Rybářský rozcestník

Mihule ukrajinská (Eudontomyzon mariae)

doba hájení Kriticky ohrožený, celoročně chráněný druh obratlovců.

Název latinsky

Eudontomyzon mariae

Rozpoznávací znaky

Tělo úhořovitého tvaru. Larvy jsou světlejší než u mihule potoční, často skvrnité, ploutevní lem je zbarvený tmavě. Dospělé mihule mají jak u hřbetních ploutví, tak po bocích barvu tmavou, skvrnitou. Břicho mají světlé, často výrazně lesklé, jakoby perleťové.

Výskyt

V horských a podhorských potocích a řekách s písčitým, nebo jemným kamenitým dnem.

Obecně

Sladkovodní druh, neparazitický, žijící maximálně 8 let. Ve stádiu larvy žijí 4 až 5 let. Jsou velké až 23 cm, v dospělosti jsou pak o něco menší. Ukrývají v naplaveninách a sedimentech v mírně tekoucích částech potoka či říčky. Tření probíhá na jaře v důlcích, co si sami mihule vytvoří prudkými pohyby. Po vytření dospělí jedinci poměrně rychle hynou.

Zajímavosti

Larvy jsou slepé.

Nejčtenější články

Jak na úhoře s feederovým prutem

Ten, kdo propadl chytání na feeder, si rozhodně rád zkusí s tímto prutem i lov úhořů. Feeder je k chytání úhořů stejně dobrý, jako klasické pruty na položenou. Jen se musí vědět, jak na to!

Lov kaprů i jiných bílých ryb ve větším proudu

Asi většina zkušenějších rybářů mě dá zapravdu, že chytání ryb ve stojaté vodě je o něco málo jednodušší, než lov ryb v proudné vodě. Ovšem tento článek chci věnovat především lovu bílých ryb v silnějších proudech, tedy všude tam, kde je větší proud, díky kterému musíme změnit nejen samotnou taktiku lovu, ale i přizpůsobit montáže a vlastně skoro celou rybářskou výbavu.

Chlebové těsto 100x jinak

Tak ta stovka, to je hodně nadnesené, 🙂 ale rozhodně vám zde dáme pár rad, jak využít doma vyrobené chlebové těsto na několik vtipných způsobů. Je vhodné především pro lov bílé ryby, hodně pak chutná i větším kaprům.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím