Rybářský rozcestník

Ostřice ostrá (Carex acutiformis)

Ostřice ostrá, někdy též nazývaná ostřice kalužní, je druh jednoděložné rostliny z čeledi šáchorovité, která v Česku roste poměrně hojně. Dorůstá do výška až 150 cm.

Název latinsky

Carex acutiformis

Jiný název

ostřice kalužní,

Rozpoznávací znaky

Tato travina dorůstá do 1,5 metru. Má dlouhé, plazivé výhonky. Lodyhu má tlustou, hranatou. Listy stejně dlouhé, někdy i delší než má dlouhou lodyhu. Listy má široké maximálně 1 cm, ploché nebo ve tvraru žlábku, jejich pochvy jsou zbarvené šedě, červenohnědé, nerozpadávají se. Květenství bývá složené až ze 7 klasů, někdy jich má méně. Horní jsou samčí, široce válcovité, dlouhé do 4 cm, dolní jsou pak samičí, válcovité, listeny má bez pochev, dolní delší než květenství. Kvete od dubna do května.

Výskyt

V Česku roste roztroušeně, místy hojně a to především v teplejších oblastech. Roste různě v Evropě, Asii i Africe, také v Austrálii a USA.

Obecně

Tato vytrvalá, šedozelená, trsnatá rostlina roste na bažinatých loukách, v porostech rákosu, na březích vodních toků a rybníků … i jinde, ke svému růstu potřebuje mokré, říční, výživné, zásadité slabě kyselé půdy, rašelinné i hlinité.

Nejčtenější články

Rozdíly mezi cejnem velkým a cejnkem malým

Zkušený rybář snadno pozná cejna velkého od cejnka malého. Ovšem rybář začátečník, hlavně u mladých jedinců, přeci jen může mít problém tyto příbuzné, z čeledi kaprovitých, rozeznat.

Chytání kaprů, ale i dalších kaprovitých ryb, s návazci s feederovou gumou

Feederová guma je speciální pomůcka určená především pro feederové montáže i když gumu s oblibou používají také plavačkáři, ovšem ti využívají tzv. amortizerovou gumu. Feederová guma se navazuje jako mezičlánek mezi kmenový návazec a koncovou montáž. A proč? Feederová guma dokáže dokonale absorbovat útoky ryb při jejich zdolávání a proto je to skvělá pomůcka při lovu s návazci uvázanými z jemných vlasců či monofilů.

Jak správně udělat rybu na grilu

Ryby jsou skvělé pro pečení na drátěném stojanu. Jejich delikátní maso nevyžaduje dlouhé grilování a pečené při správné teplotě se v ústech krásně rozpadají. Podívejte se, jak dobře připravit rybu na grilu. Pro grilování se nejlépe hodí losos, pstruh, halibut, candát, makrela a okouna. Ryby na grilování musí být čerstvé, nikdy nepečené a zmrazené. Vyčistěte ryby od vnitřností a šupin, opláchněte je a důkladně osušte papírovou utěrkou.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím