Rybářský rozcestník

Ječmen – skvělá rybářská návnada

Také ječmen je vhodný drobný partikl do zakrmovacích směsí a to jak do tekoucích, tak i stojatých vod. Lze ho nechat naklíčit, případně po máčení chvíli povařit, tak jej ryby bez problémů dobře stráví.

ear-jecmenbarley-jesmen-sety

Ječmen milují především kapři, ale také amuři, cejni, karasi a líni. Dá se používat téměř po celý rok, ideální návnada od jara do pozdního podzimu. Hodí se spíše na stojaté vody, je moc lehký, v proudné vodě nevydrží na lovném místě moc dlouho, ale ve spojení s dalším partiklem nebo nadipovaný či naložený do vhodného oleje se dá použít i do vod tekoucích.

Zpracování ječmene:

Ječmen máčíme 6 hodin, pak vaříme 15 minut. Dobře okapaná zrna používáme do zakrmovacích směsí. Místo vaření můžeme také nechat ječmen naklíčit, stejně jako žito či oves. Zrníčka na talíři zalijeme vodou a necháme je první den celé ponořené. Druhý den je vodou již jenom promýváme, necháme je přikryté sítkem, přes které položíme utěrku, aby zrna neosychaly. Promýt je stačí 2-3 × denně. Za 2 dny budou mít klíčky potřebnou velikost.

Na rybářském trhu se dá koupit již naklíčený ječmen, dokonce naložený, například do soli, ale bez vody, pokud se namočí, musí se nejpozději do druhého dne upotřebit, jinak začne kvasit. Ovšem v kombinaci se solí, která je skvělý atraktor, je ječmen pro některé kaprovité ryby opravdovou pochoutkou.

Možnosti využití:

Skvělý je například naklíčený, vhodný na přímé vnadění lovného místa. Lze ho přidávat také do krmítkovky, nebo krmných koulí. Hodí se také do do PVA buď samostatně, nebo ještě lépe se směsí dalšího partiklu nebo peletek či granulí.

Ječmen lze také dipovat, například zalít tekutou potravou –  Krvavá játra, tekuté Halibut pelety a podobně. Nadipovaný ječmen skvěle nese pachovou stopu celým vodním sloupcem.

Další možností je ječmen zalít například olejem pro ryby, řepkovým, slunečnicovým, lososovým…. Důležité je, aby oleje byly v nerafinovaném, tedy v surovém stavu a zachovali si své pachové i chuťové vlastnosti. Stačí ječmen naložit jeden až dva dny a pak hned použít.

Nejčtenější články

Chytáme štiky – vhodné rybolovné techniky

Jak asi každý rybář ví, štika je v českých vodách hned po sumci druhá největší ryba dorůstající délky hodně přes 1 metr. Vážit pak může až ke 35 kg. Ovšem průměrná lovná délka v Česku je jen někde kolem 40 až 70 cm, o váze ryb sotva několika kilogramů. Je to predátor a zdravotní policie v jednom. Ráda totiž loví zraněné a nemocné ryby, nepohrdne ale ani mrtvou rybkou, drobnými hlodavci či mláďaty ptáků. A jak tedy na štiky? Využít můžeme hned několik metod. Chytáme je na plavanou, položenou, nebo také vláčením. Ovšem jde to i na mušku s muškařským náčiním!

Tyrolské dřívko, jeho použití

Tyrolské dřívko se používá především při vláčení, kdy má za úkol nadzvedávat nástrahu ode dna, díky čemuž se méně vázne. Dřívko při pohybu rozviřuje dno, což často také vyprovokuje dravce k útoku. Metodou vláčení s tyrolským dřívkem cíleně lovíme štiky, candáty, sumce, jelce tlouště a okouny. Podle velikosti nástražní rybky, hloubky lovného místa a síly toku pak volíme velikost tyrolského dřívka a také samotnou montáž.

Rybí pásma, aneb je dobré vědět, co nám plave pod nohama

Vodní toky jsou poměrně dost charakteristické v mnoha aspektech. Pokud je zkoumáme, sledujeme u nich různé, například to, zda protékají přirozenou krajinou, nebo regulovaným korytem, také hodnotíme jejich šíři, či členitost … Další důležitou roli hraje hloubka toku, síla proudu, typ dna, od toho všeho se právě odvíjí okysličení vody, teplota vody apod. A podobné je to i u vod stojatých. Ty mají také své charakteristické rysy. A právě charakteristika toku nebo nádrže má vliv na druhy živočichů a také ryb, které v daném pásmu žijí.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím