Rybářský rozcestník

Grilovaní ryb na venkovním grilu

Čerstvý kus ryby má mít při koupi fialové žábry, filety musí být tuhé, nesmí se do nich zabořit prst. To platí pro ryby kupované. My rybáři to máme trochu jednodušší, rybu si chytneme a tak máme čerstvost zaručenou, pokud tedy naše rodina nedostane chuť na nějakou tu mořskou potvůrku. A co se zamraženými rybami? Ty se již moc na gril nehodí, jen jako nouzovka! Grilujte raději čerstvé, jen chlazené ryby.

Grilované filety kapra

Prvním problémem při grilování ryb je jejich křehkost. Ryby jsou sice velmi chutné, ale jejich maso se při grilování rádo rozpadá. Můžeme si pomoci pomoučením ryby, tedy poprášením masa hladkou moukou, ta pak udělá drobnou krustu, která zpevní rybí maso. Také lze ryby vložit do roštů určených právě na grilování ryb, ty zajistí, že se nám rybí maso bude dobře obracet, bez toho, aby se rozpadalo. Dalším důležitým faktorem je délka přípravy. Ryby grilujeme zprudka, ale jen krátce a tak zajistíme, že nejen že se nebude rozpadat, ale bude i krásně šťavnaté.

Důležité je kořenění ryb. Pokud je maso čerstvé, kořeníme co nejméně, samotné rybí maso je chutné. Stačí trochu soli, při grilování raději hrubozrnné, případně čerstvě podrcený kmín a pepř. Kdo má rád, může použít i nějakou grilovací směs určenou pro ryby, ale s těmi opatrně! Pokud si chcete opravdu vychutnat rybí maso, kupované směsi raději vynechejte. Stejně to platí s citrónem! Ten používáme jen na méně chutné druhy ryb. Například candáta nebo pstruha bych citrónem nekazil. Ovšem pokud má někdo rád naklyslou chuť a ryby zrovna moc nemusí, pro toho je citronová šťáva dobrou vodlbou.

Skvělé jsou také bylinky. Z bylinek se skvěle hodí bazalka, klasický a citronový tymián, nebo rozmarýn. Do bylinek buď ryby nakládáme před samotným grilováním, nebo jimi vyplníme dutinu břišní.

Losos na grilu - připravené porce ryby

Losos na grilu – připravené porce ryby

A čím omastit rybí maso?

Kromě slunečnicového oleje lze použít dnes tak populární kvalitní olivový olej. Ale skvělé je i máslo. Pokud dáme oleje a másla v poměru 1:1, pak budě potírání ideální.

A marinády?

Ano, i ryby se mohou marinovat. Existuje desítky, ba snad stovky receptů. Stačí si vybrat podle vašich preferencí! Některé z těch nejlepších najdete u nás v naší databázi zde: Marinády, mořidla a nálevy na ryby

A jaké ryby se nejvíce hodí na grilování?

Většinou ty masnější. Ze sladkovodních jmenujme úhoře, candáta, pstruha či sumce. Nedoceněný je i kapr, který grilovaný chutná také výtečně! Z mořských asi nejčastěji použijeme makrely, lososy a maso tuňáka.

Grilované rybí filety na talíři

Grilované rybí filety na talíři

Způsoby úpravy ryb při grilování:

  • grilování v celku ve speciálních mřížkách, zavřené, nebo otevřené
  • grilování naporcované ryby, filet nebo podkov, ve speciálních mřížkách, nebo na alobalových miskách
  • grilování ryb v alobalu (maso se dusí, velmi dietní)
  • grilování v papilotě (pečící papír nainpregnovaný olejem), grilování probíhá na kraji grilu
  • grilování na klacku (ryba je celá napíchnutá na klacku), dobře se s ní manipuluje

Ryba je hotová v okamžiku, kdy začne vypouštět bělmo, ovšem tato rada nám pomůže jen v momentě, kdy grilujeme ryby v celku a s hlavou:). Většinou to trvá při přímém kontaktu masa na roštu grilu 5 až 10 minut. V papilotě nebo alobalu pak až 15 minut.

Ryby pečené na klacku nad ohněm - makrely jsou na ohni také velmi dobré!

Ryby grilované na klacku nad rozpálenými uhlíky.

A přílohy?

Skvělá je různá grilovaná zelenina, jako cukety, papriky, lilky, také cibule či brambory. Ovšem možností je daleko více. Takový těstovinový salát, dobře vychlazený, nebo klasický, zeleninový, dobře dochucený, spolu s čerstvým pečivem, dodá rybě na talíři tu správnou tečku.

Pár rad na závěr:

  • grilujem raději menší ryby, větší naporcované, ideální jsou filety nebo podkovy ryb
  • pokud grilujeme ryby v celku, jejich kůži na několika místěch nařízneme, do zářezů pak zapravíme bylinky a koření
  • ryby grilované v celku je skvělé naplnit čerstvými listy bylinek, nezapomínejte ryby okořenit i zevnitř a potřít olejem nebo rozpuštěným máslem
  • kdo má rád dozlatova opečené maso, i rybí, griluje buď filety z ryb, nebo ryby otevřené, tedy aby se pěkně propekly i zevnitř
  • filety grilujem nejprve ze strany, kde je kůže, pak i z té druhé (někdo to dělá naopak, nevím, mě to učili takto!)
  • s kořením střídmě, s citronovou šťávou ještě opatrněji
  • grilujeme jen na horkých uhlících, nikdy ne na přímém plameni
  • používáme raději grilovací dřevo, než brikety
  • rošt grilu i ruční rošty určené na grilování ryb potřete olejem nebo kůží ze sádla
  • pokud použijete gril s poklopem, ryby budou i částěčně vyuzené, což jim dodá další chuťový rozměr
Grilování ryb na venkovním roštu grilu

Grilování ryb na venkovním roštu grilu

Recepty na grilované, ale i jinak upravené, ryby najdete v naší rybářské kuchařce zde: Rybářské recepty jídel.

Připraveno ve spolupráci s internetovou kuchařkou ReceptyOnLine.cz!

Nejčtenější články

Chytáme na boilies – úplné začátky – návazce a montáže

Chytání na různě velké a barevné kuličky již není ani u nás v Česku žádnou novinkou. Touto asi nejúspěšnější metodou pro lov kaprovitých ryb, cíleně pak hlavně velkých kaprů, propadlo mnoho českých rybářů. A není divu! Nejen, že se často na nastražené boilie nechá přemluvit velký kapr, ale například i amur a další karprovité ryby. Nabídnutým boilie pak někdy nepohrdne ani sumec. V tomto článku pro rybářské elévy, nebo pro ty, co to chtějí teprve s boilies kuličkami poprvé zkusit, si povíme a ukážeme, jak navázat montáže a nabídnout boilies rybám.

Chytat dravce na živou či mrtvou rybičku nebo jen na umělé nástrahy? Je lov na živou nástrahu přežitek?

V daleké minulosti to měli sportovní rybáři jednoduché, většinou chytali dravce na přirozenou nástrahu a to buď živou, nebo mrtvou, jinou volbu neměli. Časem se začali pro lov některých dravých ryb využívat i nástrahy umělé, což umožnil rozkvět sportovního rybolovu ruku v ruce s technickým vývojem, ten totiž dovolil výrobcům vláčecích nástrah nahradit dřevo umělými hmotami a dalšími materiály, z kterých se dnes vyrábí dokonalé napodobeniny rybek, ale i jiných vodních živočichů. Nejmodernější „měkké“ umělé nástrahy, které vznikly v USA, se velice rychle rozšířili jak do Evropy, tak i do Skandinávie. V severských zemích se tak s nastraženou živou rybkou již dnes téměř nesetkáte. V některých státech je pak chytání na živou nástrahu zakázané úplně!

Chytání sumců s montáží s podvodním splávkem

Bydlím v kraji, kde všichni co chytají sumce, chytají je tzv. „na trhačku“, tedy pomocí kačeny, ale i bez ní, sestavy uvázané buď na bójce nebo větvi pomocí trhacího vlasce. Tato metoda je velmi účinná předemvším v létě, o prázdninách, ale má dvě úskalí. Funguje hůře na velkých hloubkách a také bez lodi ji nelze použít. Jak tedy lovit sumce, pokud nemáte loď nebo jste u vody s opravdu velkou hloubkou? Je to jednoduché, chytejte sumce pomocí podvodního splávku!

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím