Rybářský rozcestník

Šipatka střelolistá (Sagittaria sagittifolia)

Šípatka střelolistá je druh jednoděložných rostlin z čeledi žabníkovité. Roste ve stojatých a mírně tekoucích vodách, také ve vodních, vlhkých příkopech.

šípatkašípatkašípatkašípatka

Název latinsky

Sagittaria sagittifolia

Jiný název

šípovka vodná, roháč, blatnice, hadí jazyk ...

Rozpoznávací znaky

Rostlina s dlouze řapíkatými listy. Listy jsou nejdříve úzké a ponořené, poté vzplývavé a později vyrůstají listy se střelovitou čepelí. Květenství je umístěno na dlouhých stopkách a tvoří ho jednopohlavní květy, ty mají tři korunní lístky bílé barvy s fialovou skvrnou na bázi. Kvete od června do konce léta.

Výskyt

Roste téměř v celé Evropě a také západní Asie. V Česku se vyskytuje roztroušeně, místy někde až hojně, od nížin po podhůří hor.

Obecně

Vytrvalá, středně vysoká vodní a bažinná rostlina. Obsazuje stojaté a mírně tekoucí vody, často ji najdeme i ve vodních příkopech. V prudších vodách, kde se rozmnožuje pouze vegetativně, vytváří dlouhé čárkovité listy, splývající ve vodě.

Nejčtenější články

Největší dětské rybářské závody na rybníce Konopiště

Pořádáme již třetí ročník dětských závodů pro širokou veřejnost( není třeba rybářského lístku). Loňská účast byla 108 dětí. Každý malý závodník má v ceně startovného (100 kč) zajištěné jídlo a pití a drobný prezent. Do 50tého místa garantujeme věcné a hodnotné ceny.

Ryby v české kuchyni – 1. díl

Ryby se v Čechách konzumují po staletí. Dříve hlavně sladkovodní, nyní si oblibu získaly i ryby mořské. Asi nejvýznamnější rybou u nás byl odedávna kapr. Kapr se začal konzumovat již ve středověku a to díky rozmachu rybnikářství, kdy rybníky patřily k běžné součásti feudálních panství, ale i klášterů. Do výstavby rybníků se pak zapojily později i města.

Ryba v české kuchyni – 3. díl

Jak bylo uvedeno v minulých dílech, ryby se ve středověku objevovaly na stolech především šlechty, měšťanů a bohatších sedláků, ovšem postupem času si je mohl dopřát i chudý lid. Zakoupit se daly třeba na trzích, kde tehdy fungoval také barterový systém (směnný obchod), takže chudší vrstvy obyvatel mohly zakoupit nebo častěji směnit ryby od říčních rybářů, kteří je na trh dodávali. Rybáři občas ryby směnili za jiné zboží, za maso od řezníků, zeleninu, ale také košíky, či jiné potřeby do domácnosti, ale i pro práci.