Parmice nachová se vyskytuje převážně ve východním Atlantiku, Středozemním moři a v Černém moři. Dává přednost jemnému, písečnému dnu v hloubce mezi 2 a 20 m. V subtropických pobřežních vodách, jako například v oblasti Azorských ostrovů, se mohou parmice vyskytovat v hloubce až 65 metrů. V létě se parmice obecně drží u pobřeží, zatímco od podzimu do jara může být spatřena v hlubších vodách.
Mullus Barbatus
Rote Meerbarbe, Red mullet, Rouget de vase, Salmonete barbado, Trigilia de fango
Na spodní čelisti mají dva vidlicovité vousky, pomocí kterých detekují, cítí a ochutnávají potravu. Parmice nachové mají stříbrno-šedé šupiny se záblesky červené, světlé břicho a hranatou hlavu. Jejich hřbetní ploutve jsou od sebe vzdálené a ocasní ploutev je trochu rozeklaná.
Žije převážně ve východním Atlantiku, Středozemním moři a v Černém moři. Dává přednost jemnému, písečnému dnu v hloubce mezi 2 a 20 m. V subtropických pobřežních vodách, jako například v oblasti Azorských ostrovů, se mohou parmice vyskytovat v hloubce až 65 metrů.
Parmice nachová patří do čeledi parmicovitých, do které spadá celkem 55 různých druhů. Parmice jsou ryby, které se živí při dně a pohybují se v malých hejnech v teplých a tropických mořích, u břehu, kde loví malé korýše a měkkýše.
Parmice nachové mohou dorůstat do délky až 35 cm, nicméně v průměru dosahují délky kolem 20 cm a váží 1,5 kilogramu.
Existuje značná poptávka po různých druzích parmice a jen ve Středozemním moři je ročně vyloveno 40 000 tun. Maso parmice nachové je chutné, vhodné na všechny druhy kuchyňské úpravy. Tedy ji můžeme vařit, dusit, smažit, péci i grilovat. Tento druh ryby je loven a prodáván po celý rok, avšak gurmáni dávají přednost parmici nachové v září. Pražman se osvědčil jako vhodná náhrada za parmici nachovou.
Zdroj: www.nordsee.com
Je to ryba dna, průmyslově se chytá do sítí. Jinak se dá chytit na položenou na různé korýše a měkkýše.