Rybářský rozcestník

Parmice nachová

Parmice nachová se vyskytuje převážně ve východním Atlantiku, Středozemním moři a v Černém moři. Dává přednost jemnému, písečnému dnu v hloubce mezi 2 a 20 m. V subtropických pobřežních vodách, jako například v oblasti Azorských ostrovů, se mohou parmice vyskytovat v hloubce až 65 metrů. V létě se parmice obecně drží u pobřeží, zatímco od podzimu do jara může být spatřena v hlubších vodách.

Parmice nachová na bílém pozadí, více kusů
Parmice

Název latinsky

Mullus Barbatus

Jiný název

Rote Meerbarbe, Red mullet, Rouget de vase, Salmonete barbado, Trigilia de fango

Rozpoznávací znaky

Na spodní čelisti mají dva vidlicovité vousky, pomocí kterých detekují, cítí a ochutnávají potravu. Parmice nachové mají stříbrno-šedé šupiny se záblesky červené, světlé břicho a hranatou hlavu. Jejich hřbetní ploutve jsou od sebe vzdálené a ocasní ploutev je trochu rozeklaná.

Výskyt

Žije převážně ve východním Atlantiku, Středozemním moři a v Černém moři. Dává přednost jemnému, písečnému dnu v hloubce mezi 2 a 20 m. V subtropických pobřežních vodách, jako například v oblasti Azorských ostrovů, se mohou parmice vyskytovat v hloubce až 65 metrů.

Obecně

Parmice nachová patří do čeledi parmicovitých, do které spadá celkem 55 různých druhů. Parmice jsou ryby, které se živí při dně a pohybují se v malých hejnech v teplých a tropických mořích, u břehu, kde loví malé korýše a měkkýše.

Parmice nachové mohou dorůstat do délky až 35 cm, nicméně v průměru dosahují délky kolem 20 cm a váží 1,5 kilogramu.

Kuchyňské zpracování:

Existuje značná poptávka po různých druzích parmice a jen ve Středozemním moři je ročně vyloveno 40 000 tun. Maso parmice nachové je chutné, vhodné na všechny druhy kuchyňské úpravy. Tedy ji můžeme vařit, dusit, smažit, péci i grilovat. Tento druh ryby je loven a prodáván po celý rok, avšak gurmáni dávají přednost parmici nachové v září. Pražman se osvědčil jako vhodná náhrada za parmici nachovou.

Zdroj: www.nordsee.com

Způsob lovu

Je to ryba dna, průmyslově se chytá do sítí. Jinak se dá chytit na položenou na různé korýše a měkkýše.

Nejčtenější články

Sumec kanibal, aneb čím vším sumci nepohrdnou. Mohou napadnout i člověka?

Kanibalismus u sumců je přirozeným jevem a setkáme se s ním všude, nejen tam, kde je moc přemnožený a má málo potravy. Pokud hájí své teritorium, klidně vystartuje po stejně velkém jedinci, který nepatří mezi jeho nejbližší rodinu. Jde o teritoriální chování. Ovšem cizí jedinci svého druhu nejsou jeho hlavní potravou. Kromě menších ryb nepohrdne ani hlodavci, menšími ptáky apod. Může si ale sumec udělat zálusk i na člověka?

Způsoby uzení ryb

Známe různé způsoby uzení ryb, liší se teplotou kouře, dobou uzení a také trvanlivostí výsledného produktu.

Koule z DECATHLONU jsou trnem v oku některým českým výrobcům

Boilies z DECATHLONU se stále probírá na diskuzních fórech na různých rybářských webech a také na Facebooku. Jde o to, že zásadně konkuruje cenou běžným výrobcům a tak někteří testeři renomovaných značek začali koule z DECATHLONU ve svých článcích hanit. My jsme byli donedávna zcela neutrální, ale po sérií negativních článků na Facebooku jsme se naštvali a zašli do obchodu a „dekatloňácké“ koule koupili. Boilies jsme pak testovali na stojaté svazové vodě, také na jednom soukromém revíru a nakonec i na proudné vodě na Labi. A jak jsme s koulemi dopadli?

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím