Rybářský rozcestník

Asijská rybí polévka

Asijské polévky jsou velmi oblíbené pro svoji vůni, pikantní a ostrou chuť i rychlou přípravu. Tento recept je na jednu z variant rybí polévky z rybího masa, krevet a dalších surovin.

2 náročnost
30 minut
asijskáasijská
  • 1,5 l rybího vývaru
  • 300 g rybích filetů (treska, candát)
  • 150 g mražených krevetek
  • 100 g žampionů
  • 100 g mrkve
  • 100 g pórku
  • 1 balíček (25 g) čínských nudlí
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce čerstvého nasekaného koriandru
  • 1 lžička nastrouhané zázvoru
  • 2 ks stroužky česneku
  • 1 ks chilli paprička
  • citronová šťáva
  • olej
  • Příprava

    1. Na rozehřátém oleji necháme rozvonět najemno nasekaný česnek, chilli, nastrouhaný zázvor, zalijeme vývarem, přivedeme k varu. Ztlumíme plamen, přidáme na nudličky nakrájený pórek, mrkev, plátky žampionů, přilijeme rybí omáčku, vaříme na mírném plameni 10 minut.
    2. Do polévky vložíme čínské nudle, nakrájené rybí maso, krevety, vaříme dalších 10 minut.
    3. Polévku na závěr dochutíme citronovou šťávou, případně ještě rybí omáčkou, teplou polévku v miskách posypeme nasekaným čerstvým koriandrem a podáváme.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Jak zpracovat sumce

    Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

    Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

    Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

    Obal na plynovou láhev o objemu 10 kg

    Kdo pravidelně jezdí k vodě a používá plynové bomby ví, že především v podzimních a zimních měsících, když přituhne, je venku pod 10 °C, ale i méně, plyn zlobí, nemá takový výkon, jako v letních měsících, když je okolní teplota mnohem a mnohem vyšší. Pak se hodí bombu uchovávat v teple. Ale jak to zařídit?