Rybářský rozcestník

Pilobřich ostnitý (John Dory)

Jedna z nejlepších kuchyňských ryb, známá také jako „Petrova ryba“. Má jemné, bílé, nasládlé maso, které je šťavnaté a křehké. Na kůži nemá šupiny a v plátcích nejsou kosti. Pilobřich ostnitý se na trhu objevuje po celý rok. A není nezajímavé, že se nikdy neprodává v mražené podobě, ale vždy čerstvý.

Pilobřich ostnitý (John Dory) na bílém podkladě

Název latinsky

Zeus faber

Jiný název

St Peter´s fish, ryba Svatého Petra, St. Petersfisch, Pesce San Pietro, Saint - Pierre, Pez de San Pedro, John Dory

Rozpoznávací znaky

Pilobřich ostnitý vděčí za své jméno svému hlavnímu charakteristickému znaku, jasně viditelnému bodu za žábrami. Má relativně velkou hlavu s pronikavým velkým okem a vysoký hřbet. Jeho tělo má tvar disku, ze stran je zploštělé a má žlutohnědou až šedou barvu. Na hřbetních ploutvích se nachází dlouhé ostnité trny.

Výskyt

Pilobřich ostnitý se běžně vyskytuje při pobřeží Atlantického oceánu a ve Středozemním moři. Oproti tomu se vyskytuje jen vzácně v Severním moři a mořích ve oblasti Skandinávie. Oblast jeho výskytu sahá od Britských ostrovů až k Jižní Africe. Pilobřich ostnitý také obývá Východočínské moře, Atlantický oceán a pobřežní vody v okolí Austrálie a Nového Zélandu. Dává přednost pohybu v malých skupinách nebo osamoceně poblíž pobřeží.

Obecně

Podle legendy staré přes 2000 let, upustil Svatý Petr do Galilejského moře minci a tato ryba ji chytila. Svatý Petr rybu vyzvedl z moře a minci si vzal zpět, avšak na těle ryby zanechal otisky svých prstů. V oblasti Středozemního moře se tato ryba nazývá John Dory nebo St Pierre. Živí se většinou rybami žijících v hejně nebo malými sépiemi.

V Německu se také vyskytuje pod názvem „Heringskönig“ (sleď královský), protože pomalu a majestátně sleduje hejna sleďů, neboť sleď je jeho hlavním zdrojem potravy. Pilobřich ostnitý může dorůstat do maximální délky 70 centimetrů a v některých případech dosahuje váhy 8 kg. Na hrubé, stříbrné až zlatohnědé kůži nemá pilobřich žádné šupiny. Jen ve výjimečných případech používá pilobřich své ploutve. Mnohem raději se nechá v poloze na boku unášet proudem, zejména při lovu mladých platýsů.

Kuchyňské zpracování:

Maso pilobřicha ostnitého je považováno za kulinářskou delikatesu, protože filety z této ryby jsou velmi kvalitní. Ve Francii si jeho pevné, bílé a vynikající maso získalo jméno „poule de mer” neboli “mořské kuře”. Přestože se maso výborně hodí k přípravě v páře a k pečení, musíme být při jeho přípravě nadmíru opatrní, protože se snadno rozpadá. Také se dá samozřejmě smažit a grilovat.

Zákazníci, kteří si koupí pilobřicha ostnitého vcelku by měli mít na paměti, že při přípravě je použitelných pouze 40% této ryby. Zbylých 60 % tvoří odpad.

Doporučení:

Mořský okoun může posloužit jako vhodná náhrada pilobřicha ostnitého. Pokud neznáte mnoho metod přípravy této ryby, můžete čerpat inspiraci z receptů na jazyk obecný. Podle těchto receptů může být stejně dobře připraven i pilobřich a chutná opravdu výborně.

Zdroj: www.nordsee.com

Způsob lovu

Na krevetu či sépii může v hloubkách 100 až 200 m zabrat při pilkrování.

Nejčtenější články

Výměnný obchod s kosem

Už jsem zažil u vody kdejaká zvláštní setkání, ale tento zážitek s „taťkou“ kosem si tedy opravdu nemohu nechat pro sebe. 🙂 Stalo se to poměrně nedávno na mé jednodenní rybářské výpravě na Rozkoši…

Rady pro začínající vláčkaře – nástrahy vhodné pro vláčení

Ano, vláčení je fenomén, ale je to především dřina. Někdy ani 300 náhozů nestačí k tomu, aby člověk spatřil nějakou tu šupinu. Vláčkař musí být nejen tělesně zdatný, ale také musí překypovat výrou v sebe sama. Někdy totiž ani několik hodin prohazování vodou nestačí k tomu, aby byl lov úspěšný a pak jen psychicky zdatný rybář dokáže další den vzít vláčecí prut opět do ruky a nahodit. Kromě výše uvedeného i znalost vody, či konkrétního místa, kde rybář chytá a také slušná výbava vede k úspěchu. Ovšem pro úspěšný lov vláčením je především nutná ta pravá nástraha, právě ta často rozhoduje o tom, zda rybář ten den zasekne rybu, nebo ne.

Jak zajisti kus rohlíku na háček při chytání tzv. na mlaskačku

Existuje více montáží a návazců s kterými můžeme nabízet kus rohlíku rybám pěkně z hladiny, tzv. na mlaskačku. Pro milovníky dalekých a razantních náhozů tu mám způsob nastražení rohlíku pomocí háčku s přívěsem, boilie jehly a kousku klacku, nebo i klasické zarážky.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím