Rybářský rozcestník

Jak se stravovat na rybářské výpravě

Právě u vody bývá největší hlad. Tedy alespoň u mě to tak funguje, když dorazím k vodě, nahodím, uvelebím se v křesle a už mě kručí v břiše :). Pokud vyrážíme k vodě na krátké, jednodenní výpravy, není to problém, požádáme hodnou ženušku o vydatnou svačinku, naplníme termosku kávou, koupíme nealko pivko a hurá k vodě. Pokud nám manželka nefandí, nebo žádnou nemáme, prostě si koupíme bagetu na pumpě, kávu do kelímku a opět můžeme vyrazit. Ale jak jídlo řešit v momentě, kdy k vodě jedeme na více dnů?

Jak se stravovat na rybářské výpravě.

I když my muži milujeme párky, uzené a další chlapské papání, po delší době se i tyto dobroty přejí. Také teplá, čerstvě uvařená káva, je životabudič, bez kterého se mnohým z nás špatně žije. A být hladový, to mě ani chytat nebaví :).

Začněme ale popřádku, nejprve důkladná příprava! Asi dopředu víme, na jak dlouho nás drahá polovička, nebo povinnosti v práci poustí k vodě, podle toho si vybereme nejen místo k lovu, ale také se musíme řádně vyzbrojit na přežití u vody a to nejen jídlem, ale i dalším vybavením, to však probereme v jiném článku. Teď bych se chtěl věnovat vaření u vody, tedy hlavně surovinám vhodným k rychlé přípravě a všem udělátkům, co si s nimi pomůžeme při kuchtění jídel v přírodě.

Jídlo u vody připravené na ohni.

Jídlo u vody připravené na ohni.

Nezbytnou výbavou na delší výpravy je jistě polystyrenová krabice vhodná na uskladnění jídla. Skvělé jsou také auto ledničky, ale ty jsou většinou malé a umějí zchladit teplotu v lednici jen o 10 až 15 stupňů, oproti okolní teplotě, což nám v horku, při teplotách přes 30 °C moc nepomůže. Můžeme si pomoci petláhvemi, které necháme naplněné vodou zamrazit, pak o 2 až 3 dny protáhneme zkázu některých potravin. Jinak doporučuji Makro – krabice na potraviny, dají se koupit v různých velikostech a jsou orpavdu skvělé právě na uchování potravin.

Ano, je dobré volit jen suroviny, které dlouho vydrží a nepodléhají zkáze v teple, nebo alespoň vydrží v horku podstatně déle. Skladování všech potravin ve stínu by pak mělo být samozřejmostí! Rozhodně je hloupost je jen tak nechat povalovat v prohřátém autě! Pokud není zbytí, aspoň je strčíme pod auto, aby na ně nesvítlio slunce, nebo dáme na jiné vhodné místo, například v sudu, který dobře těsní, do vody, jako vodáci.

Konzerva s masem

Konzerva s masem

A jaké tedy suroviny do tepla k vodě?

Ze salámů volíme tvrdé salámy, uzené a podobné výrobky, co snášejí větší teplo. Syrové maso pak musíme zpracovat nejlépe ihned po příjezdu, nebo, pokud máme nějakou provizorní lednici, tak první dny, co jsme na výpravě. Uvědomte si, že například kuřecí maso a maso s kostí se kazí nejdříve a nevydrží v teple, tepelně neupravené, ani jeden den. Skvělé jsou pro tyto účely předvařené konzervy masa, které si můžete doma sami vyrobit. Můžeme si nachystat polotovar, který si pak u vody na vařiči jen doladíme, nebo se dá přímo zavařit například guláš, vepřové plátky masa a podobně, které se u vody jen ohřejí.

Recepty na domácí konzervy najdete zde: Konzervace, sterilace a jiné uchování potravin > zavařování masa a hotových pokrmů.

Také kupované konzervy jsou řešením, ale pozor, raději si je předem vyzkoušejte, zda jsou vůbec k jídlu. Už jsem pár nepoživatelných konzerv v životě měl. Také pozor na skladování, ani konzervám nebo domácím zavařeninám moc teplo neprospívá!

Instantní polévka z pytlíku, dochucená kořením se dá jíst :)

Instantní polévka z pytlíku, dochucená kořením se dá jíst 🙂

Já si k vodě beru nejraději instantní polévky a jiné instantní pokrmy, jako těstoviny s různými omáčkami a podobně, které stačí jen zalít horkou vodou a po chvíli se do nich pustit. Kdo je gurmán, ještě se je podle chuti doladí kořením, které jistě každý v autě uveze, a pak se dá u vody pěkně a rychle naplnit hladové žaludky.

Vařič používám plynový, přenosný, je pěkně uložený v kufříku. Není drahý, stojí do 500,- a náplň klem 80 ,-. Nejen že mám brzy ráno čerstvou kávu, ale i polévky či jiná pytlíková jídla máme hotová během pár minut, bez potřeby nějakého vyvařování.

Já si základní potraviny a pomůcky dávám do umělohmotného kufříku, kam se vleze nejen konvice na kávu, ale i dóza s kávou, lžičky, hrnky, sůl a další koření. Také tam mám cukr, mlíčka do kávy a párátka, nůž …

I malá výbava postačí ...

