Kroupy jsou zrna obilovin bez obalů jako je oves, pšenice, ječmen – nebo pseudoobilovin, jako je pohanka. Výhoda krup je, že je to velmi levná surovina. Asi nejvhodnější pro rybářské účely je velikost krup č. 10!
Kroupy používáme většinou v chladnějších měsících. Měkké kroupy se dají dobře dochucovat i barvit. Jsou skvělé jako nástraha na cejny a cejnky, ovšem stejně tak se hodí jako jedna ze složek do krmných směsí, především těch, které používáme do ledové vody.
Do hrnce nasypeme propláchnuté kroupy, zalijeme je vodou 1:5, tedy například 1 hrnek krup a 5 hrnků vody, máčíme je 3 až 4 hodiny, pak je vaříme na mírném zdroji tepla 1,5 až 2 hodiny doměkka, během vaření je často mícháme, protože se rády připalují! Měkké slijeme a kroupy zalijeme studenou vodou, aby se nám neslepily.