Rybářský rozcestník

Řečanka přímořská (Najas marina)

Roste v rybnících, zatopených pískovnách a těžebních jamách, ale také v pomalu proudících úsecích velkých nížinných řek, jejich tůních a mrtvých ramenech. Má ráda teplejší vody bohaté na minerály.

Řečanka přímořská

Název latinsky

Najas marina

Jiný název

riečňanka prímorská, spiny naiad

Rozpoznávací znaky

Lodyhy má až 1 metr dlouhé, v horní části bohatě větvené, někdy osténkaté. Listy téměř vstřícné nebo v místech větvení přisedlé, čepel listů čárkovitá, rovná, případně mírně zakřivená, dlouhá asi 4 cm, široká až 5 cm. Zbarvené jsou světle zeleně, na okrajích a podél žilky na spodní straně zubaté. Květy bezobalné, výrazně redukované, jednopohlavní. Plod připomíná nažku, na vrcholu se zobánkem.

Výskyt

V Česku roste vzácně v pravidelně zaplavovaných údolích velkých nížinných řek, například v Polabí, středním a dolním Pomoraví, v Poodoří, také v některých rybničních oblastech na Třeboňsku a v okolí Doksů. Jinde opravdu jen ojediněle, ovšem místy může být i lokálně hojnější. Ve světě roste snad v celé Evropě, také v části Asie, v Africe i USA, také v Jižní Americe a Austrálii.

Obecně

V Česku jde o jednoletou vodní dvoudomou bylinu, ovšem v teplejších oblastech jde o trvalku. Roste pod vodou, často i trvale zcela zakalenou, takže ji můžeme lehce přehlédnout.

V Červeném seznamu  je tento druh uvedený jako ohrožený.

Nejčtenější články

Jak zpracovat sumce

Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

Obal na plynovou láhev o objemu 10 kg

Kdo pravidelně jezdí k vodě a používá plynové bomby ví, že především v podzimních a zimních měsících, když přituhne, je venku pod 10 °C, ale i méně, plyn zlobí, nemá takový výkon, jako v letních měsících, když je okolní teplota mnohem a mnohem vyšší. Pak se hodí bombu uchovávat v teple. Ale jak to zařídit?