Rybářský rozcestník

Ploskozubec (Papouščí ryba)

Pestře zbarvená ryba žijící poblíž útesů, nazývaná také „Papouščí ryba“. Bílé, šťavnaté, měkké maso má vynikající chuť. Vyskytuje se od Rudého moře přes Indický oceán až po středoamerické pobřeží Tichého oceánu.

Ploskozubec - Papouščí ryba na talíři s dalšími rybami.

Název latinsky

Scaridae spp.

Jiný název

Parrotfish

Rozpoznávací znaky

Má krásné pestré zbarvení a tvrdý zobák na místo rtů.

Výskyt

Vyskytuje se od Rudého moře přes Indický oceán až po středoamerické pobřeží Tichého oceánu.

Obecně

Názvu se mu dostalo díky svému krásnému pestrému zbarvení a tvrdému zobáku namísto rtů. Proto se více objevuje pod názvem Papouščí ryba nebo Papoušek.

Ploskozubci bývají nádherně zbarveni, především samci, samice papoušků bývají zbarveny podstatně méně nápaditě, pouze v jednobarevném zbarvení.

Kuchyňské zpracování:

Lahodné maso Ploskozubců je velmi podobné masu kuřecímu. Menší ryby stáhnuté z kůže se hodí ke smažení a dušení, větší kusy jsou vhodné do rybích polévek a dušených pokrmů.

Zdroj: www.cerstveryby.cz, Světem zvířat IV. – Ryby, obojživelníci, plazi

Způsob lovu

Na položenou, jako nástrahu volíme místní zeleninu.

Nejčtenější články

Sumec kanibal, aneb čím vším sumci nepohrdnou. Mohou napadnout i člověka?

Kanibalismus u sumců je přirozeným jevem a setkáme se s ním všude, nejen tam, kde je moc přemnožený a má málo potravy. Pokud hájí své teritorium, klidně vystartuje po stejně velkém jedinci, který nepatří mezi jeho nejbližší rodinu. Jde o teritoriální chování. Ovšem cizí jedinci svého druhu nejsou jeho hlavní potravou. Kromě menších ryb nepohrdne ani hlodavci, menšími ptáky apod. Může si ale sumec udělat zálusk i na člověka?

Způsoby uzení ryb

Známe různé způsoby uzení ryb, liší se teplotou kouře, dobou uzení a také trvanlivostí výsledného produktu.

Koule z DECATHLONU jsou trnem v oku některým českým výrobcům

Boilies z DECATHLONU se stále probírá na diskuzních fórech na různých rybářských webech a také na Facebooku. Jde o to, že zásadně konkuruje cenou běžným výrobcům a tak někteří testeři renomovaných značek začali koule z DECATHLONU ve svých článcích hanit. My jsme byli donedávna zcela neutrální, ale po sérií negativních článků na Facebooku jsme se naštvali a zašli do obchodu a „dekatloňácké“ koule koupili. Boilies jsme pak testovali na stojaté svazové vodě, také na jednom soukromém revíru a nakonec i na proudné vodě na Labi. A jak jsme s koulemi dopadli?

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím