Lněné semínko je po uvaření výtečným atraktorem pro ryby. Jde o drobný partikl, který má plochá zrníčka, ta jsou mírně nahořklá. Urychlují trávení a tak jsou vhodná především jako součást zakrmovacích směsí. Ovšem často pomletá či podrcená se lněná semínka uplatňují i v receptůrách na výrobu boilies či pelet.
Semínka lnu se používají do směsí buďto celá, nebo upravená. Drtí se, spařují, nechávají se vyklíčit nebo také rozemlít, pak se využije plně vnadící efekt rostlinného oleje a ostatních složek, která jsou obsažená v semínkách. Nejlepší je semínka lnu, před jejich další úpravou, povařit.
Zrnka lnu nasypeme do hrnce, zalijeme horkou vodou, přiklopíte a necháme stát přes noc. Ráno jsou připravená k namíchání do zakrmovacích směsí. Další možností je len povařit; semínka necháme 12 hodin máčet ve studené vodě a pak je vaříme 10 minut.
Text: Jiří Langer, foto: fotky-foto.cz a pixabay.com