Rybářský rozcestník

Lov sumců na lunchmeat

Když jsem poprvé viděl video sdílené v článku, velmi mě zaujalo a tak jsem hned první výpravu nahodil na sumce s pěknou kostkou lunchmeatu. Později jsem montáž několikrát předělal, ale jde především o nápad, zkusit nalákat sumce právě na masovou konzervu. Montáže a návazce v článku jsou jen pro inspiraci, klidně použijte své osvědčené! Hlavní je podělit se se sumci o část obědu, tedy v tomto případě konzervu lunchmeatu a počkat si, až vám nějaký ten vousáč zabere.

Většinou jsem v minulosti sumce lovil na živé rybičky a to jak na podvodní splávek, tak na kačenku tzv. na trhačku. Ovšem poslední rok se jim na můj háček nějak moc nechtělo a tak jsem je začal přemlouvat také na pelety. Halibutky máčené v játrovo-lososvém boosteru jsou skvělou nástrahou právě na sumce, ale také na velké kapry.

Ovšem to bych nebyl já, abych nevyzkoušel i něco jiného. Jak jsem již psal v úvodníku, inspirovalo mě níže posdílené video a zkusil jsem i lov sumců na masovou konzervu. Měl jsem jen jeden problém, podělit se se sumci o oběd, protože lunchmeat mám moc rád a nerad se dělím o jídlo! 🙂

Jsem zastáncem větších háčků i větší nástrahy, ale můžete vše podstatně zjemnit!

A jak tedy chytat na lunchmeat?

Je to prosté, konzervu otevřeme, nakrájíme na kostky, ty napíchneme na jehlu a navlékneme na přívěs háčku. Aby kostky konzervy nespadly z háčku, zajistíme je z jedné strany zarážkou (stoperem) a z druhé půlkou, nebo i celou Pop Up boilie a zarážkou. Popka nám chrání kostky masa při náhozu a pak ve vodě nástrahu i mírně nadzvedává ode dna, což je také žádoucí.

Montáž na položenou použijeme s průběžným olovem, háčky volíme podle zacílení ryby, menší nebo větší, stejně tak velikost kostek lunchmeatu a přívěsu pod háčkem. A zakrmení? Použijte PVA sáček nebo punčochu, pár kostek kolem nástrahy rozhodně zvýší možnost případného záběru.

Menší sousto klidně vezme i pěkný kapr nebo úhoř ….

Video k tématu:

Nejčtenější články

Jak zpracovat sumce

Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

Obal na plynovou láhev o objemu 10 kg

Kdo pravidelně jezdí k vodě a používá plynové bomby ví, že především v podzimních a zimních měsících, když přituhne, je venku pod 10 °C, ale i méně, plyn zlobí, nemá takový výkon, jako v letních měsících, když je okolní teplota mnohem a mnohem vyšší. Pak se hodí bombu uchovávat v teple. Ale jak to zařídit?