Rybářský rozcestník

Okřehek menší (Lemna minor)

Okřehek menší je na hladině volně plovoucí vodní rostlina, která se skládá z jednotlivých, někdy až pěti světlezelených lístků tvaru elipsy. Roste hojně na návsích v rybnících, v zatopených pískovnách, lomech, ale i v říčních ramenech … pokud se rozroste, tvoří na hladině celé zelené koberce rostlin. Je to přirozená složka potravy ryb, ovšem souvislé porosty potlačují rozvoj fytoplanktonu a omezují okysličování vody.

okřehekokřehek

Název latinsky

Lemna minor

Jiný název

žaburinka menšia, lidově žabinec

Rozpoznávací znaky

Drobné lístky, které plavou na hladině, naspodu s jediným kořínkem, jednotlivé nebo až v 5 listů spojené, jsou eliptického tvaru. Jsou tenké, ploché, obvykle trojžilné, na svrchní straně světle až olivově zelené, někdy s šedavě růžovými tečkami, vzácně celé s nachových zbarvením, na spodní straně nazelenalé až světle zelené, jen výjimečně slabě načervenalé. Květy rostou jen zřídka, pak vyrůstající z bočních pouzder u báze lístku. Plod je jednosemenný měchýřek.

Výskyt

Roste v téměř celé Evropě, ale i v Africe v nejsevernější části, také v Asii na Blízkém Východě, na Kavkazu. Najdeme ho v jižních částech Kanady a na téměř celém území USA, také v Austrálii ... V Česku roste roztroušeně až hojně, od nížin, ale i v podhůří.

Obecně

Drobné byliny se stonkem a listy, které se vznáší na hladině, pod ní pak rostou kořínky, které poskytují úkryt jak drobným rybkám, tak plůdku ryb.

Slouží jako potrava býložravých ryb. Má ho rád například amur.

Zajímavosti

Využívá se v odpadních čistírnách vod, dále jako krmivo pro drůbež. Také je to vhodná složka do kompostů.

Nejčtenější články

Největší dětské rybářské závody na rybníce Konopiště

Pořádáme již třetí ročník dětských závodů pro širokou veřejnost( není třeba rybářského lístku). Loňská účast byla 108 dětí. Každý malý závodník má v ceně startovného (100 kč) zajištěné jídlo a pití a drobný prezent. Do 50tého místa garantujeme věcné a hodnotné ceny.

Ryby v české kuchyni – 1. díl

Ryby se v Čechách konzumují po staletí. Dříve hlavně sladkovodní, nyní si oblibu získaly i ryby mořské. Asi nejvýznamnější rybou u nás byl odedávna kapr. Kapr se začal konzumovat již ve středověku a to díky rozmachu rybnikářství, kdy rybníky patřily k běžné součásti feudálních panství, ale i klášterů. Do výstavby rybníků se pak zapojily později i města.

Ryba v české kuchyni – 3. díl

Jak bylo uvedeno v minulých dílech, ryby se ve středověku objevovaly na stolech především šlechty, měšťanů a bohatších sedláků, ovšem postupem času si je mohl dopřát i chudý lid. Zakoupit se daly třeba na trzích, kde tehdy fungoval také barterový systém (směnný obchod), takže chudší vrstvy obyvatel mohly zakoupit nebo častěji směnit ryby od říčních rybářů, kteří je na trh dodávali. Rybáři občas ryby směnili za jiné zboží, za maso od řezníků, zeleninu, ale také košíky, či jiné potřeby do domácnosti, ale i pro práci.