2-3 ks kapří hlavy
rybí odřezky (ocasy, břicha, ploutve)
150 g mlíčí
150 g jiker
100 g sterilovaného hrášku
1 hrst sušených hub
1,5 l vody
2 dl smetany
4 ks kuličky nového koření
4 ks kuličky celého pepře
2 ks housky
1 ks cibule
1 ks mrkev
1 ks bobkový list
1/4 ks celeru
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce másla
1 lžíce nasekané petrželky
špetka muškátového květu
citronová šťáva
pepř
sůl
Příprava
- Rybí hlavy zbavíme žáber, vložíme do hrnce s ocasy, odřezky, zalijeme vodou, přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř, vaříme na mírném ohni 20 minut, během vaření sbíráme pěnu. Vývar scedíme hlavy, odřezky necháme vychladnout a obereme maso.
- Jikry a mlíčí uvaříme do měkka v mírně osolené vodě, scedíme, odložíme stranou.
- Na másle zpěníme do růžova cibuli, zaprášíme moukou, zasmahneme světlou jíšku, kterou zalijeme rybím vývarem. Přidáme na nudličky nastrouhanou mrkev, celer vaříme na mírném ohni 20 minut.
- Do polévky přidáme obrané rybí maso, nakrájené mlíčí, jikry, předem namočené houby, které nasekáme. Vlijeme 2 dl smetany, polévku ochutíme solí, pepřem, muškátovým květem, citronovou šťávou a vložíme okapaný sterilovaný hrášek, krátce povaříme.
- Polévku podáváme s kostičkami opečené housky a posypeme nasekanou petrželkou.
Poznámka
Text i foto: D, Marounek