Rybářský rozcestník

Pilobřich ostnitý (John Dory)

Jedna z nejlepších kuchyňských ryb, známá také jako „Petrova ryba“. Má jemné, bílé, nasládlé maso, které je šťavnaté a křehké. Na kůži nemá šupiny a v plátcích nejsou kosti. Pilobřich ostnitý se na trhu objevuje po celý rok. A není nezajímavé, že se nikdy neprodává v mražené podobě, ale vždy čerstvý.

Pilobřich ostnitý (John Dory) na bílém podkladě

Název latinsky

Zeus faber

Jiný název

St Peter´s fish, ryba Svatého Petra, St. Petersfisch, Pesce San Pietro, Saint - Pierre, Pez de San Pedro, John Dory

Rozpoznávací znaky

Pilobřich ostnitý vděčí za své jméno svému hlavnímu charakteristickému znaku, jasně viditelnému bodu za žábrami. Má relativně velkou hlavu s pronikavým velkým okem a vysoký hřbet. Jeho tělo má tvar disku, ze stran je zploštělé a má žlutohnědou až šedou barvu. Na hřbetních ploutvích se nachází dlouhé ostnité trny.

Výskyt

Pilobřich ostnitý se běžně vyskytuje při pobřeží Atlantického oceánu a ve Středozemním moři. Oproti tomu se vyskytuje jen vzácně v Severním moři a mořích ve oblasti Skandinávie. Oblast jeho výskytu sahá od Britských ostrovů až k Jižní Africe. Pilobřich ostnitý také obývá Východočínské moře, Atlantický oceán a pobřežní vody v okolí Austrálie a Nového Zélandu. Dává přednost pohybu v malých skupinách nebo osamoceně poblíž pobřeží.

Obecně

Podle legendy staré přes 2000 let, upustil Svatý Petr do Galilejského moře minci a tato ryba ji chytila. Svatý Petr rybu vyzvedl z moře a minci si vzal zpět, avšak na těle ryby zanechal otisky svých prstů. V oblasti Středozemního moře se tato ryba nazývá John Dory nebo St Pierre. Živí se většinou rybami žijících v hejně nebo malými sépiemi.

V Německu se také vyskytuje pod názvem „Heringskönig“ (sleď královský), protože pomalu a majestátně sleduje hejna sleďů, neboť sleď je jeho hlavním zdrojem potravy. Pilobřich ostnitý může dorůstat do maximální délky 70 centimetrů a v některých případech dosahuje váhy 8 kg. Na hrubé, stříbrné až zlatohnědé kůži nemá pilobřich žádné šupiny. Jen ve výjimečných případech používá pilobřich své ploutve. Mnohem raději se nechá v poloze na boku unášet proudem, zejména při lovu mladých platýsů.

Kuchyňské zpracování:

Maso pilobřicha ostnitého je považováno za kulinářskou delikatesu, protože filety z této ryby jsou velmi kvalitní. Ve Francii si jeho pevné, bílé a vynikající maso získalo jméno „poule de mer” neboli “mořské kuře”. Přestože se maso výborně hodí k přípravě v páře a k pečení, musíme být při jeho přípravě nadmíru opatrní, protože se snadno rozpadá. Také se dá samozřejmě smažit a grilovat.

Zákazníci, kteří si koupí pilobřicha ostnitého vcelku by měli mít na paměti, že při přípravě je použitelných pouze 40% této ryby. Zbylých 60 % tvoří odpad.

Doporučení:

Mořský okoun může posloužit jako vhodná náhrada pilobřicha ostnitého. Pokud neznáte mnoho metod přípravy této ryby, můžete čerpat inspiraci z receptů na jazyk obecný. Podle těchto receptů může být stejně dobře připraven i pilobřich a chutná opravdu výborně.

Zdroj: www.nordsee.com

Způsob lovu

Na krevetu či sépii může v hloubkách 100 až 200 m zabrat při pilkrování.

Nejčtenější články

Rada ČRS schválila návrh změn rybářského řádu pro rok 2019. Asi nejvýznamnější je zákaz srkaček!

Dodatek k bližším podmínkám výkonu rybářského práva na revírech ČRS pro rok 2019 byl projednán a schválen Radou ČRS 7. června 2018. I když podmínkou platnosti těchto změn je schválení jednotlivých ustanovení tohoto dodatku uživatelem revíru, je již jasné, že od roku 2019 budou někteří rybáři na svazových vodách nuceni změnit své vybavení. Například nově bude muset každý rybář u sebe mít povinně podběrák, což zatím není podmínkou. Dále bude zakázána tzv. pevná srkačka, tedy krmítko s návazcem nebo návazci uvázané k sobě na tvrdo….

Ryby v českých řekách jsou na kokainu, nejvíce sjetí jsou úhoři

Vědci zjistili, že v řekách u velkých měst je poměrně velká koncentrace kokainu. Ten ohrožuje populaci některých ryb. Kokain a další drogy ve vodě představuje velký problém například pro úhoře říčního.

Kolíčky na boilies z drátu

Mikro kolíčky na boilies, které se používají tak, že je zavrtáme do boilie, se dají samozřejmě koupit, ale jejich ceny v rybářských obchodech jsou dost vysoké. Lze si je ale rychle a jednoduše vyrobit doma z tenkého drátu.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím