Čerstvý kus ryby má mít při koupi fialové žábry, filety musí být tuhé, nesmí se do nich zabořit prst. To platí pro ryby kupované. My rybáři to máme trochu jednodušší, rybu si chytneme a tak máme čerstvost zaručenou, pokud tedy naše rodina nedostane chuť na nějakou tu mořskou potvůrku. A co se zamraženými rybami? Ty se již moc na gril nehodí, jen jako nouzovka! Grilujte raději čerstvé, jen chlazené ryby.
Prvním problémem při grilování ryb je jejich křehkost. Ryby jsou sice velmi chutné, ale jejich maso se při grilování rádo rozpadá. Můžeme si pomoci pomoučením ryby, tedy poprášením masa hladkou moukou, ta pak udělá drobnou krustu, která zpevní rybí maso. Také lze ryby vložit do roštů určených právě na grilování ryb, ty zajistí, že se nám rybí maso bude dobře obracet, bez toho, aby se rozpadalo. Dalším důležitým faktorem je délka přípravy. Ryby grilujeme zprudka, ale jen krátce a tak zajistíme, že nejen že se nebude rozpadat, ale bude i krásně šťavnaté.
Důležité je kořenění ryb. Pokud je maso čerstvé, kořeníme co nejméně, samotné rybí maso je chutné. Stačí trochu soli, při grilování raději hrubozrnné, případně čerstvě podrcený kmín a pepř. Kdo má rád, může použít i nějakou grilovací směs určenou pro ryby, ale s těmi opatrně! Pokud si chcete opravdu vychutnat rybí maso, kupované směsi raději vynechejte. Stejně to platí s citrónem! Ten používáme jen na méně chutné druhy ryb. Například candáta nebo pstruha bych citrónem nekazil. Ovšem pokud má někdo rád naklyslou chuť a ryby zrovna moc nemusí, pro toho je citronová šťáva dobrou vodlbou.
Skvělé jsou také bylinky. Z bylinek se skvěle hodí bazalka, klasický a citronový tymián, nebo rozmarýn. Do bylinek buď ryby nakládáme před samotným grilováním, nebo jimi vyplníme dutinu břišní.
Kromě slunečnicového oleje lze použít dnes tak populární kvalitní olivový olej. Ale skvělé je i máslo. Pokud dáme oleje a másla v poměru 1:1, pak budě potírání ideální.
Ano, i ryby se mohou marinovat. Existuje desítky, ba snad stovky receptů. Stačí si vybrat podle vašich preferencí! Některé z těch nejlepších najdete u nás v naší databázi zde: Marinády, mořidla a nálevy na ryby
Většinou ty masnější. Ze sladkovodních jmenujme úhoře, candáta, pstruha či sumce. Nedoceněný je i kapr, který grilovaný chutná také výtečně! Z mořských asi nejčastěji použijeme makrely, lososy a maso tuňáka.
Ryba je hotová v okamžiku, kdy začne vypouštět bělmo, ovšem tato rada nám pomůže jen v momentě, kdy grilujeme ryby v celku a s hlavou:). Většinou to trvá při přímém kontaktu masa na roštu grilu 5 až 10 minut. V papilotě nebo alobalu pak až 15 minut.
Skvělá je různá grilovaná zelenina, jako cukety, papriky, lilky, také cibule či brambory. Ovšem možností je daleko více. Takový těstovinový salát, dobře vychlazený, nebo klasický, zeleninový, dobře dochucený, spolu s čerstvým pečivem, dodá rybě na talíři tu správnou tečku.
Recepty na grilované, ale i jinak upravené, ryby najdete v naší rybářské kuchařce zde: Rybářské recepty jídel.
Připraveno ve spolupráci s internetovou kuchařkou ReceptyOnLine.cz!