Rybářský rozcestník

Pijavka koňská

Pijavice, tedy konkrétně pijavky koňské, latinsky Haemopis sanguisuga, žijí dravě. Jejich potravou jsou drobní bezobratlí živočichové, ale jsou schopné lovit i drobné obratlovce. Jako nástraha se využívají především k lovu sumců, ale i jiných větších ryb. Někdy je nazývána také nadája. Neplést s pijavicí lékařskou, Hirudo Medicinalis. Tato a některé další pijavičky jsou chráněnými živočichy a jako nástraha se použít nesmí!

PijavicePijavkaPijavkakonske-pijavice-2019-4konske-pijavice-2019-1konske-pijavice-2019-2konske-pijavice-2019-3konske-pijavice-2019-5pijavka-konska-podvodak-6-ks

Je 10-15 cm velká. Je to velmi úspěšná nástraha na sumce a velké ryby. Na háček se obvykle dávají 2-4 ks. Na rozdíl od rousnic vydrží ve vodě mnohem déle, neoštipují je totiž bílé ryby! Loví se na ně převážně sumci, ale také tloušti a parmy. Nevylučují se však ani záběry od jiných ryb. Pijavic se nemusíme štít, jejich případné přisátí nebolí, nekoušou, nedokáží krátkodobě přisáté, poškodit pokožku.

Pijavka koňská, slangově prostě pijavice, skvělá nástraha na sumce….

Doporučuje se raději lovit metodou na plavanou, neboť při lovu u dna se umí schovat nebo zavrtat do nánosů materiálu u dna. Využít můžeme také podvodní splávky nebo plováky, které nedovolí pijavkám někde se na dně zavrtat.

Uchovávejte je v lednici v trošce vody při teplotě 8-10°C. Pozor pouze na jejich podchlazení teplotami okolo 3-5 °C, ta jim nesvědčí, stejně jako teplotní šoky při promývání. Pro uchovávání pijavic u vody je právě teplotní šok, především v letních měsících přímo u vody největším problémem. Uchováváme je nejlépe v thermo boxu s chladícími vložkami, samozřejmě nádobu dávat mimo slunce.

Nastražení pijavic na háček

Pijavice se nastražuje, stejně jako například masní červi, kousíček do tkáně na jejich silnějším konci. Když pijavice nepřemluví žádnou rybu k záběru, lze je z háčku opatrně sundat a vrátit zpět do boxu a příště opět použít! Díry po háčku se jí zahojí, neuhynou. Více jim vadí teplotní šok, než poškození po háčku.

Při chytání menších kusů sumců lze použít jeden háček a fluorocarbon….

 

Při chytání sumců na více pijavic, například na trojháček či jen velký jednoháček, je lepší pijavky z háčku nesundávat a skladovat je napíchnuté na háčku. Při sundávání pijavek z většího háčku, díky protihrotu, se pijavice většinou tak poškodí, že brzy uhynou.

Pijavky na jednoháčku montáže podvodního splávku…

Video:

I když pijavky vypadají odpudivě, kdo zvládá pracovat s velkými žížalami, pak se nezalekne ani pijevek. Snaží se sice přisát na prsty, když s nimi manipulujeme, ale přisátí nebolí. Chtějí prostě jen utéci a protože se pohybují pomocí dvou přísavek, tak to vypadá, že se chtějí do prstů zakousnout! 🙂 Jsou to velice živá stvoření, slizká, snaží se mezi prsty proklouznout a často se jim to daří. Proto s nimi manipulujte jen nad krabičkou s vodou, pokud vám spadnou, v trávě je budete těžko hledat a i když ji najdete, chytit ji do prstů bude oříšek. Povrch těla mají velice kluzký, je tvrdší, než u žížal, proto jim jde také hůře propíchnout hrotem háčku, ale jde to. Pijavky propichujeme kousek pod jejich hlavou (silnější částí těla) ze spodní části, tedy tam, kde mají přisávací ústrojí, háček vedeme těsně pod kůží, po 1-2 cm háček opět vyvedeme ven z jejich těla. Na háčku se budou úžasně kroutit. Já dávám ještě gumovou zarážku, ale u větších háčků s protihrotem je to téměř zbytečné, protihrot zabrání pijavkám, aby z háčků utekly.

Nejčtenější články

Jak zpracovat sumce

Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

Obal na plynovou láhev o objemu 10 kg

Kdo pravidelně jezdí k vodě a používá plynové bomby ví, že především v podzimních a zimních měsících, když přituhne, je venku pod 10 °C, ale i méně, plyn zlobí, nemá takový výkon, jako v letních měsících, když je okolní teplota mnohem a mnohem vyšší. Pak se hodí bombu uchovávat v teple. Ale jak to zařídit?