Rybářský rozcestník

Fisherman’s chowder

Populární americká hustá rybí polévka krémové konzistence s kousky rybího masa. Lze připravit jak z mořských, tak i sladkovodních ryb. V USA existuje mnoho variant této polévky. Tady je jedna z nich, použité rybí maso losos a treska.

2 náročnost
40 minut
Fishermans
  • 300 g vařené kostky rybího masa bez kostí
  • 100 g mraženého (sterilovaného) zeleného hrášku
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 1 l mléka
  • 1 ks mrkev
  • muškátový oříšek
  • citronová šťáva
  • mletý bílý pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Nejprve uvaříme zvlášť kostky rybího masa, nakrájenou mrkev a zelený hrášek do měkka, vodu slijeme, necháme okapat
    2. Z másla, mouky, mléka připravíme bešamel, máslo na bešamel rozehřejeme, za stálého míchání přidáváme mouku, umícháme světlou jíšku, zředíme mlékem a za občasného míchání uvaříme do zhoustnutí
    3. Bešamel ochutíme špetkou muškátového květu, bílým pepřem, solí
    4. Do bešamelu přidáme kousky ryb, vařenou mrkev, hrášek, vaříme na mírném plameni 2 minuty, hotovou polévku dochutíme citronovou šťávou
    5. Na talíři ozdobíme nasekanou pažitkou nebo petrželkou, podáváme samotné nebo s bílým pečivem.

    Nejčtenější články

    Jak zpracovat sumce

    Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

    Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

    Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

    Obal na plynovou láhev o objemu 10 kg

    Kdo pravidelně jezdí k vodě a používá plynové bomby ví, že především v podzimních a zimních měsících, když přituhne, je venku pod 10 °C, ale i méně, plyn zlobí, nemá takový výkon, jako v letních měsících, když je okolní teplota mnohem a mnohem vyšší. Pak se hodí bombu uchovávat v teple. Ale jak to zařídit?