I malá výbava postačí …

Už jsem u vody viděl opékat sele, vařit vepřová kolena apod. Ano, pokud vyrazíte s obytným vozem, nebo s jiným náklaďákem, dá se k vodě přivést téměř vše. Ale někteří z nás mají jen menší auta, nebo jezdí chytat na místa, kam s větším autem prostě nezajedete a pak se drobnější gasto-výbava hodí. Výhodou tohoto menšího přírúčního kufříku je to, že kdykoliv mám chuť u vody na kávu, čaj, či jen rychlé jídlo, mám vše poruce. Jen nesmíte zapomenout na butilku s vodou. Skvělý je menší kanystr nebo 5-litrové petky od kojenecké vody. Hlavně nezapomínejte si je naplnit a to pitnou vodou! Asi si řeknete, že to je samozřejmé, ale věřte mi, už jsem u vody měl kamaráda, který zapoměl na pitnou vodu a vařil si polévku z vody, ze které pak i po převaření dostal pěknou srajdu a to jak asi víte, je u vody trochu problém :).

Ilusrační foto- rybí filety na alobalu

Ilusrační foto- rybí filety na alobalu – příprava u vody.

Mnozí zvás jsou tělem i duší čundráci a tak být u vody s vařičem na plyn vám může připadat jako moc velký luksus. Ano, řešit to lze i kovovými přenosnými kamínky, grilem, udírnou, či si jen tak rozdělat oheň a jídlo si vařit v kotlíku. Ovšem nezapomeňte, že rozdělávat otevřený oheň je v Česku povoleno jen na k tomu vyhrazených místech. A tak řešení ohřevu jídla pomocí malého grilu nebo plynového vařiče mě připadá nejrozumější. Také vás asi nebude bavit celý den lítat kolem ohně a vyvařovat. Ovšem pokud ano, hurá do toho! Já se raději budu věnovat rybám a jídlo odbudu něčím rychlejším.  Apokud si přesto chcete udělat ohýnek a opéci buřty, raději si sebou z domu vemte trochu suchého dřeva na rozdělání ohně, nikdy nevíte, jaké počasí vás zrovna potká a zda nebude pršet.

Provizorní přenosná udírna

Provizorní přenosná udírna

Zmínil jsem se o přenosné udírně. To je skvělá záležitost právě na přípravu ryb, ale i jiných druhů masa. Lze ji koupit, nebo si ji vyrobit z větší plechové krabice, třeba od sušenek.

Co budeme potřebovat k uzení ryb u vody?

  • vyšší plechovou krabici od bonbonů
  • pařáček, nebo kousek pletiva, skvělé je například králičí
  • hrst hoblin z tvrdého dřeva (buk, dub, ovocné stromy, ne smolné)
  • gril nebo jinak rozdělaný oheň

A jak na to? Nejprve si přpravíme plechovo krabici, na dno dáme hrst hoblin tvrdého dřeva, pak do krabice postavíme pařáček, nebo umístíme pletivo (mezi dnem a pletivem by měla být menší mezera), poklademe kořením ochucené plátky ryb, krabici uzavřeme, položíme na gril, nebo jinak rozdělaný oheň a udíme 8 až 10 minut. Je vhodné z vrchu do víka krabice udělat několik dírek.

Losos vyuzený doma v krabici

Losos vyuzený v krabici

Slovo závěrem

Ano, dá se celý týden žvýkat seschlý tvrdý salám a tvrdý chleba a pít jen pivo, či něco podobného. Ale my gurmáni si raději ukuchtíme, rychlé papání, které nejen zahřeje žaludek a potěší duši, ale rozhodně nám nepřivodí vředy a jiné zdravotní problémy. I v létě jedno teplé jídlo by mělo být normou a o horké kávě, nebo na podzim či v zimě o horkém čaji, grogu ani nemluvě. Takový čerstvě uvařený grog při čekačce na kapitální štiku či candáta, při teplotách kolem nuly, určitě udrží morálku 🙂

Další články k tématu najdete zde: Vaříme v přírodě.

Nejčtenější články

Rada ČRS schválila návrh změn rybářského řádu pro rok 2019. Asi nejvýznamnější je zákaz srkaček!

Dodatek k bližším podmínkám výkonu rybářského práva na revírech ČRS pro rok 2019 byl projednán a schválen Radou ČRS 7. června 2018. I když podmínkou platnosti těchto změn je schválení jednotlivých ustanovení tohoto dodatku uživatelem revíru, je již jasné, že od roku 2019 budou někteří rybáři na svazových vodách nuceni změnit své vybavení. Například nově bude muset každý rybář u sebe mít povinně podběrák, což zatím není podmínkou. Dále bude zakázána tzv. pevná srkačka, tedy krmítko s návazcem nebo návazci uvázané k sobě na tvrdo….

Ryby v českých řekách jsou na kokainu, nejvíce sjetí jsou úhoři

Vědci zjistili, že v řekách u velkých měst je poměrně velká koncentrace kokainu. Ten ohrožuje populaci některých ryb. Kokain a další drogy ve vodě představuje velký problém například pro úhoře říčního.

Kolíčky na boilies z drátu

Mikro kolíčky na boilies, které se používají tak, že je zavrtáme do boilie, se dají samozřejmě koupit, ale jejich ceny v rybářských obchodech jsou dost vysoké. Lze si je ale rychle a jednoduše vyrobit doma z tenkého drátu.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím