Rybářský rozcestník

Chov a skladování žížal

Dnes se dají koupit žížalky, či i jiné živé rybí nástrahy, ve specializovaných obchodech, ale leze to dost do peněz. Pak máme další možnosti, jak my rybáři přijít k žížalám. Buď si je pracně nakopeme venku na zahradě, což může být dost zdlouhavé a za sucha či mrazu marný boj, nebo můžeme žížalám vytvořit ideální podmínky a vypěstovat si je doma ve sklepě, nebo na zahradě.

Žížaly v ruce - detail
zizalky-v-krabiceŽížaly

Ano, žížaly si můžeme poměrně jednoduše vypěstovat doma, buď ve sklepě, nebo na zahradě na kompostu. Když je pak máme pěkně po ruce, stačí si jich pár nasbírat a hurá k vodě. Žížaly z kompostu jsou většinou pěkně napapané, velké, přesně takové, jaké potřebujeme na chytání ryb. A jak na to?

Žížalky z kompostu

Část kompostu odhrneme, na vzniklé místo nandáme vrstvu z kuchyňského bio odpadu, stačí dát vrstvu vysokou 5 až 8 cm, například z bramborových slupek, listů salátu, zbytků ovoce … Na tento kompostový základ položíme dřevěnou bedýnku od ovoce naplněnou rašelinou, tu musíme každý den pokropit, rašelina by měla být stále mírně vlhká. A po pár dnech najdeme pod bedýnkou pravidelně pěkně vypasené žížaly, které se stáhnou z celého okolí.

Žížalárium ve sklepě

Každý rybář nemá zahradu a tak někomu musí stačit studený sklep. Ano, i ve sklepě se může žížalám dařit. Seženeme si větší dřevěnou bednu, na dno položíme pytel od brambor, další vrstva by měla být písek z řeky, další lehká země, skvělá je například hlína z krtinců, ale lze i koupit zeminu v zahradnictví. Poslední vrstva by měla být nějaké tlející listy a vlhký mech. Žížalky pak nasbíráme po dešti, dáváme je do bedýnky, pravidelně vlhčíme a krmíme různým bio odpadem z kuchyně.

Jediné, co žížaly nemusí, je vše kyselé, také mléčné, ani maso není to pravé … nejlépe je zásobujeme zbytky ovoce a zeleniny. Pokud se o žížaly budete pěkně starat, brzy se vám takové „žížalí terárium“ odmění velkým množstvím opravdu pěkných žížal.

A žížalárium ve sklepě má i několik výhod. Například je zde eliminovaný vliv špatného počasí. Přívalové deště vám ho nevyplaví. Ani v zimě nezamrzá a tak chytat na žížaly můžete i v zimních měsících, kdy na venkovním pařeništi bude země zamrzlá nebo dokonce zapadaná sněhem.

Nejčtenější články

Jak zpracovat sumce

Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

Obal na plynovou láhev o objemu 10 kg

Kdo pravidelně jezdí k vodě a používá plynové bomby ví, že především v podzimních a zimních měsících, když přituhne, je venku pod 10 °C, ale i méně, plyn zlobí, nemá takový výkon, jako v letních měsících, když je okolní teplota mnohem a mnohem vyšší. Pak se hodí bombu uchovávat v teple. Ale jak to zařídit?