Rybářský rozcestník

Siven na grilu

Siven je velmi chutná ryba vhodná právě na grilování. Tento recept využívá máslovou marinádu s bylinkami, kterou ugrilované maso potřete.

2 náročnost
30 minut
Siven na grilu
Siven
  • Rozpis na 4 porce:
  • 4 ks sivenů (asi 800 g)
  • čerstvě namletý pepř
  • hrubozrnná sůl
  • Na marinádu:
  • 100 g másla
  • 20 g kaparů
  • 10 g čerstvé petrželky
  • mletý pepř
  • fenykl
  • Příprava

    1. Vykuchané, pod studenou tekoucí vodou omyté siveny osušíme papírovými utěrkami, pak je rozřízneme od hlavy až k ocasu tak, aby obě půlky zůstaly v celku, jenom nám tímto řezem umožní ryby otevřít
    2. Z obou stran je osolíme hrubozrnnou solí, okořeníme pepřem a necháme chvíli uležet
    3. Marinádu si připravíme smícháním povoleného másla s nasekanými kapary, petrželkou, mletým pepřem a fenyklem
    4. Gril si předehřejeme na vysokou teplotu
    5. Uleželé ryby vložíme otevřené do dvojstěnných roštů na ryby a dáme na gril, podle velikosti ryb a stupni rozehřátí grilu, ryby opékáme s každé strany 8-10 minut
    6. Grilované rybí maso vyskládáme na talíře, potřeme marinádou a ihned podáváme.

    Doporučení

    Pokud ryby grilujeme neotevřené, marinádou je potřeme zevnitř i z venku ještě před samotným grilováním.

    Poznámka

    Jako příloha ke grilovaným rybám jsou skvělé opečené půlky baget nebo bulek pokapané olivovým olejem smíchaným s nasekanými čerstvými bylinkami.

    Nejčtenější články

    Jak jednoduše opláchnout nafukovací člun

    Kdo vozí k vodě nafukovací čluny, moc dobře ví, jak moc po vytažení z vody jsou špinavé, zvláště, pokud je rybář u vody déle a zažije nějakou tu bouřku. Hlavně na řekách se na spodní straně člunu usazuje kde co. A pokud zaprší, či parkujeme s člunem pod stromy, ani vnitřek člunu nebývá neposkvrněný. Kdo by pak chtěl vozit tuto hrubou špínu domů? 🙂

    Co vše lze nastražit na přívěs háčku

    Kromě klasického boilies, případně pelet lze na přívěs háčku nastražit kde co. Od červů, žížal, ale i jiné živé havěti také různě upravené pečivo, listy, květy či snítky trav nebo rákosu, ale také ovoce. A to nemluvím o sýrech a různých dalších dobrotách, co si rybář odtrhne u huby, aby zvýšil svoji šanci chytit nějakou tu pěknou rybu.

    Bonduelle Gold Chilli – kukuřice nejen do chladné podzimní vody

    Zkušeným rybářům asi nemusím vysvětlovat, že právě nakládaná kukuřice Bonduelle nejlépe přemlouvá kaprovité ryby k záběru a to jak bílou rybu, tak i kapry a amury. Ale už jste vyzkoušeli chytat ryby na Bonduelle Gold Chilli, tedy ostrou variantu této nakládané kukuřice?