Rybářský rozcestník

Sváteční rybí polévka

Vynikající, chutná, hutná rybí polévka podle receptu baštýřek z jižních Čech. Polévku podáváme s kostičkami opečené housky a posypanou nasekanou petrželkou.

2 náročnost
50 minut
svátečnísvátečnísvátečnísváteční
  • 2-3 ks kapří hlavy
  • rybí odřezky (ocasy, břicha, ploutve)
  • 150 g mlíčí
  • 150 g jiker
  • 100 g sterilovaného hrášku
  • 1 hrst sušených hub
  • 1,5 l vody
  • 2 dl smetany
  • 4 ks kuličky nového koření
  • 4 ks kuličky celého pepře
  • 2 ks housky
  • 1 ks cibule
  • 1 ks mrkev
  • 1 ks bobkový list
  • 1/4 ks celeru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • špetka muškátového květu
  • citronová šťáva
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Rybí hlavy zbavíme žáber, vložíme do hrnce s ocasy, odřezky, zalijeme vodou, přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř, vaříme na mírném ohni 20 minut, během vaření sbíráme pěnu. Vývar scedíme hlavy, odřezky necháme vychladnout a obereme maso.
    2. Jikry a mlíčí uvaříme do měkka v mírně osolené vodě, scedíme, odložíme stranou.
    3. Na másle zpěníme do růžova cibuli, zaprášíme moukou, zasmahneme světlou jíšku, kterou zalijeme rybím vývarem. Přidáme na nudličky nastrouhanou mrkev, celer vaříme na mírném ohni 20 minut.
    4. Do polévky přidáme obrané rybí maso, nakrájené mlíčí, jikry, předem namočené houby, které nasekáme. Vlijeme 2 dl smetany, polévku ochutíme solí, pepřem, muškátovým květem, citronovou šťávou a vložíme okapaný sterilovaný hrášek, krátce povaříme.
    5. Polévku podáváme s kostičkami opečené housky a posypeme nasekanou petrželkou.

    Poznámka

    Text i foto: D, Marounek

    Nejčtenější články

    Tinktura z koňského kaštanu

    Kaštan koňský nebo také jírovec maďal a jeho plody bývají díky velkému obsahu bezpečných přírodních látek, jako jsou flavonoidy a glykosidy součástí mnoha mastí, které mají příznivé účinky na žilní a lymfatický systém. Zkuste si vyrobit domácí tinkturu ze zralých a čerstvých kaštanů, která pomáhá při otokách, křečových žílách, pocitu těžkých nohou.

    Pokračování s boilies Chill Banana. Tohle boilies od Mastodont Baits musíte mít!

    Povedená výprava, krásné ryby, naši Chillinu prostě musíte vyzkoušet! – Ahoj všem příznivcům Mastodont Baits, přidávám pokračování mých výprav s boilies Chill Banana od Mastodont Baits. Po minulé výpravě jsem vzal opět tuhle příchuť boilies k vodě. Tentokrát to bylo na jiný revír, kde jsem prozatím chytal pouze na dvou výpravách. Chtěl jsem zkusit všechny možné varianty od popky, přes neutrálně vyvážené boilies až po těžkou kuličku.

    Rybářský ples v Rožmitále pod Třemšínem

    Český rybářský svaz, místní organizace Rožmitál pod Třemšínem zve na tradiční Rybářský ples. Koná se 12. listopadu od 20 hodin v rožmitálském společenském centru. K tanci a poslechu bude hrát skupina Sekvence. Připravena bude bohatá rybí a zvěřinová tombola.