Rybářský rozcestník

Šalvěj lékařská – Salvia officinalis

Vytrvalá silně aromatická bylina se zdřevnatělým stonkem (polokeř) s čeledi hluchavkovité – Lamiaceae.

šalvějšalvěj

Název latinsky

Salvia officinalis

Rozpoznávací znaky

Lodyhy čtyřhranné, přímé, obvykle nerozvětvená, nebo jen krátce. Lodyžní listy vstřícné, podlouhle kopinaté, velmi jemně vroubkované, plstnaté, mladé lístky našedlé. Květy dvoupyské, fialové barvy vytváří lichopřesleny o 4-10 květech. Doba květu červen - červenec, plodem jsou hladké tvrdky.

Výskyt

Roste na výživných a propustných půdách, má ráda slunečná stanoviště, můžeme se s ní setkat i na březích vodních toků, kde je humózní půda.

Obecně

Šalvěj lékařská se v Čechách objevila už v 10. století, pěstovali ji mniši v klášterních zahradách, rychle se rozšířila ze zahrad i do volné přírody, původem je ze Středozemí. Významná bylina v ledovém léčitelství, antibiotické účinky, snižuje pocení, léčba močových cest, bolesti v krku, záněty dutiny ústní, atd.

Využití je široké, předmětem sběru je list, někdy i kvetoucí nať. Šalvěj má i široké zastoupení v kuchyni, pro její aromatickou vůni, kdo by neznal ryby na šalvěji, přidává se i k masům, ochucení omáček, nádivek, ochucení sýrů, výroba sirupů atd. Ve staročeské kuchyni hojně používaná jako libeček, petrželka.

Zajímavosti

V ČR kromě šalvěje lékařské roste ještě 6 jiných druhů, nejznámější je šalvěj přeslenitá - Salvia verticillata - lidově babské ucho.

Nejčtenější články

Sumec kanibal, aneb čím vším sumci nepohrdnou. Mohou napadnout i člověka?

Kanibalismus u sumců je přirozeným jevem a setkáme se s ním všude, nejen tam, kde je moc přemnožený a má málo potravy. Pokud hájí své teritorium, klidně vystartuje po stejně velkém jedinci, který nepatří mezi jeho nejbližší rodinu. Jde o teritoriální chování. Ovšem cizí jedinci svého druhu nejsou jeho hlavní potravou. Kromě menších ryb nepohrdne ani hlodavci, menšími ptáky apod. Může si ale sumec udělat zálusk i na člověka?

Způsoby uzení ryb

Známe různé způsoby uzení ryb, liší se teplotou kouře, dobou uzení a také trvanlivostí výsledného produktu.

Koule z DECATHLONU jsou trnem v oku některým českým výrobcům

Boilies z DECATHLONU se stále probírá na diskuzních fórech na různých rybářských webech a také na Facebooku. Jde o to, že zásadně konkuruje cenou běžným výrobcům a tak někteří testeři renomovaných značek začali koule z DECATHLONU ve svých článcích hanit. My jsme byli donedávna zcela neutrální, ale po sérií negativních článků na Facebooku jsme se naštvali a zašli do obchodu a „dekatloňácké“ koule koupili. Boilies jsme pak testovali na stojaté svazové vodě, také na jednom soukromém revíru a nakonec i na proudné vodě na Labi. A jak jsme s koulemi dopadli?

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím