Rybářský rozcestník

Parmice nachová

Parmice nachová se vyskytuje převážně ve východním Atlantiku, Středozemním moři a v Černém moři. Dává přednost jemnému, písečnému dnu v hloubce mezi 2 a 20 m. V subtropických pobřežních vodách, jako například v oblasti Azorských ostrovů, se mohou parmice vyskytovat v hloubce až 65 metrů. V létě se parmice obecně drží u pobřeží, zatímco od podzimu do jara může být spatřena v hlubších vodách.

Parmice nachová na bílém pozadí, více kusů
Parmice

Název latinsky

Mullus Barbatus

Jiný název

Rote Meerbarbe, Red mullet, Rouget de vase, Salmonete barbado, Trigilia de fango

Rozpoznávací znaky

Na spodní čelisti mají dva vidlicovité vousky, pomocí kterých detekují, cítí a ochutnávají potravu. Parmice nachové mají stříbrno-šedé šupiny se záblesky červené, světlé břicho a hranatou hlavu. Jejich hřbetní ploutve jsou od sebe vzdálené a ocasní ploutev je trochu rozeklaná.

Výskyt

Žije převážně ve východním Atlantiku, Středozemním moři a v Černém moři. Dává přednost jemnému, písečnému dnu v hloubce mezi 2 a 20 m. V subtropických pobřežních vodách, jako například v oblasti Azorských ostrovů, se mohou parmice vyskytovat v hloubce až 65 metrů.

Obecně

Parmice nachová patří do čeledi parmicovitých, do které spadá celkem 55 různých druhů. Parmice jsou ryby, které se živí při dně a pohybují se v malých hejnech v teplých a tropických mořích, u břehu, kde loví malé korýše a měkkýše.

Parmice nachové mohou dorůstat do délky až 35 cm, nicméně v průměru dosahují délky kolem 20 cm a váží 1,5 kilogramu.

Kuchyňské zpracování:

Existuje značná poptávka po různých druzích parmice a jen ve Středozemním moři je ročně vyloveno 40 000 tun. Maso parmice nachové je chutné, vhodné na všechny druhy kuchyňské úpravy. Tedy ji můžeme vařit, dusit, smažit, péci i grilovat. Tento druh ryby je loven a prodáván po celý rok, avšak gurmáni dávají přednost parmici nachové v září. Pražman se osvědčil jako vhodná náhrada za parmici nachovou.

Zdroj: www.nordsee.com

Způsob lovu

Je to ryba dna, průmyslově se chytá do sítí. Jinak se dá chytit na položenou na různé korýše a měkkýše.

Nejčtenější články

Chytáme na boilies – úplné začátky – návazce a montáže

Chytání na různě velké a barevné kuličky již není ani u nás v Česku žádnou novinkou. Touto asi nejúspěšnější metodou pro lov kaprovitých ryb, cíleně pak hlavně velkých kaprů, propadlo mnoho českých rybářů. A není divu! Nejen, že se často na nastražené boilie nechá přemluvit velký kapr, ale například i amur a další karprovité ryby. Nabídnutým boilie pak někdy nepohrdne ani sumec. V tomto článku pro rybářské elévy, nebo pro ty, co to chtějí teprve s boilies kuličkami poprvé zkusit, si povíme a ukážeme, jak navázat montáže a nabídnout boilies rybám.

Chytat dravce na živou či mrtvou rybičku nebo jen na umělé nástrahy? Je lov na živou nástrahu přežitek?

V daleké minulosti to měli sportovní rybáři jednoduché, většinou chytali dravce na přirozenou nástrahu a to buď živou, nebo mrtvou, jinou volbu neměli. Časem se začali pro lov některých dravých ryb využívat i nástrahy umělé, což umožnil rozkvět sportovního rybolovu ruku v ruce s technickým vývojem, ten totiž dovolil výrobcům vláčecích nástrah nahradit dřevo umělými hmotami a dalšími materiály, z kterých se dnes vyrábí dokonalé napodobeniny rybek, ale i jiných vodních živočichů. Nejmodernější „měkké“ umělé nástrahy, které vznikly v USA, se velice rychle rozšířili jak do Evropy, tak i do Skandinávie. V severských zemích se tak s nastraženou živou rybkou již dnes téměř nesetkáte. V některých státech je pak chytání na živou nástrahu zakázané úplně!

Chytání sumců s montáží s podvodním splávkem

Bydlím v kraji, kde všichni co chytají sumce, chytají je tzv. „na trhačku“, tedy pomocí kačeny, ale i bez ní, sestavy uvázané buď na bójce nebo větvi pomocí trhacího vlasce. Tato metoda je velmi účinná předemvším v létě, o prázdninách, ale má dvě úskalí. Funguje hůře na velkých hloubkách a také bez lodi ji nelze použít. Jak tedy lovit sumce, pokud nemáte loď nebo jste u vody s opravdu velkou hloubkou? Je to jednoduché, chytejte sumce pomocí podvodního splávku!

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím