Rybářský rozcestník

Parmice nachová

Parmice nachová se vyskytuje převážně ve východním Atlantiku, Středozemním moři a v Černém moři. Dává přednost jemnému, písečnému dnu v hloubce mezi 2 a 20 m. V subtropických pobřežních vodách, jako například v oblasti Azorských ostrovů, se mohou parmice vyskytovat v hloubce až 65 metrů. V létě se parmice obecně drží u pobřeží, zatímco od podzimu do jara může být spatřena v hlubších vodách.

Parmice nachová na bílém pozadí, více kusů
Parmice

Název latinsky

Mullus Barbatus

Jiný název

Rote Meerbarbe, Red mullet, Rouget de vase, Salmonete barbado, Trigilia de fango

Rozpoznávací znaky

Na spodní čelisti mají dva vidlicovité vousky, pomocí kterých detekují, cítí a ochutnávají potravu. Parmice nachové mají stříbrno-šedé šupiny se záblesky červené, světlé břicho a hranatou hlavu. Jejich hřbetní ploutve jsou od sebe vzdálené a ocasní ploutev je trochu rozeklaná.

Výskyt

Žije převážně ve východním Atlantiku, Středozemním moři a v Černém moři. Dává přednost jemnému, písečnému dnu v hloubce mezi 2 a 20 m. V subtropických pobřežních vodách, jako například v oblasti Azorských ostrovů, se mohou parmice vyskytovat v hloubce až 65 metrů.

Obecně

Parmice nachová patří do čeledi parmicovitých, do které spadá celkem 55 různých druhů. Parmice jsou ryby, které se živí při dně a pohybují se v malých hejnech v teplých a tropických mořích, u břehu, kde loví malé korýše a měkkýše.

Parmice nachové mohou dorůstat do délky až 35 cm, nicméně v průměru dosahují délky kolem 20 cm a váží 1,5 kilogramu.

Kuchyňské zpracování:

Existuje značná poptávka po různých druzích parmice a jen ve Středozemním moři je ročně vyloveno 40 000 tun. Maso parmice nachové je chutné, vhodné na všechny druhy kuchyňské úpravy. Tedy ji můžeme vařit, dusit, smažit, péci i grilovat. Tento druh ryby je loven a prodáván po celý rok, avšak gurmáni dávají přednost parmici nachové v září. Pražman se osvědčil jako vhodná náhrada za parmici nachovou.

Zdroj: www.nordsee.com

Způsob lovu

Je to ryba dna, průmyslově se chytá do sítí. Jinak se dá chytit na položenou na různé korýše a měkkýše.

Nejčtenější články

NONSTOP – lov ryb po půlnoci. Proč s ním všichni dělají takovou vědu?

Dříve jsem byl velkým propagátorem lovu ryb pře půlnoc, nyní již mám pochyby, jak moc jde o výhodu moci chytat ryby celou noc. Po několika letech, co na revírech v NONSTOP režimu chytám, jsem totiž zjistil, že těch ryb, chycených v noci, zase až tak moc není.

Cíleně pro rybí maso chodí k vodě jen něco málo přes 4 % registrovaných rybářů

Z naší ankety s otázkou: „Proč vlastně rybařím?“, jasně vyplývá, že k vodě pro rybí maso chodí jen malé procento rybářů. Většina nás rybářů má totiž jiný důvod, proč vlastně k vodě na ryby chodí. Možná budete překvapeni, jak více jak 8 000 rybářů, v naší anketě, tedy hlasovalo.

Žebrové krmítko naplněné pečivem

V žebrovém krmítku skvěle drží jak větší kusy rohlíku, tak i kousky chleba. Lze pečivem naplnit a plně nahradit klasickou zakrmovací směs. I když jde o nouzové řešení, pokud nám například dojde zakrmovací směs, občas se vyplatí pečivo nasadit i místo krmné směsi jako hlavní zakrmovací složku krmení.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím