Rybářský rozcestník

Ječmen – skvělá rybářská návnada

Také ječmen je vhodný drobný partikl do zakrmovacích směsí a to jak do tekoucích, tak i stojatých vod. Lze ho nechat naklíčit, případně po máčení chvíli povařit, tak jej ryby bez problémů dobře stráví.

ear-jecmenbarley-jesmen-sety

Ječmen milují především kapři, ale také amuři, cejni, karasi a líni. Dá se používat téměř po celý rok, ideální návnada od jara do pozdního podzimu. Hodí se spíše na stojaté vody, je moc lehký, v proudné vodě nevydrží na lovném místě moc dlouho, ale ve spojení s dalším partiklem nebo nadipovaný či naložený do vhodného oleje se dá použít i do vod tekoucích.

Zpracování ječmene:

Ječmen máčíme 6 hodin, pak vaříme 15 minut. Dobře okapaná zrna používáme do zakrmovacích směsí. Místo vaření můžeme také nechat ječmen naklíčit, stejně jako žito či oves. Zrníčka na talíři zalijeme vodou a necháme je první den celé ponořené. Druhý den je vodou již jenom promýváme, necháme je přikryté sítkem, přes které položíme utěrku, aby zrna neosychaly. Promýt je stačí 2-3 × denně. Za 2 dny budou mít klíčky potřebnou velikost.

Na rybářském trhu se dá koupit již naklíčený ječmen, dokonce naložený, například do soli, ale bez vody, pokud se namočí, musí se nejpozději do druhého dne upotřebit, jinak začne kvasit. Ovšem v kombinaci se solí, která je skvělý atraktor, je ječmen pro některé kaprovité ryby opravdovou pochoutkou.

Možnosti využití:

Skvělý je například naklíčený, vhodný na přímé vnadění lovného místa. Lze ho přidávat také do krmítkovky, nebo krmných koulí. Hodí se také do do PVA buď samostatně, nebo ještě lépe se směsí dalšího partiklu nebo peletek či granulí.

Ječmen lze také dipovat, například zalít tekutou potravou –  Krvavá játra, tekuté Halibut pelety a podobně. Nadipovaný ječmen skvěle nese pachovou stopu celým vodním sloupcem.

Další možností je ječmen zalít například olejem pro ryby, řepkovým, slunečnicovým, lososovým…. Důležité je, aby oleje byly v nerafinovaném, tedy v surovém stavu a zachovali si své pachové i chuťové vlastnosti. Stačí ječmen naložit jeden až dva dny a pak hned použít.

Nejčtenější články

Rybaření v Norsku – základní výbava

Norsko umí být jak přívětivé, tak nehostinné. Často během jednoho dne zažijete teplé slunné počasí, které se během chvíle změní ve větrnou smršť s teplotou, která dokáže během několika málo hodin klesnout až o 25 °C. I v létě se zde můžete dočkat například sněhových bouřek, krupobití… Jak se tedy vybavit na rybářskou výpravu do Norska? V tomto článku vám poradíme, co rozhodně nezapomenout doma.

Má první rybářská výprava, aneb důkladná domácí příprava

Ano, je to tu, mám platné rybářské doklady, něco jsem se o rybách naučil a tak konečně mohu k vodě si pěkně zachytat. Ale kam vyrazit? A co si kromě základní rybařiny ještě vzít s sebou? Také znalost místa, kde chci chytat, mě může zajistit úspěšný lov, proto neváhejte a poraďte se se zkušenými rybáři, ti vám rádi poradí, kam vyrazit.

Základní dělení rybářských navijáků

Rozhodně není dobré podcenit samotný výběr navijáku, je to totiž důležitá součást celé rybářské výbavy. Právě kvalitní, dobře zvolený, naviják může velmi zpříjemnit nejen samotné zdolávání ryb, ale i ostatní práci s prutem. A naopak nekvalitní, nebo nevhodně zvolený naviják, dokáže zkazit celý zážitek z rybaření, nebo případně dokonce zapříčinit ztrátu případného úlovku.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím