Rybářský rozcestník

Jak správně udělat rybu na grilu

Ryby jsou skvělé pro pečení na drátěném stojanu. Jejich delikátní maso nevyžaduje dlouhé grilování a pečené při správné teplotě se v ústech krásně rozpadají. Podívejte se, jak dobře připravit rybu na grilu. Pro grilování se nejlépe hodí losos, pstruh, halibut, candát, makrela a okouna. Ryby na grilování musí být čerstvé, nikdy nepečené a zmrazené. Vyčistěte ryby od vnitřností a šupin, opláchněte je a důkladně osušte papírovou utěrkou.

Dokonale připravené ryby

Chuť ryb dokonale promění citronovou šťávu, stojí za to ji posypat velkým množstvím. Místo citronové šťávy můžete použít suché bílé víno. Rybu je předtím, než ji dáte na zahradní gril, potřít bylinkami. Česnek rovněž harmonizuje s rybím masem. Pokud jde o byliny, nejlépe se hodí tymián, celer, petržel, koření, pepř.

Rybu osolte nejméně hodinu před pečením a odložte na chladném místě, např. v lednici. Pokud grilujete celé ryby, snítky čerstvých bylin, česneku a plátky citronu, můžete vložit do vykuchaného a upraveného těla ryby. Před grilováním můžete na ryby položit plátek bylinkového másla a libové ryby – např. pstruha nebo okouna – namazat olejem nebo rozpuštěným máslem.

Zdravotní výhody ryb

Hodně se mluví o zdravotních vlastnostech ryb. Po celá léta se věřilo, že pravidelná konzumace těchto vodních tvorů výrazně ovlivňuje naše zdraví. Rybí maso je bohaté na nenasycené mastné kyseliny, zdravou bílkovinu, vitamín D a mnoho minerálů, jako je jód, selen, fluor, hořčík a vápník. Co je zajímavé – ryby mohou také zlepšit naši náladu. A zejména ty, které žijí ve sladkých vodách, protože zlepšují hladinu hormonu štěstí a díky vitaminu B podporují nervový systém a mozek.

Je však třeba mít na paměti, že pro to, aby byly ryby, které si koupíte, skutečně zdravé, musí pocházet z příslušných farem. Špatné podmínky chovu (vysoká hustota v často znečištěných vodních útvarech), používání antibiotik, baktericidů, hormonů a krmiv z rybích tuků, ve kterých se toxiny hromadí, takové ryby obsahují škodlivé látky. Než si koupíte rybu, zkuste zkontrolovat její původ.

Správná technika pečení ryb na grilu

Grilování ryb je stejné umění jako grilování i steaků. Aby bylo maso chutné a mělo správnou konzistenci, musíme dodržovat několik pravidel. Nejprve si uvědomte, že ryby musí být co nejčerstvější. Nejlepší budou právě chycené nebo chlazené. Vyhněte se hluboce zmrazeným rybám. Takové ryby se díky vlhkosti snadno rozpadnou na grilu a jejich maso ztrácí chuť. Dalším kritériem je výběr správné ryby. Nejlepší budou ty s kompaktním masem. Během grilování udržují svůj tvar a nerozpadají se, když je chceme převrátit. Losos, pstruh, treska nebo halibut jsou skvělé pro grilování. Vyberme si ryby s malým množstvím kostí. Jejich odstranění ve venkovních podmínkách může být poněkud obtížné.

Menší ryby (např. malý pstruh, okoun, makrely) lze grilovat celé, větší (např. losos) rozdělené na filé nebo grilovací lopatky velké velikosti. Neměly by být tenčí než 2 cm, jinak hrozí vysušení. Nejpohodlnější způsob pečení ryb je na fóliových nebo hliníkových podnosech – díky tomu se jemné maso ryb nerozpadne, nevysychá ani nepřilne k grilu. Můžete také použít speciální grilovací misku. Rybu pečeme na krátkou dobu při středním ohni – dlouhá doba vaření při nízkém ohni ji zbytečně vysuší.

  1. Nejprve opékejte filé na straně kůže, pak budou kompaktnější a při otáčení nebo vyjímání z grilu se nerozpadnou. Po 10-12 minutách se otočte a péct.
  2. Rybí maso nevyžaduje dlouhé pečení. Pečte celé ryby a velké kusy např. lososa, asi 30 minut, tenčí filé – asi 20 minut. Pokud celá tloušťka masa zbělá, můžete ryby z grilu odstranit.

Grilované ryby podávejte se salátem s výraznou chutí, např. Z pórku nebo zelí.

Nejčtenější články

Haltýř z pračky

Tam, kde je povolený haltýř, tedy bedna na živé rybky, která se pokládá na dno toku, lze ho vyrobit jednoduše ze staré pračky, do které se prádlo dávalo vrchem.

Stravování u vody – krabičková metoda

Na delších rybářských výpravách s kusem salámu a instantními polívkami prostě nevystačíme. Do hry se tak dostává tzv. krabičková metoda, tedy doma uvařená jídla uložená po porcích v krabičkách a pak zamrazená. U vody je pak stačí už jen ohřát.

VIKING – elektrická energie pro vaše dobrodružství

Tento článek je pro všechny, kteří aspoň jednou chtěli na rybách nabíjet svoje telefony, sonary, nebo si pustit přenosnou televizi a nechtěli pro nabíjení používat standardní a hlučné benzínové generátory.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím