Rybářský rozcestník

Sláva Štochl – legendární fotograf ryb

V dnešní době digitálních fotoaparátů fotí ryby u vody a své úlovky pomalu každý. Jednoduchá obsluha moderních digitálních fotoaparátů, jejich cenová dostupnost, nenáročnost obsluhy …. a hlavně dnes není potřeba kupovat do přístroje kinofilm, u kterého jsme se kdysi museli rozmýšlet, jaký záběr tzv. cvaknout, když klasické kinofilmy byly jen na 24 nebo 36 snímků a také cena nebyla v minulém století malá. Za dob totality se kinofilm kupoval za 100 Kčs i výše, což nebyl v té době malý peníz.

rybářůvlovcovoUkázkastolch-kniha-povodne-marounek

Dnes nacvakáme na vloženou kartu snímků kolik chceme, podle kapacity karty. Foto, které se nám nelíbí, prostě smažeme třeba hned u vody, díky vestavěnému displeji, kde si můžeme snímky ihned prohlédnout, špatné smazat, což je další velká výhoda, oproti minulosti. Dříve se rybář rozmýšlel, co nafotit a kdy zmáčknout spoušť. Filmy si doma ti zkušenější vyvolávaly v temné komoře a těšily se, jak se podařilo úlovky zvěčnit, nebo se nechávaly filmy vyvolávat v prodejnách s fotoaparáty a za fota se platilo, cena se podle rozměru pohybovala od 3 Kčs do 10 Kčs.

Prvním českým známým fotografem, kterého učarovaly ryby a proto je začal fotit, byl Sláva Štochl nar. 12.1. 1911, zemřel 28.12. 1990. Focením se zabýval od mládí, kdy zveřejňoval snímky ve sportovních časopisech, z různých sportovních utkáních, v roce 1945 dokumentoval i pražské povstání.

První jeho kniha s rybářskou tématikou vyšla v roce 1950 a jmenovala se Dravci peřejí. Tato kniha obsahovala fota ze sportovního rybolovu a chovu lososovitých ryb na českých vodách. Kniha měla obrovský úspěch mezi rybáři, šlo o první publikaci plnou pěkných, v té době černobílých, fotografii s rybářskou tématikou.

Ukázka fotografie z knihy Dravci peřejí …

Za 3 roky v 1953 vychází další jeho kniha, Dravci tůní, která je věnována těmto druhům – štice, candátům, okounům, sumcům a úhořům a také jejich chovu.

Následují další knihy jako Petrův zdar, Rybářův den, …. Štochl se do přírody zamiloval a začal fotit i zvěř. V roce 1973 vyšla kniha s tématikou pro myslivce Lovcovo jitro, další publikace věnující se myslivosti se jmenovala Lovcem živé krásy (1989).

Štochlovi se dostalo i mezinárodního uznání, v roce 1971 v mezinárodní soutěži Člověk a příroda v Budapešti mezi 8000 fotografiemi vyhrál zlatou medaili za foto ,,Skok pstruha“ stříbro za ,,Souboj jelenů“.

Několik knih od S. Štochla vlastním a mají své kouzlo pomalu po 70 letech. Publikace Dravci peřejí a Dravci tůní dostali i křest Labem při záplavách 2002, kdy byly pod vodou, jako celá chata. Nyní jsou knihy vysušené, opět v knihovně a při očichání je z nich cítit i trošku rybiny z Labe :).

Publikace Dravci peřejí a Dravci tůní dostali i křest Labem při záplavách 2002, kdy byly pod vodou, jako celá moje chata ….

Knihy o kterých jsem se zmínil, se dají i dnes sehnat v antikvariátech. Více informací o S. Štochlovi i jeho fotografiích jak ryb tak zvěře najdete na internetu.

Dědek Wassermann

Nejčtenější články

Lov sumců pomocí tyčové bójky tzv. činky

Lov sumců patří mezi vrcholné rybářské disciplíny, nejen proto, že sumec je velká a chytrá ryba, ale také proto, že bez kvalitního náčiní cíleně nastražit na sumce je hloupost. I u nás se nacházejí kusy velké přes 2 metry a tak vytáhnout takového macka, ještě když se brání, to vyžaduje opravdu dobrou výbavu. Ale pojďme si popovídat o tyčové bójce, šikovné to pomůcce na chytání větších dravců, tedy nejen sumců, ale například i velkých štik.

Lov sumců na položenou na pelety a boilies

Když lov sumců na pelety, pak asi nejúčinnější jsou tzv. „halibutky“ tedy pelety, které, kromě jiného, obsahují maso sardinek. A kdyby náhodou někdo nevěděl, co jsou pelety, pak pelety jsou lisované válečky, které se od boilies kuliček liší právě jejich způsobem výroby a také tvarem. A nutno podotknout, pokud lovné místo několik dní zakrmíte, můžete se dočkat i na pelety pěkných úlovků a to nejen sumců, ale i kaprů, případně i dalších ryb. Ovšem díky masivnímu zakrmování kaprů boilies koulemi dnes můžeme úspěšně chytat sumce na položenou také na oblíbené boilies.

Matjesy ze sladkovodních ryb – postup přípravy ve fotografii

Matjesy můžeme vyrobit i ze sladkovodních ryb. Vhodné jsou masitější ryby, které mají dostatek masa ve hřbetu, osvědčil se například karas nebo kapr velký do 50 cm.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím