Rybářský rozcestník

Chytání sumců ve vodním sloupci na chomáč rousnic pomocí korku

Tato jednoduchá montáž je skvělá všude tam, kde chcete chytat sumce na větší vzdálenost a musíte nahazovat ze břehu, protože zavážení lodí je zakázano. Touto metodou často kromě sumce můžete ulovit i štiku, nebo dokonce velkého kapra.

Montáž určená k nahazování s jednoháčkem, plovacím korkem a olůvkem
  1. kmenový vlasec (nosnost 30 a více kg) , čím dále chcete nahodit, tím by měla být kmenová šňůra tenčí
  2. kotevní olovo, v klidné vodě stačí 50 g – 100 g, do proudu používáme 200 g i více, uvázané průběžně!
  3. stoper, raději větší
  4. obratlík, měl by být kvalitní, přiměřený k vlasci a jeho tonáži, pevnost tedy na 50 kg i více
  5. návazec (500 g – 800 g) dlouhý 80 cm až 1,5 metru
  6. jednoháček tak 4/0 – 9/0 (já používám 6/0), nebo trojháček
  7. korek (stačí korkový špunt od vína), při použití trojháčku a chuchvalců rousnic použijeme 20-30 g podvodní splávek
  8. rousnice 2 – 4 kusy, nebo použijte koňské pijavice

Poznámka: To, že na chytání sumců je potřeba kvalitní prut určený na chytání velkých ryb (500 g – 1000 g) a kvalitní naviják téže kategorie, to je asi všem jasné! 🙂

Trojháček s 5 rousnicemi

Trojháček s 5 rousnicemi

 

Nejčtenější články

Jak zpracovat sumce

Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

Obal na plynovou láhev o objemu 10 kg

Kdo pravidelně jezdí k vodě a používá plynové bomby ví, že především v podzimních a zimních měsících, když přituhne, je venku pod 10 °C, ale i méně, plyn zlobí, nemá takový výkon, jako v letních měsících, když je okolní teplota mnohem a mnohem vyšší. Pak se hodí bombu uchovávat v teple. Ale jak to zařídit?