Rybářský rozcestník

Pikantní polévka ze sumce

Chutná, vydatná, hustá polévka z odřezků ze sumce a zeleniny. Vyzkoušený recept.

2 náročnost
45 minut
pikantní
  • 1 kg masa a odřezků ze sumce
  • 2 ks naložené sladkokyselé okurky
  • 2 ks brambory
  • 2 ks rajčata
  • 1 ks mrkev
  • 1 ks petržel
  • 1 ks bobkový list
  • 4 ks kuličky celého pepře
  • 4 ks kuličky nového koření
  • 2 l vody
  • 2 dl nálevu z okurek
  • sladká mletá paprika
  • máslo
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Do hrnce vložíme maso ze sumce i s kůží, odřezky, zalijeme 2 litry vody, přidáme divoké koření (celý pepř, bobkový list, nové koření), osolíme, vložíme celou mrkev, petržel, vaříme na mírném plameni 20 minut
    2. Vývar scedíme, maso a zeleninu odložíme stranou
    3. V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme nakrájenou cibuli, lehce orestujeme, poprášíme červenou paprikou, zalijeme rybím vývarem
    4. Do vývaru přidáme nakrájená oloupaná rajčata, sladkokyselé okurky, brambory, přilijeme nálev z okurek, vaříme až brambory a zelenina změkne
    5. Uvařené rybí maso zbavíme kůže, kostí, mrkev, petržel nakrájíme na kostičky, vše přidáme do polévky
    6. Na závěr polévku dochutíme solí, pepřem
    7. Hotovou polévku nalijeme do talířů, posypeme nasekanou petrželkou a podáváme s pečivem.

    Nejčtenější články

    Rybářská technika chytání – lov na položenou (tzv. na těžko)

    Položená, neboli „chytání na těžko“, je oblíbená metoda chytání ryb především u dna, nebo těsně nade dnem, i když poslední dobou začíná být oblíbené chytání ve vodním sloupci, pomocí vznášejících se nástrah. Po nahození montáže se prut odloží do vidliček, rybář vypne vlasec, pak jej mírně povolí a pověsí se na něj signalizátor záběru. Jakmile ryba nasaje nástrahu a chce s ní odplavat, její pohyb se přenese přes napnutý vlasec na signalizátor a záběr se projeví jeho stoupáním, či klesáním, případně také poskakováním. Zbývá zaseknout a vytáhnout rybu, nebo také ne.

    Lov sumců na položenou na pelety a boilies

    Když lov sumců na pelety, pak asi nejúčinnější jsou tzv. „halibutky“ tedy pelety, které, kromě jiného, obsahují maso sardinek. A kdyby náhodou někdo nevěděl, co jsou pelety, pak pelety jsou lisované válečky, které se od boilies kuliček liší právě jejich způsobem výroby a také tvarem. A nutno podotknout, pokud lovné místo několik dní zakrmíte, můžete se dočkat i na pelety pěkných úlovků a to nejen sumců, ale i kaprů, případně i dalších ryb. Ovšem díky masivnímu zakrmování kaprů boilies koulemi dnes můžeme úspěšně chytat sumce na položenou také na oblíbené boilies.

    O rybách a jejich zpracování

    Ryby tvořily již od dávných dob podstatnou složku lidské výživy. Obliba a hojná spotřeba ryb u nás se udržela až do 18. století. Vzpomeňme jen na jihočeské rybníky, dílo českých rukou a českého důmyslu, které po dnes vzorně slouží.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím