Rybářský rozcestník

Sláva Štochl – legendární fotograf ryb

V dnešní době digitálních fotoaparátů fotí ryby u vody a své úlovky pomalu každý. Jednoduchá obsluha moderních digitálních fotoaparátů, jejich cenová dostupnost, nenáročnost obsluhy …. a hlavně dnes není potřeba kupovat do přístroje kinofilm, u kterého jsme se kdysi museli rozmýšlet, jaký záběr tzv. cvaknout, když klasické kinofilmy byly jen na 24 nebo 36 snímků a také cena nebyla v minulém století malá. Za dob totality se kinofilm kupoval za 100 Kčs i výše, což nebyl v té době malý peníz.

rybářůvlovcovoUkázkastolch-kniha-povodne-marounek

Dnes nacvakáme na vloženou kartu snímků kolik chceme, podle kapacity karty. Foto, které se nám nelíbí, prostě smažeme třeba hned u vody, díky vestavěnému displeji, kde si můžeme snímky ihned prohlédnout, špatné smazat, což je další velká výhoda, oproti minulosti. Dříve se rybář rozmýšlel, co nafotit a kdy zmáčknout spoušť. Filmy si doma ti zkušenější vyvolávaly v temné komoře a těšily se, jak se podařilo úlovky zvěčnit, nebo se nechávaly filmy vyvolávat v prodejnách s fotoaparáty a za fota se platilo, cena se podle rozměru pohybovala od 3 Kčs do 10 Kčs.

Prvním českým známým fotografem, kterého učarovaly ryby a proto je začal fotit, byl Sláva Štochl nar. 12.1. 1911, zemřel 28.12. 1990. Focením se zabýval od mládí, kdy zveřejňoval snímky ve sportovních časopisech, z různých sportovních utkáních, v roce 1945 dokumentoval i pražské povstání.

První jeho kniha s rybářskou tématikou vyšla v roce 1950 a jmenovala se Dravci peřejí. Tato kniha obsahovala fota ze sportovního rybolovu a chovu lososovitých ryb na českých vodách. Kniha měla obrovský úspěch mezi rybáři, šlo o první publikaci plnou pěkných, v té době černobílých, fotografii s rybářskou tématikou.

Ukázka fotografie z knihy Dravci peřejí …

Za 3 roky v 1953 vychází další jeho kniha, Dravci tůní, která je věnována těmto druhům – štice, candátům, okounům, sumcům a úhořům a také jejich chovu.

Následují další knihy jako Petrův zdar, Rybářův den, …. Štochl se do přírody zamiloval a začal fotit i zvěř. V roce 1973 vyšla kniha s tématikou pro myslivce Lovcovo jitro, další publikace věnující se myslivosti se jmenovala Lovcem živé krásy (1989).

Štochlovi se dostalo i mezinárodního uznání, v roce 1971 v mezinárodní soutěži Člověk a příroda v Budapešti mezi 8000 fotografiemi vyhrál zlatou medaili za foto ,,Skok pstruha“ stříbro za ,,Souboj jelenů“.

Několik knih od S. Štochla vlastním a mají své kouzlo pomalu po 70 letech. Publikace Dravci peřejí a Dravci tůní dostali i křest Labem při záplavách 2002, kdy byly pod vodou, jako celá chata. Nyní jsou knihy vysušené, opět v knihovně a při očichání je z nich cítit i trošku rybiny z Labe :).

Publikace Dravci peřejí a Dravci tůní dostali i křest Labem při záplavách 2002, kdy byly pod vodou, jako celá moje chata ….

Knihy o kterých jsem se zmínil, se dají i dnes sehnat v antikvariátech. Více informací o S. Štochlovi i jeho fotografiích jak ryb tak zvěře najdete na internetu.

Dědek Wassermann

Nejčtenější články

Rybářský zápisník FishNote

Na Google Play je ke stažení deník pro rybáře, naše aplikace, do kterého si můžete zapisovat nejen své úlovky, ale hlavně další detaily z lovu, jako stav vody, počasí, druh montáže, nástrahy, na který ten konkrétní den ryby zrovna dobře reagovaly…. Po čase, díky zápisníčku, nezapomenete na žádný detail, který vám pomohl k nějakému trofejnímu kusu a příště tak budete moci vše zopakovat! Přesnou statistikou a zapisováním všech důležitých údajů získáte do budoucna další pomůcku, která vám umožní se zlepšit a stát se opravdu úspěšným rybářem.

Aktuálně nejstahovanější aplikace mezi českými rybáři

Již několik měsíců zpět avizovaná, ryze česká, a po všech směrech vylepšená aplikace Fishsurfing 2.0 je právě ke stažení na Google Play, App Storu ale dostupná i z webu na www.fishsurfing.com! Pokud jsi náhodou starou verzi aplikace znal a neoslovila tě, koukni se teď na tuhle novinku! Nový Fishsurfing po designové i funkční stránce posunul prostředí rybářské sociální sítě na úplně jinou úroveň.

Jak zpracovat lína v kuchyni

Lín obecný – Tinca tinca patří mezi rybáři k oblíbeným rybám, proto také jeho lov byl od roku 2021 omezen na čtyři kusy denně. Málokterý rybář však ví jak lína správně připravit ke kulinářským účelům. Hodně rybářů lína stahuje z kůže, vadí jim sliz nebo se snaží oškrábat drobné šupinky z kůže, což je ale škoda, protože po upečení šupinky změknou a jsou poživatelné, u mnoha gurmánů je pak upečená kůže z lína se šupinkami považována za lahůdku. Za lahůdku je lín považován nejen u nás v Česku ale také ve Francii, Itálii, či Německu, kam je státní rybářství před rokem 1989 vyváželo za devizy.