepříme, nakonec přidáme tymián a šafrán, vaříme opět na mírném plameni, nyní 2 hodiny, aby se spojily všechny chutě
Po 2 hodinách vložíme kostky rybího masa, také z lososa a tresky, po 1 minutě vaření přidáme krevety a mušle, povaříme jen 1 minutu, pak polévku sundáme ze zdroje tepla.
Doporučení
Bujabézu podáváme samotnou nebo s plátky opečené bagety, veky, či chleba.
Ankety
Vyrábíte si doma vlastní boilies nebo koule jen nakupujete?
Vyrobit si doma boilies z chleba není nic těžkého, přitom stačí mít jen pár ingrediencí. Připravit si pak můžeme jak slanou, masovou variantu, tak tu sladkou. Jen prostě vyměníme posilovače a aromata. Pokud dodržíte postup a dobu sušení, podle této receptury vyrobené chlebové boilies vydrží u dna až dva dny, tedy pokud dříve neskončí v tlamě nějaké té ryby, což je velmi pravděpodobné.
Na pánvi opečené filety z lososa, servírované s čočkou uvařenou spolu se zeleninou, dochucenou šťávou z citronu, chilli vločkami, pepřeme, polovinou posekaného kopru, cukru, rajčatového pyré a hořčice.
Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!
Jarní kolo náborové akce „Ve vodě nežijí jen vodníci“ proběhne od 15. 4. do 27. 6. 2024. Zájemci se mohou hlásit od dne zveřejnění a zasílat přihlášky na sekretariát SÚS….
Vážení přátelé sportovního rybolovu, dovolujeme si Vás pozvat na Mistrovství ČR v plavané v roce 2024, které se bude konat 26.4. – 28.4. 2024 na Mělníce.